Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2018

Επισκοπή Ηρακλείου: «Με τον Τάλω οδηγό, ποδηλάτη και πεζό»

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής.
Ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» σε συνεργασία με την «Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας» και την Ομάδα Εθελοντών Παιδείας Δήμου Ηρακλείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, οργάνωσαν τη βιωματική δράση Κυκλοφοριακής Αγωγής: «Με τον Τάλω οδηγό, ποδηλάτη και πεζό».
Πρόκειται για μια δράση που θέλει να δώσει έμφαση στον προσανατολισμό των παιδιών (και των  μεγάλων) στη μη μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Το περπάτημα και η ποδηλασία βρίσκονται κατά συνέπεια στο επίκεντρο και ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ασφαλής πραγματοποίηση τους στο δίκτυο της  κυκλοφορίας. Γι αυτό βέβαια πέραν των παιδιών που υποδέχονται με ενθουσιασμό την σχετική δράση, απαραίτητη είναι η συμμετοχή και η συνέργεια ολόκληρης της σχολικής κοινότητας (μαθητές – εκπαιδευτικοί –γονείς) και η εμπλοκή της τοπικής κοινότητας ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προυποθέσεις που θα κάνουν το περπάτημα και την ποδηλασία, πέρα από υγιεινό και ευχάριστο και απόλυτα ασφαλές.
Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 μέχρι 12 ετών περιλαμβάνει, αρχικά, μια θεωρητική προσέγγιση με κανόνες του ΚΟΚ με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ορθή συμπεριφορά στην κυκλοφορία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί μια βιωματική προσέγγιση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο προαύλιο του σχολείου.
Επιπλέον οι μαθητές περπατούν στα μονοπάτια των επιδαπέδιων παιχνιδιών: «Περπατώ, Ποδηλατώ κι Οδηγώ με ασφάλεια».  
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής. Η ανταπόκριση των μαθητών και γονέων ήταν μεγάλη. Πάνω από 100 παιδιά συμμετείχαν και συγκεκριμένα: παρακολούθησαν παρουσίαση για ασφαλή ποδηλασία από εκπροσώπους της «Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας», έκαναν ποδηλατοβόλτα μέσα στο αυτοσχέδια διαμορφωμένο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην αυλή του σχολείου, έπαιξαν επιδαπέδια παιχνίδια με τη βοήθεια των εθελοντών παιδείας, έλυσαν σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα και ζωγράφισαν το δικό τους μήνυμα για την οδική ασφάλεια.
Από τον Πολιτιστικό σύλλογο δόθηκαν μετά από κλήρωση σε παιδιά που συμμετείχαν δύο ποδήλατα και εξοπλισμός ποδηλατου(κράνη και φώτα ποδηλατου)
Την όλη δράση κάλυψε ο Ραδιοφωνικός σταθμός Family.

Δεν υπάρχουν σχόλια: