Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Φεβ 2017

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις στα ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας»

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ        
7 Φεβρουαρίου 2017
                                        

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις στα ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας»

Συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής, το ζήτημα των προστίμων που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά από πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.
Με δεδομένο ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μείωση των προστίμων που προβλέπονται από τον ΚΟΚ, ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του στην Επιτροπή επισήμανε, ότι η όποια παρέμβαση και οι όποιες αλλαγές πρέπει να κινούνται εντός των πλαισίων του ορθολογισμού και κυρίως να μην τίθεται σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της ασφάλειας.
 «Αν προχωρήσουμε σε μείωση, αδιακρίτως των προστίμων, αυτό θα έχει ως συνέπεια να μη λειτουργούν αποτρεπτικά, τη στιγμή που δεν θα υπάρχει υψηλό κόστος.
Η παράπλευρη συνέπεια, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι η απώλεια της οδικής ασφάλειας», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στην ομιλία του.
Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε, επίσης, στα πρακτικά επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων σχετικά με τη μείωση των προστίμων. Πρότεινε, μάλιστα, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, να είναι μονοθεματική και να δοθεί λόγος σε οργανώσεις, όπως η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, καθώς και να δοθεί η ώθηση για τη δημιουργία μιας διυπουργικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ του ορθολογισμού των προστίμων χωρίς, όμως, να γίνονται εκπτώσεις στα θέματα της οδικής ασφάλειας και ζήτησε να υπάρξει σχετική μελέτη.
Επεσήμανε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τη χώρα, για τη μείωση των ατυχημάτων,  δεν έχει θεσμοθετηθεί και έχει μείνει αναξιοποίητο. Έφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό της μη ύπαρξης τμήματος Τροχαίας στην Κω, καθώς και της καθυστέρησης κατασκευής του οδικού άξονα πόλεως Ρόδου – αεροδρομίου,  που εντείνουν την κατάσταση και θέτουν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών.
«Θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη σχετικά με το είδος των προστίμων.
Να αποφασίσουμε ότι κάποια πρόστιμα είναι ανελαστικά, όπως η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, stop,η χρήση κράνους ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Με βάση αυτή τη μελέτη, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων και να συσχετιστούν με τα πρόστιμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του ο Μάνος Κόνσολας.


                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: