Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Οκτ 2018

730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε.
SafetyFirst Troxaia2017 Pathontes
Για ακόμη μια χρονιά, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας, καθώς ο χαμός συνανθρώπων μας στην άσφαλτο συνεχίζεται. Στην ελληνική επικράτεια καταγράφηκαν 679 τροχαία ατυχήματα, στα οποία είχαμε 730 νεκρούς. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, αν σκεφτούμε πως αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό ενός νησιού όπως η Φολέγανδρος και φυσικά, πρόκειται για τους καταγεγραμμένους νεκρούς την ώρα του ατυχήματος και όχι για όσους έχασαν τη ζωή τους τη στιγμή που μεταφέρθηκαν σε κάποιο νοσοκομείο.
SafetyFirst Troxaia2017 Accidents
Πάντως, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές παρατηρείται μείωση, αφού μεταξύ 2014 και 2016 έχασαν τη ζωή τους 798, 796 και 804 συνάνθρωποί μας. Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού καθώς στόχος για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα πρέπει να είναι ο μηδενισμός τους.
SafetyFirst Troxaia2017 Aitia
Ορισμένα από τα κυριότερα στατιστικά της χρονιάς παρουσιάζονται παρακάτω:
• Από τους 730 νεκρούς, οι 516 (ποσοστό 70,7%) ήταν οδηγοί των οχημάτων, ενώ 95 (ποσοστό 13%) ήταν επιβάτες και 119 (ποσοστό 16,3%) ήταν πεζοί
• Από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στα 679 θανατηφόρα τροχαία, τα 333 (ποσοστό 49%) ήταν αυτοκίνητα Ι.Χ. και τα 243 (ποσοστό 35,8%) ήταν δίκυκλα
• Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα αφορούσαν σύγκρουση (262, ποσοστό 38,6%) και εκτροπή από το δρόμο (230, ποσοστό 33,9%)
• 259 από τους 730 νεκρούς (ποσοστό 35,5%) ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ με κοντινά ποσοστά μεταξύ τους ακολουθούσαν οι ηλικιακές κατηγορίες 18-25, 26-35, 36-45 και 46-55 ετών
• Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα καταγράφηκαν είτε στο Λοιπό Οδικό Δίκτυο (250, ποσοστό 36,8%) είτε σε κατοικημένες περιοχές (211, ποσοστό 31,1%)
• 153 από τα 679 θανατηφόρα τροχαία (ποσοστό 22,5%) έλαβαν χώρα από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί, ενώ 147 θανατηφόρα ατυχήματα (ποσοστό 21,6%) συνέβησαν μεταξύ 17:00-21:00 και 137 θανατηφόρα (ποσοστό 20,2%) μεταξύ 13:00-17:00
SafetyFirst Troxaia2017 Eidos


Δείτε τον πίνακα ατυχημάτων που δημοσιεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία σε μορφή pdf, εδώ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: