Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Μαρ 2015

Ποδηλατική Παιδεία στα σχολεία της Πιερίας.

Αναδημοσίευση από Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας.

Ο σύλλογος της Ποδηλατικής Από-Δράσης Πιερίας ιδρύθηκε το Μάιο του 2010.  Ήδη από το 2011 οι εργασίες του συλλόγου οργανώθηκαν σε τομείς, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί και ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε όλη την Πιερία και μάλιστα ολοένα και πιο εντατικά.

Πλέον, μετά από αίτημά μας, το Υπουργείο Παιδείας χορηγεί άδεια στον Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας να επισκέπτεται τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Πιερίας, είτε αυτή η επίσκεψη εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα και στη σχολική εγκύκλιο, είτε όχι. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα πάνω από σαράντα επισκέψεις σε σχολεία της Πιερίας.1

Τα μέλη του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας προσφέρουν πάντα εθελοντικά τη βοήθειά τους και είναι κατά βάση εκπαιδευτικοί, αλλά υπάρχουν και άτομα άλλης επαγγελματικής ιδιότητας. Η παρουσίαση προσαρμόζεται στις ανάγκες του σχολείου, αναλόγως αν πρόκειται για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο. Υπάρχει υλικό κατασκευασμένο από τα μέλη του τομέα, το οποίο προβάλλεται στις τάξεις, μέσω βιντεοπροβολέα και σε συνδυασμό και με τη χρήση ποδηλατικού εξοπλισμού πραγματοποιείται ένα διαδραστικό μάθημα. Συχνά η παρουσίαση συνοδεύεται από κάποια επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ή από μία ποδηλατοβόλτα κοντά στην περιοχή του σχολείου ή στην πιο προσβάσιμη και πιο δημοφιλή ποδηλατική διαδρομή (Παραλία, Πλατανόδασος κλπ.).3

Η Ποδηλατική Παιδεία είναι η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψης που επιβάλλεται να υιοθετήσουμε όλοι μας, κι αυτό δε μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο αν ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες. Αυτό επομένως που κρίνεται απαραίτητο να μεταδοθεί και να διαδοθεί ως ιδέα, ως σλόγκαν, ως στόχος στον ποδηλατικό κόσμο της Ελλάδας, είναι η προώθηση της Ποδηλατικής Παιδείας. Πρότασή μας μάλιστα ως μήνυμα της κεντρικής πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για το 2015, η οποία ήδη έχει σταλεί στη συντονιστική επιτροπή, είναι: « ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: Ποδηλατώ με παιδεία, ποδηλατώ με ασφάλεια»

Τις επόμενες μέρες ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας θα επισκεφθεί τα Δημοτικά Σχολεία Ρητίνης και Γανόχωρας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί ποδηλατοβόλτες προς τη λήξη του σχολικού έτους. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται για την παρουσίαση μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή στα τηλέφωνα του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας, όπως είναι αναρτημένα στην κεντρική σελίδα www.podilatikiapodrasi.gr

2Δείτε το βίντεο απο την κινητοποίηση την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων 2014 με παράλληλη διεκδίκηση τοποθέτησης στηθαίου στον παράδρομο Περίστασης – Παραλίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια: