Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Αυγ 2011

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη των αποτελεσμάτων για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, χρειάζεται δραστηριοποίηση των πολιτών και την υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό σε σχέση με την αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που το 2010 είχε 113 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταφορών και Ασφάλειας (ECTS) τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουνίου 2011.
Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης η Δωδεκάνησος χαρακτηρίζεται, ως περιοχή που έχει πρόβλημα με πολλά τροχαία δυστυχήματα και κατατάσσεται πρώτη, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ανάμεσα στους 16 νομούς της χώρας μας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ακολουθώντας πρακτικές από τους αντίστοιχους οργανισμούς της Ε.Ε και όχι μόνο, των οποίων είμαστε μέλη, προσπαθώντας να επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος.
1) στις 12 Αυγούστου 2011 ημέρα Παρασκευή στις 6:30μ.μ, θα είμαστε στις εξόδους της πόλης μας ( Φανερωμένη και Φαληράκι-διασταύρωση) μαζί με την Τροχαία Ρόδου, μοιράζοντας έντυπο με συμβουλές στους οδηγούς το οποίο και σας επισυνάπτουμε.
2) Θα συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής, με δικό μας περίπτερο όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με εκατοντάδες επισκέπτες.
Οι επισκέπτες, θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο σχετικά με την Κυκλοφοριακή Αγωγή, να ανταλλάξει ιδέες και απόψεις για την Οδική Ασφάλεια, να ακούσει προτάσεις, να μοιράσει έντυπα με συμβουλές και να αγοράσουν λαχνούς με 1€ για την κλήρωση ενός ηλεκτρικού ποδήλατου ( FUTURA ecobike) που θα γίνει με την λήξη της έκθεσης 23 Αυγούστου 2011, στηρίζοντας πρωτοβουλίες της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό μας.
Για τις επόμενες δράσεις θα σας ενημερώσουμε με δελτίο τύπου και ευελπιστούμε να τύχουμε της υποστήριξής σας.
Να θυμάστε πάντα όταν οδηγείτε: τη ζώνη ασφαλείας, την ταχύτητα του οχήματος, το κράνος, τη μη χρήση του κινητού τηλεφώνου, τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την απόσταση ασφαλείας, να μην είστε κουρασμένοι, το service οχήματος και το οδικό δίκτυο στο οποίο κινείστε.
• Εμείς οι οδηγοί είμαστε σε θέση να μειώσουμε, να ελαχιστοποιήσουμε και να εκμηδενίσουμε τους κινδύνους που κρύβει ένας δρόμος επικίνδυνος.
• Ας δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
• Η ανταμοιβή είναι πολύτιμη. Η ίδια μας η ΖΩΗ.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ σας εύχεται ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ και ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: