Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Μαρ 2015

Ηράκλειο Κρήτης: Ράλι στους δρόμους της πόλης;

Ένα όραμα γενιών και γενιών, αν αληθεύουν τα γραφόμενα στον τοπικό τύπο ετοιμάζεται να γίνει πράξη. Ράλι στους δρόμους του Ηρακλείου… (ΕΔΩ) Το χρειάζεται ο τουρισμός μας, το ζητάει κι οργανισμός μας. Η πόλη είναι τέλεια γι αυτό το σκοπό με μεγάλους άνετους αρίστης ποιότητας, άδειους δρόμους, εφάμιλλους του Monte Carlo και τα μέτρα ασφαλείας, βαθιά εμπεδωμένα στη συνείδηση κάθε Κρητικού από παλαιότερες μικρότερου διαμετρήματος αλλά του ιδίου ευγενούς σκοπού κινητοποιήσεις.
Είναι πράγματι βαθιά άδικο οι Κρητικοί που τόσα και τόσα θύματα έχουν προσφέρει στην άσφαλτο να μην ανταμείβονται με έναν επίσημο αγώνα αυτοκινήτων μέσα το κέντρο της μεγαλύτερης πόλης τους. Ως πότε οι κόντρες και οι κάθε τύπου μαγκιές στους δρόμους θα αποτελούν την μοναδική απόλαυση οδηγών και φιλοθεάμονος κοινού;
του Κώστα Καρνίκη
του Κώστα Καρνίκη

Μιλάμε βέβαια για το ίδιο μέρος όπου καθημερινά οι «τραγωδίες στην άσφαλτο» αποτελούν καθημερινό θέμα στον τοπικό τύπο. Οι αναλύσεις για τον ΒΟΑΚ δίνουν και παίρνουν και ο δρόμος θα είχε ήδη τελειώσει αν δεν προέκυπτε αυτή η μοιραία διαφωνία διόδια ή όχι διόδια. Φυσικά για το ότι τα τροχαία σαρώνουν στην Κρήτη η ταχύτητα (σε αντίθεση μ όλον τον υπόλοιπο πλανήτη) δεν έχει καμία σχέση. Ούτε η ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιας συγκοινωνίας (πλήρως υποβαθμισμένα ΚΤΕΛ με εξαίρεση την σύνδεση ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις στο βόρειο άξονα) και φυσικά  η μη ύπαρξη μέσων σταθερής τροχιάς (ούτε  καν σαν σκέψη). Ούτε βέβαια ο περιορισμένος αριθμός (συνήθως καταπατημένων) πεζοδρόμων, ή η ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων.
Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο θα βρει κανείς δεκάδες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν «Βελτιώσεις» ή πιο ελληνικά «tunning» σε αυτοκίνητα και μηχανές στην Κρήτη. Το tunning βέβαια (χάρη και στον εκ Κρήτης ορμώμενο κο Χατζηδάκη νομιμοποιήθηκε πανευρωπαϊκά και ο καθένας μπορεί να πειράξει το αυτοκίνητο του και να το κάνει να τρέχει περισσότερο, «να απολαύσει τη χαρά του» όπως έλεγε ο τ. υπουργός). Βέβαια το κράτος δεν έχει τους μηχανισμούς για να ελέγξει τα πάσης φύσεως «πακέτα βελτίωσης», ούτε καν την εισαγωγή απαγορευμένου τύπου καυσίμων. Αλλά γιατί να είμαστε τόσο καχύποπτοι. Τόσοι και τόσοι χορηγοί αγώνων αυτοκινήτου ανάμεσα τους συχνά και τοπικοί Δήμοι σε αγώνες δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την ζωή;
Άραγε ο νέος Δήμαρχος Ηρακλείου ή ο παλιός Περιφερειάρχης Κρήτης θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους μ αυτή την εκδήλωση και δώσουν την άδεια για πραγματοποίηση ράλι στους δρόμους του Ηρακλείου, ή τα δημοσιεύματα  αποτελούν ευσεβείς πόθους;
«Μέτρα ασφαλείας» σε αγώνες αυτοκινήτων στην Κρήτη, δείτε τα αποκαλυπτικά βίντεο που διακινούν οι ίδιοι οι θιασώτες ή οι οργανωτές.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΧΑΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: