Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr17 Ιουν 2010

ΣΥΣΤΑΣΗ: ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΟΣΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ

Πάντα να το δοκιμάζετε. Το κράνος να προσαρμόζεται σφικτά και να εφάπτεται καλά. Μόνο το κράνος που εφάπτεται καλά είναι ασφαλές.
Μπορείτε να ελέγξέτε τη σωστή εφαρμογή του κουνώντας το κεφάλι με ανοιχτό το λουρί σαγονιού. Δεν πρέπει να αλλάζει θέση.
Το κράνος δεν πρέπει να γυρίζει γύρω από το κεφάλι.
Σε περίπτωση αμφιβολιών μετρήστε την περίμετρο μετώπου:

Μέγεθος κράνους: XXS XS S M L XL XXL
Περίμετρος κεφαλής: 51/52 53/54 55/56 57/58 59/60 61/62 63/64
Με κλειστό το λουρί του σαγονιού δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση το κράνος να φεύγει από το κεφάλι.
Δώστε προσοχή στην ετικέτα ECE-22. Κράνη χωρίς αυτή δεν ανταποκρίνεται στο Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας.
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΡΑΝΟΥΣ
Μόνον εφόσον γίνεται σωστή χρήση του κράνους διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια:
Ρυθμίστε το λουρί σαγονιού στο σωστό μήκος. Το κράνος δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή και στην κατάποση, όμως προσέξτε ώστε το κράνος να εφαρμόζει σφικτά.
Ασφαλίστε το λουρί του σαγονιού οπωσδήποτε πριν την οδήγηση.
Προσέξτε να οδηγείτε πάντα με καθαρή και άψογη λειτουργικά ζελατίνα.
Καθαρίζετε την ζελατίνα με πολύ νερό και μαλακό σφουγγάρι. Μη σκουπίζετε με δύναμη την ζελατίνα. Απομακρύνετε τα νερά σφουγγίζοντας απαλά.
Αν η ζελατίνα σας είναι anti-fog μην καθαρίζετε ποτέ το εσωτερικό της με τη χρήση απορρυπαντικών. Αυτό επηρεάζει και καταστρέφει την anti-fog επίστρωση.
Καθαρίζετε την εξωτερική επιφάνεια με χλιαρό νερό και ουδέτερο σαπούνι.
Πρέπει να γίνεται αντικατάσταση τυχόν κατεστραμμένης ζελατίνας με καινούργια.
Μην κάνετε αλλαγές στο κέλυφος του κράνους.
Για επισκευές χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά.
Καθαρισμός εσωτερικής επένδυσης με βρεγμένο πανί ή τα ειδικά καθαριστικά κράνους.
Κρατάτε το κράνος μακριά από πηγές θερμότητας. Κράνη με βρεγμένη εσωτερική επένδυση, στεγνώστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
Απαγορεύεται η χρήση κράνους μετά από πρόσκρουση /πέσιμο ακόμη κι αν αυτό δεν έχει υποστεί εμφανές φθορές.
Εάν στην ζελατίνα του κράνους υπάρχει η ένδειξη: χρήση μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, ο αναβάτης δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί το βράδυ, η σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.
Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ECE-22
Ο κανονισμός ECE-22 είναι το Ευρωπαϊκό πρότυπο ελέγχου για την ποιότητα του κράνους σε σχέση με:
Απορρόφηση κρούσης
Σταθερότητα διαπεραστικότητας
Σταθερότητα μορφής
Σύστημα κουμπώματος και εφαρμογής
Πεδίο ορατότητας και ποιότητα ζελατίνας ( όψη και ορατότητα)
ECE: Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας
22: Αριθμός κανονισμού. Τα πρόσθετα νούμερα μετά το ψηφίο 22 δηλώνουν την τρέχουσα έκδοση. Προς το παρόν ισχύει η έκδοση 05.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ
Ακόμη και με προσεχτική χρήση και παρόλο που τα υπερσύγχρονα υλικά εγγυούνται ασφάλεια μεγαλύτερης διάρκειας, θα πρέπει κάθε κράνος μοτοσικλέτας, ανεξάρτητα από το υλικό, να ανανεώνεται μετά από 3-5 χρόνια συνήθους χρήσης.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ
Το προστατευτικό κράνος μοτοσικλέτας παρέχει σύμφωνα με τα σημερινά τεχνολογικά πρότυπα ιδανική προστασία για το κεφάλι έναντι εξωτερικών χτυπημάτων.
Μπορεί να είναι ο ΑΓΓΕΛΟΣ σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: