Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Ιουν 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΗΜΕΡΙΔΑ 23 Ιουνίου 2010


Η ίδρυση της ΕΥΘΥΤΑ το 2004 στη Ρόδο, η παρουσία και οι δράσεις της συνάδουν με την ιδρυτική της διακήρυξη.
Στόχος η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση των πολιτών των φορέων, η ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων , ώστε να πάψει η χώρα μας, η περιοχή που ζούμε και κυκλοφορούμε να θρηνεί θύματα στους δρόμους.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε τροχαία δυστυχήματα, ισοδυναμούν με την εξαφάνιση από το χάρτη μιας πόλης με πληθυσμό 35.000 κατοίκων.
Η πολιτική βούληση, η συμμετοχή των πολιτών, όλων των αρμόδιων φορέων , αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων- δυστυχημάτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 2009 σ ολόκληρο τον πλανήτη 1.300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και υπερδιπλάσιοι έμειναν σοβαρά ανάπηροι μετά από τροχαίες συγκρούσεις. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της «ανάπτυξης και του πολιτισμού». Αυτή η πανδημία δεν οφείλεται ούτε σε αμέλεια (άποψη δικαιοσύνης…) ούτε στην τύχη. Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα είναι προαποφασισμένα από όσους θεμελιώνουν και αναπαράγουν τον παραλογισμό στην κυκλοφορία, την επιθετικότητα στην οδήγηση και την αμνήστευση των φόνων στην άσφαλτο

Όλοι εσείς που σήμερα μας τιμάται με την παρουσία σας, ας γίνετε κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και οι αγγελιοφόροι καλών μηνυμάτων για το αύριο, σήμερα σε μια κοινωνία που αγωνιά σε παγκόσμιο επίπεδο και αναζητά αξίες και οράματα.
Οφείλουμε να σκεφτούμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε, για τους συνανθρώπους μας, ότι πέρα από τον ανθρώπινο πόνο της απώλειας αγαπημένου προσώπου, ο οποίος δεν αποτιμάται, έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στην οικονομική ζωή κυρίαρχο θέμα για το σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.
Η Οδική ασφάλεια δεν είναι απλά μια έννοια με εύκολη ερμηνεία. Είναι Επιστήμη. Έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή και είναι ευθύνη όλων μας.
Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε όλους εσάς για την σοβαρότητα των επιπτώσεων των Τροχαίων Δυστυχημάτων σας ενημερώνουμε ότι το 2011 μαζί με τις άλλες δράσεις έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε την έκθεση φωτογραφίας Paul Wenham-Clarke ¨Οταν οι ζωές συντρίβονται......" Η έκθεση αυτή, με θέμα τις επιπτώσεις των τροχαίων εγκλημάτων στις ζωές των ανθρώπων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ηράκλειο Κρήτης στο 3rd International Jazz meeting "Kostas Koyvidis"
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα-Μουσείο Μπενάκη- Νοέμβρη, στη Ρόδο θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: