Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2010

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Eco-driving: Οικολογική Οδήγηση με αυτοκίνητο και με ποδήλατο

Μαζί με τις άλλες δραστηριότητες η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, στοχεύει στην αντιμετώπιση , με συστηματικό τρόπο του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποτελεί έναν « περιβαλλοντικό βραχνά» για όλους μας.
Στις 29 Μαΐου 2009, παρουσιάσαμε σε ημερίδα, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ ( Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας) το οποίο παρέχει την τεχνογνωσία του , με εισηγήτρια την κα Μαρία Ζαρκαδούλα τα οφέλη του eco-driving,παρουσιάζοντας και το ειδικό λογισμικό ( εξομοιωτή οικολογικής οδήγησης) με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατάλληλο εξοπλισμό ( τιμονιέρες κ.α) προσδοκώντας η δράση αυτή να είναι η αρχή στην περιοχή μας για δράσεις ανάλογες στο μέλλον.
Το eco-driving/οικολογική, οικονομική και ασφαλή οδήγηση: σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση με την οποία κατά μέσο όρο εξοικονομείται 10-25% καύσιμα. Παράλληλα μειώνει το κόστος συντήρησης και επισκευής του οχήματος, το άγχος κατά την οδήγηση, την επιθετικότητα και τα τροχαία δυστυχήματα. Βελτιώνει: την ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Όλοι οι σύγχρονοι οδηγοί θα πρέπει να υιοθετήσουν τους κανόνες και τις τεχνικές της οικολογικής οδήγησης για να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα οχήματα αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων από τη συντήρηση και χρήση των αυτοκινήτων.
Μια από τις βασικές αρχές της οικονομικής οδήγησης είναι η διορατικότητα και η εγρήγορση του οδηγού, ώστε να είναι ικανός να προβλέψει έγκαιρα ενδεχόμενους κινδύνους και να τους αξιολογήσει σωστά. Η διορατικότητα αποτελεί και μια από τις βασικές αρχές της λεγόμενης « αμυντικής οδήγησης» και έχει ως αποτέλεσμα την αύξησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Οι αρχές της οικονομικής/οικολογικής οδήγησης, στηρίζονται στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και στη σωστή οδηγική συμπεριφορά των οδηγών.
Πως θα γίνετε « Πράσινος» Οδηγός: Με μια απλή αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας, το δίκυκλό σας, το ποδήλατό σας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα είναι στις 4 και 5 Ιουνίου από τις 10.00-14.00 στην Πλατεία Κύπρου για να σας ενημερώσει και παράλληλα να γνωρίσετε και να οδηγήσετε το οικολογικό και πραγματικά ξεκούραστο ποδήλατο για τις καθημερινές σας μετακινήσεις στην πόλη, προσδοκώντας ότι και αυτή η δράση αυτή θα βοηθήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων συμπολιτών μας, σχετικά με την υιοθέτηση μιας νέας οδηγικής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: