Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Φεβ 2017

Παρανομίες; Στις τέσσερις, οι τρεις δώρο!


Οδηγείς πολιτισμένα. Δεν παραβιάζεις το κόκκινο, σταματάς στα στοπ, δίνεις προτεραιότητα όπου χρειάζεται. Δεν πίνεις όταν έχεις να οδηγήσεις. Δε μιλάς στο κινητό. Δεν παρκάρεις έτσι που να κλείνεις το δρόμο. Δεν έχεις εμπλακεί ποτέ σε τροχαίο με δική σου υπαιτιότητα.
Το κράτος θα έπρεπε να χαίρεται που υπάρχουν τέτοιοι οδηγοί. Θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να τους ενθαρρύνει.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πει:
"Είσαι υπόδειγμα οδήγησης για δύο χρόνια; Ξέρεις πόσες χιλιάδες ευρώ γλίτωσε χάρη σ' εσένα το Υπουργείο Υγείας; Για τον κόπο σου, πάρε μια μείωση τελών κυκλοφορίας 10%.
Τι; Ήσουν υποδειγματικός για πέντε χρόνια; Μα εσύ είσαι θησαυρός. Πάρε μια μείωση τελών κατά 40% και μια επιδότηση για να αναβαθμίσεις το αμάξι σου με ευνοϊκούς όρους."

Το κάνει;
Όχι δεν το κάνει.
Το κράτος ΔΕΝ θέλει να βοηθήσει τον καλό  Έλληνα οδηγό. Γι αυτόν αδιαφορεί πλήρως.

Θέλει όμως να βοηθήσει τον παράνομο.

Το κράτος σκέφτεται:
"Ω, τον καημενούλη τον παράνομο. Διπλοπαρκάρει, κλείνει στροφές, καβαλάει πεζοδρόμια. Παραβιάζει στοπ, νομίζει πως όλα τα φανάρια είναι πράσινα κι οι πινακίδες διακοσμητικές. Τα όρια ταχύτητας είναι μόνο για τους άλλους, κι έχει πάντα προτεραιότητα. Το κινητό είναι κολλημένο στο χέρι του, αλλά πιστεύει πως είναι τόσο σπουδαίος οδηγός που ακόμα και ντίρλα θα καταφέρει να οδηγήσει σα Σουμάχερ.
Όμως υποφέρει ο καημενούλης. Το άδικο το σύστημα τον κατατρέχει. Τον έχει φορτώσει τόσα πρόστιμα χωρίς λόγο που ο άμοιρος έχει γονατίσει.
Ε, ας τον βοηθήσουμε το φτωχούλη, για να μπορεί να παρανομεί με μεγαλύτερη άνεση."

Έτσι, απλά, το κράτος δίνει ένα μεγάλο μπράβο κι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στους κακούς, αυτούς που σκοτώνουν τα παιδιά των άλλων στους δρόμους. Ή που τσακίζονται και περνούν την υπόλοιπη ζωή τους ως φυτά, στις πλάτες των φορολογούμενων.

Δεν πειράζει όμως. Το σημαντικό είναι να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά. Παραβίασαν το στοπ; Μα γιατί να δώσουν 700; Φτάνουν 175, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τέσσερις παραβάσεις στην τιμή της μίας. Επικίνδυνη οδήγηση; Μόνο 50 ευρώ. Κι αν μιλούν στο κινητό και δεν προσέχουν; Ε, δεν πειράζει, ας δώσουν 25 ευρουλάκια.

"Μα αν χτυπήσουν κανέναν άνθρωπο;" "Ω, ελάτε τώρα... Ας μη σκεφτόμαστε δυσάρεστα πράγματα."

Μπορεί το Υπουργείο να μη θέλει να σκεφτεί τι τρόμο εξαπολύει μ' αυτά τα μέτρα, εμείς όμως κυκλοφορούμε σε δρόμους που δεν τους αδειάζει για χάρη μας η τροχαία.

Υπογράψτε την επιστολή προς τον Υφυπουργό μπας και πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ελαφρύνει τον Έλληνα οδηγό:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Anapliroti_ypoyrgo_Prostasias_toy_Politi_k_Niko_Toska_Ohi_sti_meiosi_ton_prostimon_toy_KOK/?aAZHSab
Δεν υπάρχουν σχόλια: