Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Φεβ 2015

Συνεργασία ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και ΠΑΝΑΚΕΙΑ

 
 
Αναμφίβολα, δεν υπάρχει πρόσωπο θανάτου συμπαθές. Ωστόσο όλοι μας, υποταγμένοι στην ανθρώπινη μοίρα του θνητού, έχουμε μια μικρή η μεγάλη εξοικείωση με το θάνατο από φυσικά αίτια, είτε πρόκειται για συγγενή ή συνανθρώπους μας που φεύγουν «πλήρεις ημερών», είτε ακόμα και για κείνους που μετά από μια νόσο και μια πάλη έχασαν τον αγώνα. Ο αιφνίδιος θάνατος που έρχεται από τροχαίο  σαν απροειδοποίητη μαχαιριά, μας σοκάρει οδυνηρά. Στον πόλεμο των δρόμων, ο θάνατος έχει το απεχθέστερο πρόσωπο και μια ιδιαίτερη σκληρότητα.
Για τον θάνατο από τροχαίο επιβάλλεται ένα σύστημα υποστήριξης των οικογενειών των θυμάτων και πρέπει να περιλαμβάνει τους θεσμικούς φορείς που επιλαμβάνονται του δυστυχήματος, όπως  τροχαία, πυροσβεστική, διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Επειγόντων, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των κλινικών. Σκοπός όλων των παραπάνω  πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του ψυχικού τραύματος που έχει υποστεί  η οικογένεια.
Η πληροφόρηση αρχίζει με την καίρια κίνηση της ανακοίνωσης της θλιβερής είδησης του θανάτου στους ανυποψίαστους και αιφνιδιαζόμενους συγγενείς. Το ρόλο του αγγελιοφόρου διαδραματίζει ο αστυνομικός ή το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων ή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου.
Ο τρόπος  με τον οποίο αναγγέλλεται το θλιβερό νέο  στα προσφιλή πρόσωπα του θανόντος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να γίνεται αυτοπροσώπως, να διαπνέεται από ευγένεια, τακτ και συμπάθεια και να αποφεύγεται ο επαγγελματικός κυνισμός, η χρησιμοποίηση ανόητων εκφράσεων ή έλλειψη της πρέπουσας σοβαρότητας που απαιτεί η στιγμή.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων (FEVR) , γνωρίζοντας  επιστημονικά τη σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης  και την ανάγκη του πενθούντος προσώπου να μιλήσει με ή σε  κάποιον επιστημονικά καταρτισμένο, διοργανώνει με την ΠΑΝΑΚΕΙΑ ενημερωτική ομιλία στο προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων  και της ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, του ΕΚΑΒ, έχει προσκληθεί η Τροχαία Ρόδου, η 95 ΑΔΤΕ και η Πυροσβεστική με θέμα την ενημέρωση  των πενθούντων σχετικά με τραυματισμό ή θάνατο συγγενικού τους ανθρώπου από τροχαίο, από άλλη νόσο.
Ομιλητές:
Η ψυχολόγος κ. Κυπριώτη Αλεξία, είναι  η  εθελόντρια ψυχολόγος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ από την ίδρυση της 2004, με ανοιχτή γραμμή  βοήθειας  από Δευτέρα έως Παρασκευή, αναρτημένο  στο   site www.efthita.gr  της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στηρίζοντας οικογένειες θυμάτων τροχαίων τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας μας,
Η ψυχολόγος κ. Σιάγκα Ντίνα
 και


Ο ψυχολόγος κ  Χουρδάς Γιάννης, Συντονιστής στις  "Ομάδες Ζωής" της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
Εδώ και δύο χρόνια , οργανώθηκαν οι "Ομάδες Ζωής" από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στη Ρόδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για την υποστήριξη ατόμων που βιώνουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων.
Μαζί μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να προσπαθούμε, μαζί μαθαίνουμε να μιλάμε για ζωή, χαμογελώντας, χωρίς να πρέπει να ξεχάσουμε.

FOTO:https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10153619225742571&type=1&pnref=story
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: