Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Φεβ 2015

Εγκαταλείφθηκε σε τροχαίο και του ακρωτηρίασαν το πόδι- Η συγκινητική ιστορία του 20χρονου Νότη

Εγκαταλείφθηκε σε τροχαίο και του ακρωτηρίασαν το πόδι- Η συγκινητική ιστορία του 20χρονου Νότη
Ελπίδα και δύναμη δίνει η ιστορία του 20χρονου Νότη από την Καβάλα, ο οποίος εγκαταλείφθηκε σε τροχαίο, του έκοψαν το πόδι κι όμως χαμογελά ξανά μετά την περιπέτεια του.

Τον Μάιο του 2014, ο 19χρονος τότε Νότης εργαζόταν ως σερβιτόρος κι επέστρεφε τα ξημερώματα στο σπίτι, με το μηχανάκι του. Ένας ασυνείδητος οδηγός τον χτύπησε με το αυτοκίνητο του και τον εγκατέλειψε, ενώ και οι διερχόμενοι οδηγοί τον άφησαν αβοήθητο. Εν τέλει, οδηγήθηκε με καθυστέρηση στο νοσοκομείο, αλλά χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι.

Ο ίδιος μιλά για την περιπέτεια που πέρασε λέγοντας: «Μερικά βράδια έχω κάποιους εφιάλτες, αλλά πρέπει να τελειώσουν όλα. Είχα και έχω δύο πόδια».

«Θέλω να τους κάνω να μην φοβούνται για το πρόσθετο μέλος, δεν είναι κάτι σύνθετο, είναι μια απλή υπόθεση. Το γελούσαμε το θέμα του ποδιού, με την παρέα, με τα ξαδέλφια μου» περιγράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει: «Για μένα στην αρχή ήταν όλα δύσκολα. Δεν ήξερα πως θα με αντιμετωπίσει η κοινωνία κι αν θα με δεχθεί. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να έχει ένα πόδι, να κοιτιέται στον καθρέφτη και να βλέπει μισό Νότη. Υπήρχαν πολλές ανησυχίες για το μέλλον».

Η οικογένεια του τον στηρίζει από το πρώτο λεπτό, με τον πατέρα του, Γιώργο, να αναφέρει ότι το να βρουν τον ασυνείδητο οδηγό δεν είναι στις προτεραιότητες τους.

Ο 20χρονος Νότης παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν έχασε το κουράγιο του. Εξακολουθεί να παίζει μπάσκετ και πλέον οδηγεί αυτόματο αυτοκίνητο.

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Το έπαθα, τελείωσε και ξεκινώ μια καινούργια ζωή» καταλήγει ο Νότης.
 
Πηγή: www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: