Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr2 Αυγ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑΑγαπητοί φίλοι ΟΔΗΓΟΙ
Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης οδικών δυστυχημάτων είναι: η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κούραση, η απροσεξία, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μη πρόσδεση παιδιών και ενηλίκων με ζώνη ασφάλειας, τα προβλήματα όρασης και η μη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές.
Για να πετύχουμε τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων και των θυμάτων τους χρειάζεται μια καθολική προσπάθεια που δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν τα βασικά σημεία που ο κάθε χρήστης του οδικού δικτύου είναι απαραίτητο να γνωρίζει και παράλληλα να κοινοποιεί και προς τους άλλους με στόχο την εμπέδωση από όλους μια καλύτερης συμπεριφοράς στο δρόμο, που είναι μια βασική προϋπόθεση για μείωση των θυμάτων.
To οδικό δίκτυο της Νήσου Ρόδου, είναι αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε.
Η εξήγηση: δεν κατανόησαν ΟΣΟΙ θα έπρεπε να κατανοήσουν ότι:
1) η πρωταρχική λειτουργία του δρόμου σαν μέρος ενός δικτύου είναι να συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους, με τις δραστηριότητες, τους ζωτικούς πόρους, την εργασία, το σχολείο και να φέρνει αγαθά στον καθένα.
2) είναι αναγνωρισμένο ότι ο κίνδυνος στην κυκλοφορία έχει επίσης μια επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων , καθώς δημιουργεί περιορισμό της κινητικότητας μέσω του φόβου, ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
3) οι σχετιζόμενοι με τον κυκλοφοριακό κίνδυνο τραυματισμοί και η κινητικότητα να θεωρούνται σαν ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβάνοντας τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, και τα άτομα με αναπηρίες, που απαιτούν ειδικές προσεγγίσεις.
4) όλες οι σχετιζόμενες με την κυκλοφορία ασθένειες πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν, όχι μόνο οι θάνατοι και οι τραυματισμοί σε συγκρούσεις, αλλά επίσης οι συνέπειες του τρόπου ζωής και της ανάπτυξης μιας πόλης.
5) η συμπληρωματική λειτουργία του δρόμου σαν μέρος του δημόσιου χώρου είναι για την συνάντηση των ανθρώπων- για να συναντούν φίλους, να μιλούν η να παίζουν με γείτονες, να υποδέχονται επισκέπτες από το εξωτερικό, να ψάχνουν για αγαθά η υπηρεσίες, να συναντούν πελάτες απολαμβάνουν την φύση, την κουλτούρα η την αστική πολυπλοκότητα.
Τέλη Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ασφάλεια Μεταφορών (ETCS) δημοσιοποίησε τον απολογισμό της Δεκαετίας Δράσης 2001-2010 για την μείωση 50% των τροχαίων δυστυχημάτων. Πρώτη θέση έχει η Ελλάδα σε αριθμό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού ανάμεσα σε 30 χώρες .
Αναφέρουμε ενδεικτικά τις χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε μετά από την Ελλάδα, ξεπέρασαν το στόχο 50% για την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων για την Δεκαετία Δράσης 2001-2010 και είναι η Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία.
Εμείς αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε την τελευταία θέση με 113 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ποιος νοιάζεται άραγε;
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με δράσεις για το καλοκαίρι και παράλληλα να αφυπνίσει τους φορείς για την σοβαρότητα στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
1)Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου: στις 6 Αυγούστου 2011 ημέρα Σάββατο στις 6.00 μμ, με εκδήλωση για την πρόληψη των Τροχαίων δυστυχημάτων σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αγωνιστικό Όμιλο Νήσου Ρόδου (Π.Α.Ο.Ν.Ρ) και περιλαμβάνει: έκθεση αυτοκινήτων –μοτοσικλέτες (αντίκες) Έκθεση Φωτογραφίας « Όταν οι ΖΩΕΣ συντρίβονται » των φωτογράφων Paul Wenham-Clarke και Μακου, στόχος της έκθεσης, να τη δει όσο γίνεται μεγάλος αριθμός πολιτών γιατί απεικονίζει την τραγικότητα του τροχαίου δυστυχήματος, ενημέρωση στους κατοίκους, διανομή εντύπου και την οδήγηση του pedal car με τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης.
2) 12 Αυγούστου 2011, θα είμαστε στις εξόδους της πόλης μαζί με την Τροχαία Ρόδου, εν όψει του 15Αύγουστου, μοιράζοντας έντυπο στους οδηγούς με συμβουλές για την υπεύθυνη οδήγηση.
3) Νύχτα χωρίς ατυχήματα: συνεργασία με το CLUB COLLORADO, o ΟΔΗΓΟΣ της Παρέας.
Στόχος, η ενημέρωση και η παρακίνηση για την καθιέρωση του ΟΔΗΓΟΥ της ΠΑΡΕΑΣ και συγχρόνως θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων για τις επόμενες νύχτες, να ερωτάτε ο διασκεδαστής από το προσωπικό του CLUB εάν θα ήθελε να καταναλώσει ποτό χωρίς ΑΛΚΟΟΛ γιατί οδηγεί. Επιθυμούμε να συμμετέχουν περισσότερα Club, γι αυτό το σκοπό εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι σε επικοινωνία.
4) Συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής: Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους εκατοντάδες επισκέπτες, να μοιράσουμε έντυπο με συμβουλές για την οδική ασφάλεια
5) Μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής: στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Στόχος η ενημέρωση- ευαισθητοποίηση και των γονιών, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα οδηγών για τα παιδιά τους.
Αγαπητοί φίλοι ΟΔΗΓΟΙ
Σας συμβουλεύουμε: το οδικό δίκτυο κατά το μεγαλύτερο μέρος απέχει πολύ από το να προσφέρει την αναγκαία ασφάλεια στους οδηγούς που το χρησιμοποιούν.
Εμφανίζεται ως ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα της Ε.Ε ( Έρευνα του ΟΑΣΑ: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 7η μεταξύ των 10 Ευρωπαϊκών Περιφερειών με κακό οδικό δίκτυο). Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε, που όλοι το θέλουμε, θα πρέπει ή να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε πάνω σε αυτό το δίκτυο ή εφόσον αυτό είναι αδύνατο να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ, να είμαστε προσεκτικοί υπεύθυνοι οδηγοί, έτοιμοι να αποφύγουμε τις παγίδες που θα βρούμε μπροστά μας.
Οι δρόμοι αυτοί δεν θα συγχωρήσουν κανένα από τα λάθη μας, την απροσεξία μας, ούτε την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας και κανείς δεν θα απολογηθεί για την κακή σχεδίαση την πλημμελή συντήρηση, την πλημμελή σήμανση, την παρουσία παρόδιων εμποδίων κ.λ.π.
Είναι καθήκον του καθενός από εμάς, της οικογένειας, όπως επίσης και των αρμοδίων αρχών των εμπλεκομένων φορέων και της κυβέρνησης, να συμβάλουμε, να δουλέψουμε για να πετύχουμε τη μείωση των θυμάτων του δρόμου και του ανθρώπινου πόνου.
Μπορούμε όλοι μαζί να το καταφέρουμε, φτάνει να το πιστέψουμε και να εργαστούμε για αυτό με επιμέλεια, συνέπεια, πειθαρχία και επιμονή.
Φίλοι ΟΔΗΓΟΙ: Η ΖΩΗ αλλάζει σε δευτερόλεπτα.
Μην αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο
Οδηγείτε προσεκτικά και υπεύθυνα.
Καλές διαδρομές. Καλό Καλοκαίρι
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
http://www.efthita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: