Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr2 Ιαν 2015

Μέρες που είναι…

Henri Matisse-Open-Window, 1905
Henri Matisse-Open-Window, 1905
Μέρες που είναι…
Μέρες που είναι, μέρες δύσκολες; Μέρες αγάπης; Μέρες νοσταλγίας; Μέρες μοναξιάς; Καθημερινές ημέρες; Λίγο από όλες ε;
Προσπαθούμε να σκεφτούμε θετικά, πρέπει να σκεφτούμε θετικά, θέλουμε; Θέλουμε, θέλουμε, αχ σε όλους αυτό λέω, ‘’θετική σκέψη και δύναμη’’ και όταν πέφτω το λέω και στον εαυτό μου.
Πέρασαν 11 χρόνια, εμείς στο μηχανάκι αυτός στο αυτοκίνητο, πέρασε με κόκκινο…stop!
Stop στη ζωή του Δημήτρη, stop στα όνειρά μου, ταυτόχρονα και στις οικογένειες μας.
Ο χρόνος λέει τα γιατρεύει όλα, απλά το παίρνουμε απόφαση και συνεχίζουμε. Το κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να είναι δυνατό για τους άλλους, δυνατό μα με ευαισθησίες, μην τα κρατάτε μέσα σας, μην κλείνεστε μέσα σας. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, το ταίρι σας, έχετε ανάγκη πολύ περισσότερο ο ένας τον άλλον. Κλάψτε, φωνάξτε, μα ζήστε συνεχίστε να ζείτε.
Αυτό το λέω μετά από μια κουβέντα με ένα άτομο όπου έχασε το αδερφάκι του, ‘’το ξέρω έφυγε και πονάνε οι γονείς μου, μα εγώ είμαι εδώ και τους έχω ανάγκη’’ έτσι είναι, ξέρω εύκολο στα λόγια μα δύσκολο στην πράξη.
Κάντε το όμως, στο εορταστικό τραπέζι φέτος γεμίστε την ή τις καρέκλες που έμειναν κενές με πρόσωπα αγαπημένα και θυμηθείτε αστείες και ευχάριστες στιγμές που περάσατε με τα άτομα που φύγανε νωρίς. Πονάω κι εγώ μέσα μου, δεν το παίζω άνετη, μα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και δύναμη.
Ήμασταν φίλοι κολλητοί και ερωτευμένοι, τουλάχιστον πρόλαβα να του πω ότι τον αγαπάω.’’ Αν μ’αγαπάς κι ειν’ όνειρο ποτέ να μην ξυπνήσω γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω’’ αυτό το τραγούδι τραγουδούσε, το αγαπούσε κι αυτό έχω παρηγοριά.
Ας ευχηθούμε λιγότερα τροχαία, (τι ευχή κι αυτή;) περισσότερους υπεύθυνους οδηγούς, δύναμη και κουράγιο στις οικογένειες, στους συγγενείς και φίλους/ες των θυμάτων.
Κάποτε φοβόμουν τον θάνατο, πλέον όχι σκέφτομαι ότι θα τον ανταμώσω, θα με περιμένει (ελπίζω).
Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πέσει κι αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τότε αφήστε τον να πέσει στην αγκαλιά αγαπημένων προσώπων.
                                   
                                 Καντουχάρ Φιλίζ, SOS Τροχαία Εγκλήματα – Ξάνθη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: