Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Φεβ 2015

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες καταδίκες για πλαστά διπλώματα οδήγησης.

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα των Συντακτών 29/1/2015
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
 
Έξι χρόνια φυλακή, γιατί γέμισαν τους δρόμους «ατζαμήδες» οδηγούς! Ποινή φυλάκισης 6 ετών στον καθένα επέβαλε το μεσημέρι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών για την υπόθεση έκδοσης δεκάδων πλαστών διπλωμάτων οδήγησης.
Άλλα 82 άτομα, που ήταν ιδιοκτήτες σχολών οδηγών ή είχαν πάρει τα πλαστά διπλώματα, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 13 μηνών έως τριών χρόνων, κατά περίπτωση. Στο εδώλιο κάθισαν για την υπόθεση αυτή -από τις 19 Ιανουαρίου- 90 άτομα, που κατηγορούνταν για την υπόθεση έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Μεταξύ άλλων, βρίσκονται 7 ιδιοκτήτες και 2 υπάλληλοι σχολών οδηγών, 2 γιατροί, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν, 3 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών ανατολικής Θεσσαλονίκης κι ένας… εστιάτορας, ο οποίος φερόταν ως μεσάζοντας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε τυχαίο έλεγχο φακέλου υποψήφιου οδηγού, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καταχωρισθεί ως επιτυχών, χωρίς να έχει πάρει ποτέ μέρος στις εξετάσεις. Στη συνέχεια, το 2011, η έρευνα πέρασε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. κι έτσι προέκυψαν 90 κατηγορούμενοι.
Ταρίφες από 200 έως 3.300 ευρώ
Από την αστυνομία σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών σχολών οδηγών της Θεσσαλονίκης, γιατρών, υπαλλήλων της υπηρεσία συγκοινωνιών και άλλων εμπλεκομένων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι οδηγοί «αγόραζαν» τα διπλώματα πληρώνοντας από 200 έως και 3.300 ευρώ για το καθένα, ανάλογα με την περίσταση.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, απάτη, χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και άλλα. Το δικαστήριο σήμερα έκρινε αθώους τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς και άλλα τρία άτομα, ενώ καταδίκασε σε φυλάκιση 6 ετών συνολικά τον καθένα από τους τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε αργία και ο ένας έχει συνταξιοδοτηθεί.
Φυλάκιση τριών ετών επέβαλε στους κατηγορούμενους ιδιοκτήτες των σχολών οδηγών και ποινές από 13 έως 18 μήνες σε όσους είχαν πάρει παράνομα διπλώματα. Στους τελευταίους, πάντως, το δικαστήριο έδωσε τριετή αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουν την ποινή τους προς 5 ευρώ τη μέρα. 
Σημείωση SOS Τροχαία Εγκλήματα: Πρόκειται για την πρωτόδικη απόφαση και πιθανότατα, όπως συνηθίζεται, στο Εφετείο οι ποινές θα είναι μικρότερες. Σημειώνουμε ότι οι μέγιστες των ποινών που υπεβλήθησαν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών (6 χρόνια) εξαγοράζονται με 10.950 ευρώ για τον καθένα (ποσό μάλλον υποπολλαπλάσιο των εσόδων τους από το Επάγγελμα), ενώ οι ποινές στους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης με 5.475 ευρώ.
Ενώ για τους υπαλλήλους αναφέρεται ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τους «σχολάρχες» δεν γίνεται καμία αναφορά για το αν τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας. Καμία επίπτωση δεν είχαν ουσιαστικά όλοι όσοι επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να πάρουν άδεια οδήγησης και αν όπως ελπίζουμε ( η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία) έχουν κατασχεθεί οι άδειες που είχαν αγοράσει τίποτα δεν τους εμποδίζει να ξανακυκλοφορήσουν στους δρόμους κατόπιν εξετάσεων ή αγοράς από ασφαλέστερο μαγαζί και όχι από εστιατόριο.
Θα ήταν σημαντικό να ενημέρωνε η Τροχαία Θεσσαλονίκης εάν και πόσοι από τους αγοραστές είχαν εμπλακεί σε τροχαίες συγκρούσεις. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά…
Παρόμοια μεγάλη υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: