Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr17 Οκτ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης


Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε με τον  κ. Σπ. Σπυρίδωνα, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Σκοπός της συνάντησης  ήταν,  να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα για τις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και να καταθέσει όλο το φάκελο με τις παρεμβάσεις της  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σχετικά με την παραμονή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο εθνικό  και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ρόδου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης η κ.  Ελένη Καρύδη , ενημέρωσε τον Γ. Γραμματέα για κάθε έγγραφο χωριστά (μηνυτήρια αναφορά,  έγγραφα προς τους φορείς που έχουν την ευθύνη για την τοποθέτηση και την παραμονή των παράνομων πινακίδων στο οδικό δίκτυο)  και  ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Δυστυχώς, εξέφρασε την απορία και τον προβληματισμό  γιατί  μέχρι σήμερα επικρατεί ανομία, αδιαφορία,  παραμένουν  και αυξάνονται  οι παράνομες διαφημιστικές   πινακίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Ρόδου.
Ενημέρωσε ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, προσπαθεί εδώ και χρόνια να δώσει τέλος στην ανομία των παράνομων πινακίδων και  σύμφωνα  με την απόφαση του  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  ο οποίος έκρινε την τοποθέτηση παρανόμων πινακίδων εκατέρωθεν των οδικών αξόνων ως «αδίκημα διαρκές και συνεπώς πάντοτε αυτόφωρο», σύμφωνα  με τις σχετικές διατάξεις των ΚΥΑ 38110/2002 και 52138/2003, και  με την απόφαση του ΣτΕ,  διαπίστωση όλων που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το θέμα της οδικής ασφάλειας ,είναι η καθημερινή καταστρατήγηση όλου του θεσμικού πλαισίου,  αλλά  και οι ευθύνες  που δεν αποδίδονται,  είτε γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Γ. Γραμματέα Κ. Χριστίνας Καλογήρου , Α.Π  81515/9171 (2013)29-01-2014, με βάση το σχετικό ισχύον πλαίσιο, η αρμοδιότητα αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ασκείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με  κοινοποίηση του προαναφερόμενου εγγράφου στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο  Δήμο Ρόδου  και  μετά από το έγγραφο που είχε αποστείλει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στις 10-12-2013 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου,  ζητώντας να ενεργήσουν αρμοδίως για την άμεση διευθέτηση του θέματος  με την συνδρομή τους, για την άμεση αποξήλωση των παράνομων πινακίδων.
Ενημέρωσε τον Γ. Γραμματέα , ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε δύο φορές με τον τ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, συγκροτήθηκε το συνεργείο για την απομάκρυνση των καταγεγραμμένων παράνομων πινακίδων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε  καμία κίνηση για την αποξήλωση των παράνομων πινακίδων για την αποκατάσταση της νομιμότητας.  
Τόνισε ότι: σε  καμία ενέργεια δεν  έχει προβεί έως σήμερα ο Δήμος Ρόδου, μετά και από την συνάντηση μας,  προκειμένου να ενεργοποιήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και στην επιβολή κυρώσεων και στην αποκατάσταση της νομιμότητας  αναφορικά με τους όρους διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης, επισημαίνοντας  ότι   δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και δεν έχει εισπραχθεί  ούτε ένα ευρώ έως σήμερα, αδιαφορώντας για διαφυγόντα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ  ο Δήμος Ρόδου για  τόσα χρόνια, τόσο για τις παράνομες πινακίδες ,όσο και για τα στέγαστρα των στάσεων των οποίων η εκμετάλλευση έχει λήξει εδώ και χρόνια και  εφόσον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η επιβολή προστίμων.
Μετά από αυτά η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ζήτησε την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να παρέμβει σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την άμεση αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων.
Είναι τόσα πολλά αυτά στα οποία υστερούμε σχετικά με την Οδική Ασφάλεια, στην περιοχή μας, στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας αντίστοιχες πρακτικές από την Ευρώπη, εφαρμόζοντας  όλα όσα αφορούν την οδική ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, με δεδομένο ότι στις χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται οι νόμοι που αφορούν κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια των χρηστών στο οδικό δίκτυο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: