Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Ιουν 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΚΑΙ ΕΛΑΤΗΡΙΑ

Αφανείς…..ήρωες

Τα αμορτισέρ αλλά και τα ελατήρια του αυτοκινήτου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προβλέψιμη και ασφαλή κυρίως οδική συμπεριφορά του. Πόσο καλά « διαβασμένοι » είστε, όμως, ώστε να διαπιστώσετε σε τι κατάσταση βρίσκονται και εάν έφτασε η ώρα για την αντικατάσταση τους;
Δεν υπάρχει περίπτωση να νοιώθετε ασφαλείς μέσα στο αυτοκίνητό σας, εάν τα αμορτισέρ σας είναι σε κακή κατάσταση.
Όσο πιο κακοσυντηρημένα είναι τα αμορτισέρ, τόσο πιο μακριά θα σταματήσει το αυτοκίνητό μας, το μπροστινό του μέρος θα « βουτάει » πιο έντονα και απότομα, ενώ ενδέχεται και το πίσω τμήμα να αντιδρά με «άτσαλο» τρόπο. Τα αμορτισέρ, λοιπόν, όπως αποδεικνύεται και στη γλώσσα των αριθμών, παίζουν καθοριστικό τρόπο στην ασφαλή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Εξυπακούεται πως τα καλής κατάστασης αμορτισέρ προσφέρουν υψηλού επιπέδου άνεση, αφού απορροφούν με πολύ πιο ομαλό τρόπο τους κραδασμούς του οδοστρώματος. Τα αμορτισέρ φιλτράρουν το δρόμο.

Κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ
Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις τον ακριβή χρόνο αντικατάστασης των αμορτισέρ, γιατί παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες.
Το στυλ οδήγησης, οι καιρικές συνθήκες, η φόρτωση που γίνεται στο όχημα.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε την αξιοπιστία τους είναι ένα τυπικό έλεγχο –πάντα σε συνεργείο κάθε 20.000 χλμ.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, έχει αποδειχτεί πως η διάρκεια ζωής των αμορτισέρ δεν υπερβαίνει τα 60.000 χλμ.
Το αμορτισέρ ……τερμάτισε!
Ο τρόπος για να το διαπιστώσετε και στην πράξη είναι πολύς απλός.
Κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος ( όχι βίαιου ), τα εμπρός αμορτισέρ τερματίζουν, ενώ πολλές φορές ακούγονται και περίεργοι θόρυβοι.
Φροντίστε να επισκεφθείτε κάποιο συνεργείο.
Πόσο θα στοιχίσει η αντικατάστασή τους;
Ανάλογα με το αμορτισέρ που θα επιλέξετε για το αυτοκίνητό σας.
Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο αμορτισέρ
(χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ελατήρια) από 200 έως και 1.500 ευρώ.
Ελατήρια: Ο συνδετικός κρίκος
Αν και πλαισιώνουν τα αμορτισέρ, αυτά είναι που τελικά εξασφαλίζουν την επαφή του ελαστικού με τον δρόμο. Και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή σας πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες σας και φυσικά τη δομή της ανάρτησης.
Η πιο ενδεδειγμένη λύση για την πλειονότητα των αυτοκινήτων είναι ένα μαλακό ελατήριο που θα αποτρέψει, που θα αποτρέψει την αναπήδηση του τροχού στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, αφού θα διαθέτει μεγάλη διαδρομή ταλάντωσης.
Τρέμουλο
☻ Το αυτοκίνητό σας δεν παρουσιάζει τη γνώριμη εικόνα του. Δείχνει νευρικό και, ειδικά σε δρόμους με στροφές, τα αμορτισέρ δεν ακολουθούν τη μορφολογία του δρόμου, προκαλούν έντονες κλίσεις στο αμάξωμα και νευρικές αντιδράσεις, δυσχεραίνοντας το χειρισμό του.
Μάλλον χρειάζεστε καινούργια αμορτισέρ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
►Τα αμορτισέρ σας πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για να νοιώθετε και σεις ασφάλεια στο δρόμο.
Χρήσιμο θα ήταν κάθε 20.000 χλμ να τσεκάρετε σε τι κατάσταση βρίσκονται.
ΠΗΓΗ: Auto Bild Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, Πέτρος Χριστοφοράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: