Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr24 Αυγ 2011

H AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: του Πέτρου Πιτσίνη
Το αυτοκίνητο αποτελεί καθρέφτη των κοινωνικών εξελίξεων, οι οποίες επηρεάζουν και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων αγοραστών. Στο πλαίσιο της καμπάνιας eSafetyAware, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), επιβεβαιώθηκε η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Η έρευνα του 2011 πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με τουλάχιστον 500 συνεντεύξεις σε καθεμιά από αυτές και οι συμμετέχοντες έβαλαν ως πρώτο κριτήριο επιλογής για το καινούργιο τους Ι.Χ. την ασφάλεια, ενώ ακολουθούν η κατανάλωση, το κόστος χρήσης και η άνεση. Αντίθετα, οι υποψήφιοι πελάτες βάζουν σε δεύτερη μοίρα το μέγεθος και το ντιζάιν του αυτοκινήτου, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη μάρκα και την αξία μεταπώλησης!
Γι' αυτό και δεν ξενίζει η πρόθεση ολοένα περισσοτέρων Ευρωπαίων να πληρώσουν εξτρά χρήματα για να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό ασφάλειας του νέου Ι.Χ. τους. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2009 ήταν πρόθυμο το 41% να επενδύσει κάποιο πρόσθετο ποσό για το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ESP, το 2011 ανέρχεται το ποσοστό σε 67%, ενώ τις δύο άλλες θέσεις τού... βάθρου καταλαμβάνουν τα ενεργά φώτα που ακολουθούν την τροχιά της στροφής (59%) και το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος εμπρός από ένα εμπόδιο με 56%.
Οι γυναίκες είναι λιγότερο διατεθειμένες από τους άνδρες να επιβαρυνθούν οικονομικά με την παραγγελία ενός συστήματος ασφάλειας για το αυτοκίνητό τους, ίσως επειδή δεν ενημερώνονται τόσο διεξοδικά για τα θέματα της αυτοκίνησης, ενώ παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των προτιμήσεων από χώρα σε χώρα. Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι βρέθηκαν τουλάχιστον μία φορά σε δύσκολη θέση όταν οδηγούσαν, είμαι μάλιστα σίγουρος ότι στην Ελλάδα θα ήταν το ποσοστό... σταλινικό και θα άγγιζε το 100%, ίσως μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς η έρευνα δεν περιλαμβάνει στοιχεία από τη χώρα μας - εσείς αναρωτηθήκατε όμως ποτέ με ποια σειρά κριτηρίων θα αγοράζατε το καινούργιο σας Ι.Χ.;


ΠΗΓΗ: AUTO NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: