Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr26 Ιαν 2015

Εκλογές: η γιορτή της δημοκρατίας

Οι εκλογές αποτελούν την μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Η παρεκτροπή πάντα αποτελούσε στοιχείο κάθε γιορτής. Μπορεί να αφορά στην οινοποσία (παντού), στους «άσκοπους» πυροβολισμούς (Κρήτη), στην άρση των αναστολών που αφορούν την σεξουαλικότητα (Τύρναβος κα – Καθαρή Δευτέρα) και άλλα πολλά. Η γιορτή της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε και δεν επιτρέπεται να αποτελεί εξαίρεση.  Έτσι ταυτόχρονα με τους όρκους πίστης στην τήρηση του νόμου μια όψη της οποίας είναι και η υποχρεωτική ψηφοφορία και όλο το εκλογικό τυπικό η παραβίαση του αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος.  Το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου αποτελεί παραδοσιακά η κατάθεση εκατοντάδων τροπολογιών σε άρθρα άσχετων νομοσχεδίων οριακής νομιμότητας ή σαφέστατα παράνομων που αποτελούν σαφείς εκδουλεύσεις μικρών ομάδων ή ακόμα και ατόμων ενώ η επιστροφή των πινακίδων για τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. αποτελεί διαχρονικά το  σήμα κατατεθέν μιας έγκυρης εκλογικής διαδικασία κατά την οποία οι «νομοταγείς παραβάτες του νόμου» θα εκφράσουν την γνώμη τους για το ποιος θα τους κυβερνήσει. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν και την τρέχουσα εκλογική διαδικασία.
Θα σταθούμε σε ένα «μικρό» -κατά την άποψη αυτών που το δημιουργούν – πρόβλημα. Την ομαδική παραβίαση κάθε νομοθεσίας που αφορά την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση από πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, μια κατάσταση που μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω.
Είναι γνωστά τα θύματα που υπήρξαν και οι αγώνες που δόθηκαν ενάντια στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση και οι κατακτήσεις που υπήρξαν. Κατοχυρώθηκε όχι μόνο στην κοινή συνείδηση αλλά και στην νομοθεσία το σαφές της παρανομίας και της επικινδυνότητας. Πέραν του αισθητικού ζητήματος και των επιπτώσεων του στην ζωή των ανθρώπων αναδείχτηκε η λειτουργία τους σαν το κύριο μέσο απόσπασης της προσοχής των οδηγών (το κινητό τηλέφωνο ήρθε στη συνέχεια να πάρει τα πρωτεία σ αυτόν τον τομέα) αλλά και σαν λαιμητόμος πρόκλησης  θανάτου σε περίπτωση σύγκρουσης σ αυτές. Ένα επιπλέον θέμα που αναδείχτηκε είναι η ύπαρξη ενός τεράστιου κυκλώματος διαφθοράς ανάμεσα σε εταιρείες και δημοτικούς υπεύθυνους.
Κάποιος που παίρνει στα σοβαρά λεγόμενα και υποσχέσεις θα απορήσει μ αυτό που συμβαίνει και πάλι  αυτές τις μέρες.
Γιγαντιαίες  παράνομες διαφημίσεις της Νέας Δημοκρατίας αναρτήθηκαν σε επι σειρά ετών κενά πλαίσια, που προφανώς κάποιοι κατέχουν και διαχειρίζονται. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες απο την Λ. Αθηνών (περιοχή ευθύνης του Δήμου Αθηναίων ο οποίος φέρει την ευθύνη και για να τις κατεβάσει και για την άσκηση δίωξης σ αυτούς που τις έβαλαν και στους διαφημιζόμενους…).
sam
Ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σημείο είναι προφανές πως οι αφίσες στοχεύουν αποκλειστικά στους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων μιας και δε υπάρχουν πεζοί. μόνο αυτοκίνητα πάνω σε γέφυρα και επικίνδυνη στροφή.
sam 2
Ο νόμος καταργείται στο πεζοδρόμιο
Σύμφωνα με τις παρακαταθήκες της Αριστεράς η επανάληψη της ιστορίας παίρνει την μορφή της φάρσας.  Και μόνο σαν φάρσα θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί την κατάργηση των νόμων στο πεζοδρόμιο μέσω πληρωμής των διαφημιστικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται παράνομα διαφημιστικά πλαίσια που βγάζουν νοικιάζουν  απο τους Δήμους.  Η πλήρης αποδοχή της αξιοπιστίας των εταιρειών διαφήμισης έκανε παραδόξως την ενότητα της Αριστεράς πραγματικότητα στους κεντρικούς δρόμους. Μπορεί κανείς να δεί πληθώρα παρανόμων, καλοπληρωμένων διαφημίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και του ΕΕΚ.
a
Η Ελπίδα Έρχεται στην Λεωφόρο Ακαδημίας
c
Δυνατό ΚΚΕ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
b
Ο Λαός θα σκίσει τα Μνημόνια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
fish
Ο γνωστός εικονοκλάστης υποψήφιος του Ποταμιού στα βράχια της Πειραικής. Ο κος Ψαριανός διατέλεσε και γραμματέας της επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής την εποχή που αυτή ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα της παράνομης διαφήμισης!
ΚΑΜΙΝΗΣ 14
Ο δήμαρχος τις Αθήνας διαφημιζόμενος σε παράνομα υπαίθρια διαφήμιση στη Λ. Αθηνών. Ο ίδιος ως συνήγορος του Πολίτη τάχθηκε αποφασιστικά ενάντια στην υπαίθρια διαφήμιση. Ως δήμαρχος προτίμησε να νοικιάζει παράνομα διαφημιστικά πλαίσια και να διαφημίζετε και ο ίδιος.
«Τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά» ήταν τα λόγια του ληστή…
Τι μηνύματα εκπέμπει αυτή η παραβατική συμπεριφορά και τι προβλήματα  μπορεί να προκαλέσει δεν απασχολούν κανένα. Ετσι κι αλλιώς στη χώρα μας στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας υπάρχει μια παράδοση στην παραβατικότητα πολιτικών και επωνύμων.
Παρακάμπτοντας το θέμα της νομιμότητας, οι χρήστες της υπαίθριας διαφήμισης θα σταθούν στην «μικρή πιθανότητα» πρόκλησης δυστυχήματος απο αυτήν. Το πρόβλημα έχει δύο οψεις. Ανάλογα απο που το βλέπεις. Πραγματικά για τους χρήστες της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης ο κίνδυνος είναι μικρός.  Από τους εκατοντάδες δημάρχους που ενεπλάκησαν μολις δύο καταδικάστηκαν τελεσίδικα και για αλλους δυο εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες. Αρα το ρίσκο για τους παραβάτες είναι πολύ μικρο. Μπορούν συνεπώς χωρίς άγχος να τζογάρουν, γιατί περί τζόγου πρόκειται.
Διαφορετικό βέβαια είναι το ρίσκο για τους χρήστες του δρόμου. Εδώ η ποινή αν συμβεί αυτό που συνέβη σε δεκάδες οδηγούς τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι κάποιοι μήνες με αναστολή,. Είναι ο θάνατος ή η αναπηρία.
Αυτοί που αρκούνται και ασκούνται στις πιθανότητες και στις στατιστικές μπορούν άραγε να υπολογίσουν πόσες πιθανότητες και πόσοι συνδυασμοί χρειάστηκαν για να γεννηθεί το κάθε ένα συγκεκριμμένο παιδί που η Ζωή του σταμάτησε πάνω στις δικές τους διαφημίσεις και στις δικές τους αναλύσεις περί κόστους και οφέλους;
Δικό τους το όφελος, δικό μας το κόστος. Δεν μπορούν να μας το πουν πιο καθαρά. Οι  αφίσες κραυγάζουν.
Η κατάσταση που επεκράτησε και σ αυτές τις εκλογές στο θέμα της  παράνομης υπαίθριας διαφήμισης απλά δηλώνει πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να τεθεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας σαν πολιτικό ζήτημα.
pin - Αντίγραφο
Μερικά απο τα δεκάδες θύματα της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης(παιδιά  από οικογένειες που είναι μέλη του SOS Τροχαία Εγκλήματα)

pin

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: