Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Οκτ 2018

Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα


Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά μας και για αυτό, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να μην κάνουμε εκπτώσεις.
Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μπορούμε να κατανοούμε διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών μας.
Το πρώτο βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας τους, είναι να γνωρίζουμε σε ποιον άξονα μεταδίδεται η κίνηση του αυτοκινήτου μας.
Αν υποθέσουμε πως η κίνηση του αυτοκινήτου μας μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, γεγονός που είναι το πλέον σύνηθες, τότε με την πάροδο των χιλιομέτρων, τα εμπρός ελαστικά θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη φθορά λόγω τριβής, σε σύγκριση με τα πίσω.
Ένας τρόπος διατήρησης των ελαστικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι όταν παρουσιάσουν φθορά σε αρχικό στάδιο, να τα αλλάξουμε μέσω της διαδικασίας "μπρος - πίσω".
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά με τη μικρότερη φθορά, δηλαδή τα πίσω, να περάσουν μπροστά ώστε και τα 4 ελαστικά του αυτοκινήτου, εντέλει, να φθαρούν ομοιόμορφα.
Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς θα δώσει απλά, μια παράταση ζωής στα ελαστικά μας, μέχρι την επόμενη αλλαγή.
Η διάρκεια ζωής των ελαστικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητά τους και τις συνθήκες χρήσης τους, όπως η σωστή πίεση, η θερμοκρασία, η ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του αέρα, το οδόστρωμα, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης σε περίπτωση αλλαγής χειμερινών-θερινών ελαστικών, το φορτίο, η ταχύτητα και το στυλ οδήγησης.
Για να διαπιστώσουμε ποτέ είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό των ελαστικών, σε ένα αξιόπιστο σημείο πώλησης που θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές με βάση τα παραπάνω κριτήρια.
Οι πιο έμπειροι οδηγοί, μπορεί να αισθανθούν μείωση των επιδόσεων ασφάλειας των ελαστικών τους, είτε κατά την απόκριση στο φρενάρισμα στη στροφή, είτε σε βρεγμένο οδόστρωμα, όπου όσο περισσότερο φθείρεται το ελαστικό, τόσο περισσότερο θα γλιστράει.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντικαθιστούμε τα ελαστικά όταν το βάθος πέλματος φτάσει το νόμιμο όριο φθοράς τους (1,6 χιλιοστά).
Εκτός από τις διαδικασίες που προαναφέραμε, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεση των ελαστικών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η ιδανική πίεση για τα ελαστικά, αναγράφεται σε ειδική ετικέτα που βρίσκεται σε κάθε αυτοκίνητο, είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο ρεζερβουάρ.
Η τακτική παρακολούθηση του αέρα στα ελαστικά, βοηθά αφενός στο να είμαστε σίγουροι πως έχουμε τη σωστή πίεση κατά την οδήγηση, αφετέρου στο να διαπιστώσουμε έγκαιρα, αν κάποιο ελαστικά χάνει αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να ελέγξει το ελαστικό, το οποίο μπορεί να έχει κάποια μικρή τρύπα ή κάτι πιο σύνθετο, που χρήζει επισκευής.
Η φυσιολογική φθορά του ελαστικού γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον οδηγό, συγκρίνοντας το βάθος των κεντρικών αυλακώσεων σε σχέση με τους δείκτες φθοράς που υποδεικνύουν το νόμιμο όριο των 1,6 χιλιοστών.
Η μη φυσιολογική φθορά μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία των μηχανικών μερών του οχήματος ή από κακή ευθυγράμμιση.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί απλά η αντικατάσταση των ελαστικών αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί η αιτία που προκάλεσε τη μη φυσιολογική φθορά.
Για όλες μας τις απορίες και τις ανάγκες σχετικά με τα ελαστικά - που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας καθώς είναι το μόνο σημείο του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το δρόμο - είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης με έναν αξιόπιστο επαγγελματία των ελαστικών.
Άλλωστε, στόχος όλων πρέπει να είναι η μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, για εμάς και την οικογένειά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: