Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Φεβ 2015

Ένοχοι δύο εργολάβοι για ατύχημα στη Ρόδου-Λίνδου

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο εκπρόσωποι κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση των έργων επί της Ρόδου – Λίνδου, εξαιτίας των οποίων πριν από πέντε χρόνια ένας 28χρονος τραυματίστηκε σοβαρά με την μηχανή του και χρειάστηκε να μείνει στην εντατική για δέκα μέρες αλλά και να υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της υγείας του!Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή σε κάθε κατηγορούμενο κρίνοντας τους ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο, ενώ «καταπέλτης» ήταν στην αγόρευσή του ο δικηγόρος του 28χρονου κ. Στέλιος Κιουρτζής, ο οποίος μεταξύ άλλων στην αγόρευση του ζήτησε από τους δικαστές «να λειτουργήσουν προστατεύοντας όλους του έλληνες οδηγούς από εγκληματικές παραλείψεις «ανεύθυνων – υπεύθυνων»  έργων οδοποιίας εξαιτίας των οποίων το νησί έχει θρηνήσει επανειλημμένα θύματα».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ατύχημα είχε σημειωθεί στις 17 Απριλίου 2010 στο 26ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου και συγκεκριμένα λίγο μετά την διασταύρωση των Κολυμπίων.

Στο σημείο εκείνο εκτελούνταν έργα οδοποιίας που είχε αναλάβει η εταιρεία των δύο κατηγορουμένων και συγκεκριμένα, την διαπλάτυνση από το Φαληράκι έως τα Κολύμπια. Έτσι στο 26ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού στο σημείο που είχε σταματήσει το έργο της διαπλάτυνσης και ο δρόμος στένευε και πάλι, οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας δεν είχαν θέσει ειδική προειδοποιητική σήμανση για τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων ούτε και είχαν θέσει φωτεινή ένδειξη στο δρόμο με την οποία θα προειδοποιούνταν τα διερχόμενα οχήματα για τα εκτελούμενα έργα.

Από εκείνο το σημείο το δρόμου 40 λεπτά πριν τα μεσάνυκτα της 17ης Απριλίου 2010 πέρασε ο 28χρονος με την δίκυκλη μοτοσικλέτα του και με κατεύθυνση από Κολύμπια προς Ρόδο. Καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη σήμανση ο 28χρονος αιφνιδιάστηκε μόλις αντιλήφθηκε ότι στένευε η οδός και καθώς πλησίασε στο 26ο χιλιόμετρο, γλίστρησε η μοτοσικλέτα του στα χαλίκια που υπήρχαν πάνω στο οδόστρωμα, έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και προσέκρουσε σε πινακίδα. Στην συνέχεια η μηχανή εξετράπη δεξιά προς την πορεία της μοτοσικλέτας ενώ ο 28χρονος οδηγός έπεσε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να υποστεί σωματικές κακώσεις και συγκεκριμένα πολλαπλά κατάγματα κυρίως στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Ο τραυματισμός του 28χρονου ήταν σοβαρός με αποτέλεσμα να παραμείνει για δέκα ημέρες στην εντατική ενώ στη συνέχεια υπεβλήθη σε αρκετές επεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου επισημάνθηκε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής πως ουσιαστική αιτία του ατυχήματος ήταν σε κάθε περίπτωση η ελλιπής σήμανση και φωτισμός στο σημείο που γίνονταν τα έργα.

Πηγή: www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: