Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Φεβ 2017

Ιταλία: αυτοδικία μετά από θανατηφόρο τροχαίο…

Στις 2 Φεβρουαρίου εξω από ενα καφέ στην πόλη της Vasto του Abruzzo, στην Κεντρική Ιταλία ο 34χρονος Fabio Di Lello πυροβόλησε επανειλημμένα και σκότωσε τον 22χρονο Italo D’Elisa ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι οδηγώντας ένα ΙΧ παραβίασε το κόκκινο και σκότωσε την 33χρονη σύζυγο του Roberta Smargiassi. 
Ο Fabio Di Lello παραδόθηκε στην αστυνομία αφού πρώτα πήγε στο κοιμητήριο και τοποθέτησε το περίστροφο που χρησιμοποίησε για τον φόνο πάνω στον τάφο της συζύγου του.
Ο Fabio Di Lello, ο οποίος εργαζόταν ως φούρναρης, και ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση.
Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι φοβόταν ότι το ιταλικό νομικό σύστημα, το οποίο είναι εμφανώς δυσλειτουργικό και αργό, θα αποτύχει να αποδώσει δικαιοσύνη και να τιμωρήσει τον κατηγορούμενο για τον φόνο της γυναίκας..
«Αυτή είναι μια τραγική υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την πόλη», δήλωσε ο Giancarlo Vitiello, διοικητής της αστυνομίας στο Vasto.
Η σύζυγός του Di Lello, Roberta, οδηγούσε ένα μοτοποδήλατο Yamaha το περασμένο καλοκαίρι, όταν χτυπήθηκε από ένα Fiat Punto που οδηγούσε ο Italo DElisa που παραβίασε το κόκκινο στο σηματοδότη. Στο τέλος αυτού του μήνα έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Ο Fabio Di Lello βασανίζονταν από τη σκέψη ότι δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί και ήταν πολύ θυμωμένος από το γεγονός ότι ο D’Elisa δεν είχε ζητήσει καν συγγνώμη για ό, τι συνέβη, είπαν οι δικηγόροι του.
«Ο Fabio ήταν σε κατάσταση σοκ, ήταν σε κατάθλιψη για την απώλεια της συζύγου του,» δήλωσε ο ο δικηγόρος του Giovanni Cerella,.«Σκέφτονταν ότι δικαιοσύνη δεν θα αποδοθεί. Αλλά ποτέ δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι σχεδίαζε μια αντίδραση σαν αυτή. Έμεινα εμβρόντητος όταν το έμαθα. Δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση πυροβόλων όπλων. Αλλά η ψυχολογική κατάσταση του ήταν πολύ εύθραυστη ».
Στην σελίδα του στο Facebook o Fabio Di Lello είχε αναρτήσει τη φωτογραφία της συζύγου του με το σύνθημα “Δικαιοσύνη για την Roberta” και μια φωτογραφία από το φιλμ «Μονομάχος» στο οποίο ο πρωταγωνιστής παίρνει εκδίκηση για τον άδικο χαμό της οικογένειας του
.Image may contain: 1 person, smiling, outdoor

Δήλωση της προέδρου της AIFVS (Associazione Italiana Familiari e Vittime della strada)
Προς τις Πολιτικές Αρχές,                                                                               Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Mattarella, Πρόεδρο της Γερουσία, Grasso
Πρόεδρο της Βουλής, Boldrini, Υπουργό Δικαιοσύνης, Orlando,
Υπουργό Υγείας, Lorenzini, Προέδρους Κοινοβουλευτικών ομάδωνi
ΜΜΕ

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος φτάνει στο σημείο να αποδώσει δικαιοσύνη μόνος του.
Ποιος Φταίει; 
Δεν είναι η πρώτη φορά που μετά από ένα τροχαίο έγκλημα ακολουθεί μια περαιτέρω τραγωδία, καρπός ενός πόνου που γίνεται ανυπόφορος, όταν στη μοναξιά προστίθεται η μη ανταπόκριση του κράτους και της δικαιοσύνης.
Θυμόμαστε όλοι τη μητέρα του Alex* που το 2011 έβαλε τέρμα στη ζωή της μια μέρα μετά το φόνο του γιου της, αλλα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που καταδεικνύουν τον ανείπωτο πόνο.
Τώρα είναι ώρα να σκεφτούμε και να δοθεί το απαιτούμενο βάρος στις αιτίες.
Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη δυσπιστία της κοινωνίας για τη δικαιοσύνη, για τις διαδικασίες και τις αναβολές μέσα στο χρόνο των δικαστηρίων αλλά και συνολικότερα για λόγους για τους οποίους θεωρούνται υπεύθυνοι η ηγεσία της δικαιοσύνης και του κράτους. Τα θύματα και οι οικογένειες τους, άνθρωποι απελπισμένοι που εμπλέκονται συναισθηματικά αναγκάζονται να υπομένουν τη μοναξιά και τις μη αναστρέψιμες συνέπειες του εγκλήματος. Συλλογικότητες χρησιμοποιώντας τα βιώματα τους πάνω στον πόνο προσπαθούν να δώσουν μια ανθρωπιστική ώθηση και να εξασφαλίσουν ψυχολογική και νομική βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε απόγνωση και αδυναμία απέναντι σ όλα αυτούς τους θεσμούς των οποίων η γραφειοκρατία τιμωρεί σύμφωνα με τις ανάγκες «της συγκεκριμένης περίπτωσης».
Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2012/29UE** για τον σεβασμό και τα δικαιώματα των θυμάτων των τροχαίων που δεν περιορίζεται στα στάδια της διαδικασίας αλλά συνολικά στην στην κατάσταση του θύματος, μια αντιμετώπιση που απ όλα τα θύματα εγκλημάτων δεν έχουν μόνο οι οικογένειες των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων
Απαιτούμε την συνεργασία των οργάνων και όλων των σχετικών οργανισμών ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης όλων αυτών που υπομένουν την ταλαιπωρία μιας μη αναστρέψιμης αδικίας και που δεν μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν την δικαιοσύνη στα χέρια τους.
Αυτός ο πειρασμός που απελευθερώθηκε στο μυαλό και όπλισε το χέρι του Di Lello πρέπει να αποτελέσει για το κράτος και για αυτούς που διαχειρίζονται τη δικαιoσύνη,μια μεγάλη ευκαιρία αναστοχασμού για την ιστορική πλέον ανικανότητα τους, και μια ώθηση αλλαγής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και να » σταματήσει το μακελειό στους δρόμους» για να μην υπάρχουν πλέον ούτε θύματα ούτε θύτες
Giuseppa Cassaniti Mastrojeni
πρόεδρος
AIFVS, 2 Φεβρουαρίου 2017
*Τον Ιούνιο του 2011 στη Vicenza της Βόρειας Ιταλίας o 24χρονος Alex Di Stefano έχασε τη ζωή του, θύμα μιας τροχαίας σύγκρουσης Την επόμενη ημέρα η 48χρονη μητέρα του Carla Tesssari αυτοκτόνησε. (ΕΔΩ). Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2011 στα Τρίκαλα μια μητέρα τριών ανήλικων παιδιών αυτοκτόνησε πέφτοντας στο ποτάμι, παίρνοντας μαζί και το 10χρονο αυτιστικό γιο της, την ημέρα των γενεθλίων του. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε χάσει τον σύζυγο της Κώστα Καλύβα σε τροχαία σύγκρουση.(ΕΔΩ)

**Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29UE αφορά στα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών επιθέσεων. Μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από παρεμβάσεις οργανώσεων των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων προχωρούν τις διαδικασίες για να συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα των τροχαίων στα θύματα εγκληματικών επιθέσεων και να μην υπάρχει διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση και στα δικαιώματα τους.
roberta.jpg


Πηγή: https://sostegr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: