Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















10 Ιαν 2015

Εκπαίδευση των νέων για ασφαλή οδήγηση.


 

 
Αγαπητοί μας φίλοι γονείς,

 
Έχει τεράστια σημασία να ληφθούν μέτρα πρόληψης και μείωσης των οδικών δυστυχημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους νέους οδηγούς. Οι νέοι οδηγοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμπλακούν σε δυστυχήματα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς.

Εμείς οι γονείς έχουμε τεράστια ευθύνη στο να μορφώσουμε τα παιδιά μας, από πολύ νωρίς, στους κινδύνους του οδικού δικτύου, στην απόκτηση οδικής συνείδησης, και στην υποχρέωση υπεύθυνης οδήγησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τους δώσουμε να καταλάβουν, νωρίς στην εξέλιξη τους όταν είναι μικρά παιδιά, ότι από δικά τους λάθη ή ανεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο ως πεζοί, ως οδηγοί ή επιβάτες, είναι δυνατόν να αφαιρέσουν τη ζωή άλλων ή να χάσουν τη δική τους.

Εμείς οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουμε  την εφηβική ηλικία για να δώσουμε  τη μόρφωση που απαιτείται στα παιδιά μας για την οδική προστασία των ιδίων αλλά και των συνανθρώπων τους. Η εκπαίδευση για θέματα οδικής ασφάλειας και καλής οδήγησης πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της μόρφωσης του παιδιού μας, ως αυριανού συνειδητοποιημένου οδηγού.

Αρχικά  εμείς οι γονείς θα πρέπει οι ίδιοι να δίνουμε  το καλό παράδειγμα ως οδηγοί οποιουδήποτε οχήματος.

Η συμπεριφορά των γονιών στο δρόμο  ως πεζοί και ως οδηγοί  πρέπει να είναι ορθή γιατί τα παιδιά μεγαλώνοντας, πολύ συχνά μιμούνται τους γονείς τους. Είναι σημαντικό όταν οδηγούμε  να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι εφαρμόζουμε όλα  αυτά που διδάσκουμε και ζητούμε από τα παιδιά μας να εφαρμόσουν ως αυριανοί οδηγοί.  

Εάν ο γονιός-οδηγός π.χ έχει καταναλώσει αλκοόλ και οδηγεί πως θα πείσει το παιδί του

να μην οδηγεί  ως αυριανός οδηγός η δεν εφαρμόζει τον Κ.Ο.Κ τον Κώδικα ΖΩΗΣ.

Ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, είναι η έγκαιρη αλλά και μακροχρόνια εμπλοκή μας  στην απόκτηση εμπειριών κατά την οδήγηση. Είναι καλό να συνοδεύουμε συχνά τα παιδιά μας όταν αυτά θα είναι νέοι οδηγοί. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στο να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και να τα συμβουλεύουμε για τυχόν λάθη τους ή για απρόβλεπτες καταστάσεις που δυνατόν να συμβούν.

Για το λόγο αυτό οι νέοι ή οι έφηβοι οδηγοί πρέπει σταδιακά να αποκτούν εμπειρίες. Ας μην ξεχνούμε ότι η προσοχή των νέων εύκολα αποσπάται από συνομήλικους τους που βρίσκονται στο ίδιο όχημα.

Επίσης είναι σημαντικό  να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας όταν επιβαίνουν σε οχήματα σχετικά με φίλους  ή με αυτούς που οδηγούν. Εμείς οι γονείς πρέπει να προετοιμάζουμε  τα παιδιά μας να μην παρασύρονται από άλλους νέους που έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές.

Να τους πούμε και να τους πείσουμε,  αν επιβαίνουν σε ένα όχημα και  ο οδηγός οδηγεί επικίνδυνα θα  πρέπει να κάνουν παρατήρηση.  Να καταλάβουν τα παιδιά μας ότι  είναι αναγκαίο, να ζητήσουν να κατεβούν από το όχημα  παρά να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα εάν  ο οδηγός- φίλος τους δεν συμμορφώνεται.

 
Οι νέοι οδηγοί έχουν τάση να ρισκάρουν περισσότερο.

Η έλλειψη αρκετής εμπειρίας, η ταχύτητα, η ανεπαρκής κρίση σε θέματα κυκλοφορίας, η νυκτερινή οδήγηση, η ανεπαρκής εκπαίδευση, η κούραση κατά τις νυκτερινές ή πρωινές ώρες, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυστυχημάτων στους νέους.

Επίσης η αρνητική επιρροή από συνομήλικους ή φίλους τους, η τάση για επίδειξη ή συναγωνισμό ταχύτητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ασφάλειας, η μη χρήση προστατευτικού κράνους, η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους συμβάλουν στη γένεση σοβαρών δυστυχημάτων.

Πολλοί νέοι και έφηβοι κάθε χρόνο σκοτώνονται σε οδικά δυστυχήματα. Περισσότεροι από τους μισούς είναι οδηγοί. Πολλοί άλλοι είναι επιβάτες σε οχήματα που οδηγούν νέοι ή ακόμη έφηβοι.

Η κυριότερη αιτία θανάτων σε νέους ηλικίας 16 έως 20 ετών είναι τα οδικά δυστυχήματα. Οι γονείς των νέων και των εφήβων που σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα γνωρίζουν τον αβάσταχτο πόνο που ακολουθεί τέτοιες τραγωδίες και που σημαδεύει και συνοδεύει για πάντα πλέον, την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Σίγουρα οι παράγοντες που εμπλέκονται στη γένεση των τραγωδιών αυτών είναι πολλοί. Όμως ο ρόλος των γονιών είναι κατά τη γνώμη μας καθοριστικός.

Γνωρίζοντας όλοι ότι δεν είναι αρκετά τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας δεν περιλαμβάνονται μέτρα για  τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Ρόδου, δεν δίδονται ασφαλείς δρόμοι στους χρήστες του οδικού  δικτύου, με γνώμονα πάντα ότι ο οδηγός τηρεί τον Κ.Ο.Κ, οφείλουμε ως γονείς στο να μορφώσουμε τα παιδιά μας, από πολύ νωρίς, στους κινδύνους του οδικού δικτύου, στην απόκτηση οδικής συνείδησης, και στην υποχρέωση υπεύθυνης οδήγησης.



Εμείς οι γονείς όμως,  πρέπει να είμαστε  ενήμεροι για όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε  ούτως ώστε όταν τα παιδιά μας γίνουν νέοι οδηγοί, να έχουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά.

Έχουμε ευθύνη όχι μόνο απέναντι στα παιδιά μας αλλά και απέναντι των υπόλοιπων συνανθρώπων μας, να μεριμνήσουμε ούτως ώστε τα παιδιά μας να μορφωθούν σωστά για θέματα οδικής ασφάλειας και να γίνουν καλοί, προσεκτικοί και συνειδητοί  οδηγοί.

 
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: