Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Οκτ 2014

Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης: Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια

1 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης οργανώνει ένα Ανοικτό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια και το ρόλο του εκπαιδευτή οδήγησης, το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Νοεμβρίου2014, στο Ηράκλειο Κρήτης. (Aquis Zorbas Village Ανισσαράς).

Είναι σημαντικό που οι Εκπαιδευτές Οδήγησης παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία -που απευθύνεται όχι μόνο στα μέλη τους αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο- όπως επίσης και το γεγονός πως το συνέδριο πραγματοποιείται στη Κρήτη, τόπο που καταλαμβάνει πολύ υψηλή θέση στις τροχαίες συγκρούσεις. Για μας είναι μεγάλης σημασίας το γεγονός πώς, σε αντίθεση με την σιωπή των «αρμοδίων», συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφόρων κλάδων που εμπλέκονται με την κυκλοφορία όλο και περισσότερο τελευταία θέτουν ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.Το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Εκπαιδευτών Οδήγησης αποτελεί ένα  βήμα παραπέρα σ αυτή την κατεύθυνση. ¨Όταν η κοινωνία των πολιτών μιλήσει και συναντηθεί πραγματικά τότε θα προκύψουν και θα εφαρμοστούν λύσεις και για όλα αυτά τα «δευτερεύοντα» προβλήματα που καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Εισηγήσεις και συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν και από μας στο σύντομα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΕΔΩ

Εισηγητές:
Α) Γιώργος Νικολακάκης, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οδική ασφάλεια – κοινωνικές διαστάσεις.»

Β) Γιώργος Κουβίδης, Γιατρός Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα. «Μετά το τροχαίο τι;»

Γ) Λευτέρης Μιχελάκης Εκπαιδευτής οδήγησης. «Η Οδική Ασφάλεια και ο ρόλος του Εκπαιδευτή Οδήγησης.»

Δ) Αρης Ζωγράφος, Εκπαιδευτής οδήγησης. «Η Διαδικασια Εκπαίδευσης Αξιολόγησης και δια Βίου Μάθησης των Χρηστών της Οδού Βασικός Παράγοντας για Την Ισορροπία του Συστήματος της Οδικής Ασφάλειας.»

Ε) Μαρία Παναγιωτάκη, Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος
Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ηρακλείου
«Σκιαγραφώντας το προφίλ του οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: