Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Μαρ 2015

Χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ για έργα στην Εθνική οδό Τσαΐρι – Αεροδρόμιο

Χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ για έργα στην Εθνική οδό Τσαΐρι – Αεροδρόμιο

Άμεσες –παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας επί της Εθνικής Οδού Ανατολικές Ακτές – Αεροδρόμιο, συνολικού προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέχεια της απόφασης της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην καταγραφή και αποκατάσταση των προβλημάτων του οδικού δικτύου, σε σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων δυστυχημάτων.

Στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, όπου εξετάστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να ενταχθεί η εν λόγω παρέμβαση για την οποία υπάρχει ήδη μελέτη αποτύπωσης των απαιτούμενων παρεμβάσεων, που συνίστανται κυρίως στην κατασκευή στηθαίων κατά μήκος της οδού.

Στην σύσκεψη έλαβε μέρος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της συνεργασίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας με την Τροχαία και των επιτόπιων επισκέψεων κλιμακίων, για την καταγραφή των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου. Συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την υλοποίησή της, αποτελεί πολιτική απόφαση, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου. Επανέλαβε ότι το κονδύλι που έχει δοθεί από κεντρικούς πόρους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας είναι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ και είναι φανερό ότι δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστον.

Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια ξεκινά άμεσα τον αγώνα εξεύρεσης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε το έργο που ιεραρχείται ως πρώτης προτεραιότητας, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: