Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Φεβ 2017

Η μείωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. στην Βουλή.


%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b1Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 η επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόταση μείωσης των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την σχετική συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:
Video Player


Η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει μια συνολική μείωση των προστίμων μετατρέποντας τα πρόστιμα:
Των  2.000 και 1.500…σε……1.000 ευρώ
Των     700…………………..σε…..400 ευρώ
Των     400  και  350….σε…..200 ευρώ
Των     200  και  150….σε …..100 ευρώ
Τα πρόστιμα των 100, 80, 40 και 20 ευρώ να παραμείνουν ως έχουν.
Δεν μειώνονται τα πρόστιμα που αφορούν
  • στην μέθη, στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη,στην παραβίαση STOP/υποχρεωτικής παραχώρησης  προτεραιότητας, στους επικίνδυνους ελιγμούς, στην κίνηση στο αντίθετο ρεύμα/αντικανονικό προσπέρασμα, στους αυτοσχέδιους αγώνες/οδήγηση χάριν εντυπωσιασμού, στην αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο, την αναστροφή σε σήραγγα, στην απόρριψη αντικειμένων που καθιστούν ολισθηρό το οδόστρωμα, στην παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας, στην καταστροφή/αλλοίωση σήμανσης/σηματοδοτών/διαγραμμίσεων, στην πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, στον εξοπλισμό εντοπισμού ή παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, στην αλλοίωση στοιχείων των ταχογράφων, στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα πρόστιμα αν πληρωθούν εντός 10 ημερών μειώνονται κατά 50%. Δείτε την συνολική πρόταση: ΕΔΩ 
Αν και η πρόταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που περιόριζε μόνο στη μέθη και στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη τις παραβάσεις για τις οποίες δεν θα μειώνονταν τα πρόστιμα, αλλαγή που προφανώς επήλθε μετά τις εντονότατες διαμαρτυρίες που υπήρξαν σε σχέση μ αυτό. Η λογική και της νέας πρότασης εξακολουθεί για μας να μην είναι αποδεκτή. Δεν εντάσσεται σε καμιά συνολικότερη θεώρηση του ζητήματος οδική ασφάλεια, επιβραβεύει την τροχαία παραβατικότητα και την αντίληψη οτι οι τροχαίες παραβάσεις δεν ειναι και κατι το ιδαίτερα σημαντικό. Αναλυτικά:ΕΔΩ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της βουλής κος Ουρσουζίδης μας κάλεσε, μαζί με άλλους αντιτιθέμενους, να διατυπώσουμε  τις αντιρρήσεις μας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: Πέμπτη 16/02/2017 13.00: Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πρόστιμα παραβάσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ. Ελένη Καρύδη, Πρόεδρος της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ», Γεώργιος Κουβίδης, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και Αναστάσιος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης), οδηγός αγώνων αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: