Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Ιουν 2010

3η ΔΙΕΘΝΗ ΤΖΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ " ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ" στο Ηράκλειο


Αρχίζουν την Τετάρτη 23 Ιουνίου οι δεκαήμερες εκδηλώσεις της 3ης Διεθνούς Τζαζ Συνάντησης Κώστας Κουβίδης στο Ηράκλειο. Η συνάντηση που πραγματοποιείται για Τρίτη συνεχή χρονιά θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στη Βασιλική Αγίου Μάρκου με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται” του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham- Clarke. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Aquartet. (Είσοδος ελεύθερη).
Οι πρώτες μέρες σημαδεύονται από πολλαπλές εκδηλώσεις για τα τροχαία:
Όταν οι Ζωές Συντρίβονται………………When Lives Collide, Βασιλική Αγίου Μάρκου 23/6 εως 3/7
Έκθεση φωτογραφίας Paul Wenham-Clarke
Ηχητικά τοπία: Νικόλας Βαλσαμάκης
Η έκθεση αυτή, με θέμα τις επιπτώσεις των τροχαίων εγκλημάτων στις ζωές των ανθρώπων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί και στην στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη- Νοέμβρη), τη Ρόδο και άλλες πόλεις.
Ο Paul χρειάστηκε δυο χρόνια και την βοήθεια της Road Peace (αγγλικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων- FEVR) για να μπορέσει να παρουσιάσει το 2005 αυτή την έκθεση επί ένα χρόνο σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας.
Η έκθεση αυτή δεν είναι ευχάριστη. Υπάρχει μάλιστα ένα ιδιαίτερα σκληρό μέρος της με σκηνοθετημένες φωτογραφίες. Γιατί λοιπόν αυτή η έκθεση;
Δεν είναι προτιμότερο να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί;
Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτή την έκθεση γιατί η ζωή δεν είναι πάντα ευχάριστη, ή γιατί ξαφνικά παύει να είναι ευχάριστη.
Η Ελλάδα αν και από τις πρώτες χώρες της ΕΕ σε αριθμό νεκρών από τροχαία είναι από τις τελευταίες στις αντιδράσεις. Οδεύουμε κυριολεκτικά προς τον θάνατο χωρίς διαμαρτυρία (αντίρρηση). Αυτό κυρίως το γεγονός, πέρα από το προσωπικό μας βίωμα μας ώθησε στο να φέρουμε αυτή την έκθεση εδώ. Για να βοηθηθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους να μιλήσουν γι αυτό που συνέβη. Γι αυτούς που χάθηκαν η έμειναν ανάπηροι για το βαθύ αίσθημα αδικίας απέναντι στην πολιτεία, την δικαιοσύνη κλπ. Λέξεις όπως «ατύχημα», «αμέλεια», «μοίρα» δεν χρησιμοποιούνται στην έκθεση αυτή.
Ο Paul επαγγελματίας φωτογράφος στο Λονδίνο επί 23 χρόνια έχει βραβευτεί με σημαντικά βραβεία ( Portrait Photographer of the Year 2002, Professional Photographer of the Year 2006, Overall Winner of the Association of Photographers Open Competition 2006 κα.). Σήμερα διδάσκει στο The Arts University College Bournemouth και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία μιας έκθεσης σε συνεργασία με το Big Issue Foundation για την υποστήριξη των αστέγων. Την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 12 θα είναι στη βασιλική πρόθυμος για συζήτηση με όποιον το επιθυμεί.
Περισσότερα: http://www.wenhamclarke.com/ και http://www.whenlivescollide.co.uk/
«Άσφαλτος: ασφάλεια ή ανασφάλεια;» - Προτεραιότητα στη Ζωή και στη Δημιουργία:
Ο Δήμος Ηρακλείου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (Γραφεία Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κώστας Κουβίδης-Υου are what U Do» και με την υποστήριξη του Δήμου Γουβών, διοργάνωσαν για το σχολικό έτος 2009-2010 αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του 4ου Μαθητικού Φεστιβάλ «Η Πόλη μου, το Ηράκλειο»: LIGHTS ON YOU(TH) FESTIVAL 2010 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δ. Ηρακλείου (Παλαιά Λαχαναγορά) από τις 21- 25 Ιουνίου 2010 θα εκτεθούν posters και κατασκευές σχολείων των Διευθύνσεων Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου που παρουσιάζουν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 και ώρα 19:00-20:00 θα παρουσιαστούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα που σχετίζονται με θέματα «Κυκλοφοριακής Αγωγής» σχολείων της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου. Επίσης θα υπάρχει και slide show τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ 24 & 25 Ιουνίου. Το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 θα πραγματοποιηθεί εικαστική παρέμβαση στο Δημαρχείο Ηρακλείου (Loggia) και ώρα 10.00-20:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Tο Σάββατο επίσης στις 12.30 στην αίθουσα Ανδρόγεω θα προβληθεί το ομώνυμο ντοκιμαντέρ και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μ. Ανδριωτάκη, και εκπροσώπους οργανώσεων που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων εγκλημάτων, όπως ο Μανόλης Σταυρουλάκης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στις Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες, εκπροσώπων του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. και οργανώσεων από άλλες πόλεις της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 2009 σ ολόκληρο τον πλανήτη 1.300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και υπερδιπλάσιοι έμειναν σοβαρά ανάπηροι μετά από τροχαίες συγκρούσεις. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της «ανάπτυξης και του πολιτισμού». Αυτή η πανδημία δεν οφείλεται ούτε σε αμέλεια (άποψη δικαιοσύνης…) ούτε στην τύχη. Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα είναι εγκλήματα προαποφασισμένα απ όσους θεμελιώνουν και αναπαράγουν τον παραλογισμό στην κυκλοφορία, την επιθετικότητα στην οδήγηση την αχαλίνωτη προώθηση του ΙΧ και την αμνήστευση των φόνων στην άσφαλτο.
Μπορούμε να τα σταματήσουμε! Καλούμε ιδιαίτερα τα θύματα αυτής της πραγματικότητας, της οικογένειες τους, τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά) να συμμετάσχουν ενεργά σ αυτές τις εκδηλώσεις.
Μόνο η ενεργοποίηση αυτού του κόσμου μπορεί να ανατρέψει την σημερνή απαράδεκτη κατάσταση.
You Are What U Do- Κώστας Κουβίδης
μη κερδοσκοπική εταιρία http://www.kostaskouvidis.com/www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis

Δεν υπάρχουν σχόλια: