Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















18 Ιουν 2010

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ




Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Προτεραιότητα η οδική ασφάλεια
17 Ιουνίου 2010, 14:52 EEST
SigmaLive/ΚΥΠΕ
Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη να σταματήσει το αλόγιστο μακελειό στους δρόμους της χώρας και θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό. Μιλώντας σε σεμινάριο για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, το οποίο διοργανώνει η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, το σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την εκτίμησή της για το σεμινάριο το οποίο ασχολείται με το πιο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Ανέφερε ότι οι στατιστικές των ατόμων που έχουν είτε τραυματιστεί ή σκοτωθεί από οδικά δυστυχήματα ανά τον κόσμο είναι τρομακτικές αφού ένα εκατομμύριο, τριακόσιες δέκα χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο ενώ 50 εκ. είτε τραυματίζονται ή καθίστανται μόνιμα ανάπηροι. Η Κύπρος, είπε η κ. Μαρκουλλή, πληρώνει το δικό της βαρύ τίμημα στους δρόμους αφού κατά μέσον όρο, σχεδόν 90 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο ενώ δύο χιλιάδες τραυματίζονται ή καθίστανται μόνιμα ανάπηροι.
Συνεχίζοντας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση της Κύπρου δεν είναι αξιοζήλευτη. Το 2008, είπε, η Κύπρος κατετάγη 18η από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, με 103 θανάτους ανά ένα εκ. πληθυσμό».
Η Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η Κύπρος υιοθέτησε τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση κατά 50% των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα και από το 2005 εφαρμόζει ένα εξάχρονο στρατηγικό σχέδιο για επίτευξη αυτού του στόχου.
Μέχρι το τέλος του 2009, είπε, η μείωση στον αριθμό θανάτων ήταν μόλις 31% αντί 42% που ήταν ο στόχος. Ωστόσο, ο στόχος για μείωση των τραυματισμών επιτεύχθηκε, αφού βρισκόταν στο 51,5% το 2009.
Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η οδική ασφάλεια είναι μια από τις προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανακήρυξε το 2010 ως χρονιά για την οδική ασφάλεια με επίκεντρο τη νεολαία.
Επίσης, ένα νέο στρατηγικό σχέδιο θα εφαρμοστεί μετά το 2011 το οποίο είναι στα στάδια προετοιμασίας, ενώ η Κύπρος συνεργάζεται με την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία για το θέμα.
«Είμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε ένα τέλος στο αλόγιστο μακελειό στους δρόμους μας και να καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για επίτευξη του στόχου», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: