Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Φεβ 2017

Δελτίο τύπου: Ομάδα ΖΩΗΣ… Στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

 Κι όμως μπορείς…


Πενθώ, πενθώ μόνος μου μπροστά σε μνήμες, μπροστά σε εικόνες. Δεν σκέφτομαι το μέλλον, ούτε με νοιάζει το παρόν, γιατί εγώ πεισματικά θέλω να αγκιστρωθώ στο παρελθόν μου. Εκείνο το «χρωματισμένο» ακόμα από την παρουσία σου.
Δεν φοβάμαι, δεν ελπίζω, απλά πονάω. Τώρα πια πονάω και θυμώνω.
Προσπαθώ να καταλάβω το γιατί, το πώς, τα λάθη μου ή το λάθος σου.
Δεν βρίσκω άκρη και εσύ έφυγες νωρίς για να μου δώσεις απαντήσεις.
Μ’ άφησες χωρίς πυξίδα, χωρίς σκοπό, χωρίς κάποιο ρόλο.
Ψάχνω να κρατηθώ από τον εαυτό μου, αλλά λυγίζω.
Ψάχνω να κρατηθώ από τους άλλους, αλλά νοιώθω πως δεν με καταλαβαίνουν, και πως άλλωστε να με καταλάβουν όταν εγώ έχασα εσένα.
Στη μοναξιά μου λοιπόν, μπροστά στην απώλεια νοιώθω το κενό, ή μάλλον μόνο έτσι νοιώθω κοντά σου.
Κουράστηκα να θέλω να σ’ αγκαλιάσω και να μη μπορώ, να θέλω να σ’ ακούσω και να μη μπορώ. Κουράστηκα ακόμα να θέλω ν’ ανησυχήσω για σένα και να μη μπορώ.
«Κι όμως μπορείς» αυτό μου είπαν στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ. Μπορείς να ελπίζεις ξανά, να χαρείς ξανά, μπορείς ακόμα και να πονέσεις ξανά και ξανά, αλλά τώρα πια μαζί μας.
Εδώ και πέντε χρόνια, λοιπόν, μέσα από την «Ομάδα Ζωής» οργανώθηκε στη Ρόδο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για την υποστήριξη ατόμων που βιώνουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, κατάλαβα πως μπορώ.
Μπορώ να αγκαλιάσω τον πόνο του άλλου, τη στιγμή που εκείνος αγκαλιάζει το δικό μου.
Ν’ ακούσω τα λόγια του άλλου, όταν εκείνος, σιωπηλά πριν, άκουσε τα δικά μου.
Να ανησυχήσω για άλλα παιδιά, για άλλους γονείς για το τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτούς, για το τι μπορώ να κάνω εγώ για το μέλλον μου.
Μαζί μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να προσπαθούμε, μαζί μαθαίνουμε να μιλάμε για ζωή, χαμογελώντας, χωρίς να πρέπει να ξεχάσουμε.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ (Εξ. Ιατρεία Παλιού Νοσοκομείου-Παπαλουκά, Ρόδος) κάθε Δεύτερη Παρασκευή και Τέταρτη Παρασκευή κάθε μήνα από 18:30-20:00.
Όσοι/ες επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν.
Η «Ομάδα ΖΩΗΣ» είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Την ευθύνη της λειτουργίας της «Ομάδας Ζωής» έχει ο Ψυχολόγος ο Γιάννης Χουρδάς.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:  6946 443419, 6942 232755 και 6984 940489


Δεν υπάρχουν σχόλια: