Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Ιουν 2010

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΩΝ


Μπορεί για πολλούς να μοιάζει ασήμαντη λεπτομέρεια, όμως, δεν είναι.
Οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορατότητα άρα και στην ασφάλεια της δικής σας και των άλλων.
☻ Η κακή ή μειωμένη ορατότητα ανήκουν στις πιο βασικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ο οδηγός.
Αντίθετα η καλή ορατότητα είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να κινηθούν το αυτοκίνητο και οι επιβαίνοντες με ασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο αυτονόητο από αυτό.
Κι όμως δεν δίνεται πάντα η απαραίτητη σημασία. Σχεδόν είναι κοινή εμπειρία το να οδηγούμε αυτοκίνητο ή να βρεθούμε σε κάποιο με φθαρμένους υαλοκαθαριστήρες που λειτουργούν πλημμελώς. Με απλά λόγια, είναι προφανές ότι οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες δημιουργούν προβλήματα, αλλά όχι τόσο απτά για πολλούς. Είναι από απίθανο έως αδύνατο να ενοχοποιηθεί σε οποιοδήποτε ατύχημα η κακή ορατότητα του οδηγού, ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αλλά, ακόμα και αν αυτό συμβεί, είναι ακόμα πιο δύσκολο να ακουμπήσει ένα μέρος της ευθύνης για οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν πάνω στην αμέλεια ή την αδιαφορία του οδηγού που άφησε τους υαλοκαθαριστήρες να παραδώσουν το πνεύμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραδώσουν το πνεύμα ο οδηγός και, ενδεχομένως, οι οδηγοί ή οι περαστικοί. Ας δούμε λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε.
ΧΑΛΑΝΕ….
Όπως και τα ελαστικά του αυτοκινήτου, οι υαλοκαθαριστήρες γερνούν ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Ο χρόνος, το κρύο, η ζέστη τους ξεραίνουν. Η επαφή τους με το γυάλινη επιφάνεια του παρμπρίζ ήδη δεν είναι η πρέπουσα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει η βρομιά με την οποία αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά να κάνει κανείς για να προστατεύσει τους υαλοκαθαριστήρες. Η φροντίδα περιορίζεται στα βασικά και, περίπου αυτονόητα. Το αφρώδες ειδικό υγρό που μπαίνει στο παγουράκι με το νερό που ρίχνουμε στο παρμπρίζ, εκτός από την καθαριότητα, βοηθά στην ομαλή κύλιση των υαλοκαθαριστήρων πάνω στο τζάμι. Επί πλέον διατηρεί τα ακροφύσια των ψεκαστήρων του υγρού σε καλή κατάσταση, περιορίζοντας τη συγκρότηση αλάτων που τα μπουκώνουν. Όσο για τους πίσω, επειδή το πίσω παρμπρίζ μαζεύει πολύ περισσότερη λάσπη, καλό είναι να χρησιμοποιούμαι πάντα με τη συνοδεία πλυστικού υγρού.
Ειδικά τη νύχτα το νερό που αφήνουν στο παρμπρίζ οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες δημιουργεί αντανακλάσεις που κουράζουν τα μάτια του οδηγού, ενώ μειώνουν την ορατότητα
ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΩ
Όταν, έστω και μια γραμμή νερού σχηματίζεται στο κέντρο του παρμπρίζ, καλό είναι οι υαλοκαθαριστήρες να αλλαχτούν σύντομα. Από αυτό το στάδιο πολύ εύκολα περνάς στα επόμενα. Όταν πια μετά το πέρασμα του υαλοκαθαριστήρα δεν παραμένουν γραμμές νερού, αλλά λωρίδες και γενικότερα πλατιά ίχνη, τότε τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, έτσι κι αλλιώς, και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος το βράδυ. Οι αντανακλάσεις πολλαπλασιάζονται γεγονός που κάνει τις συνθήκες οδήγησης δύσκολες.
Πηγή: Auto Bild

Δεν υπάρχουν σχόλια: