Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2018

Η θεραπευτική αξία της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Η κοινή λογική λέει πως όταν νιώσω μια αδιαθεσία, μια δύσπνοια βρε αδερφέ παίρνω το αυτοκίνητό μου και οδηγώ προς το νοσοκομείο. Φυσικά δεν ενημερώνω κανέναν συγγενή ή φίλο ή γιατρό, ούτε ζητάω από κάποιον να με συνοδεύσει εκεί, δεν καλώ ασθενοφόρο, δεν παίρνω ταξί. Απλά δυσκολεύομαι ν’ αναπνεύσω και παίρνω τη τζιπάρα μου και οδηγώ.
Σε περίπτωση τώρα που με σταματήσει η τροχαία και μου ανακόψει την πορεία για οποιοδήποτε λόγο, εγώ ο νομοταγής πολίτης που δυσκολεύομαι ν’ ανασάνω αρχίζω το διαπληκτισμό, τις φωνές κλπ. Φυσικά η δύσπνοια δε με εμποδίζει καθόλου στα παραπάνω.
Όταν για κάποιο – περίεργο – λόγο ο τροχονόμος δεν πείθεται πως ένας άνθρωπος που φωνασκεί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που του επιβάλει να οδηγεί μόνος προς το νοσοκομείο, αποφασίζω να τον γράψω στα παλαιότερα των υποδυμάτων μου να κόψω την κορδέλα και να πάρω το δρόμο μου.
Κι όταν κινητοποιείται η αστυνομία και μου ανακόπτει την πορεία οδηγώντας με στο αστυνομικό τμήμα, εγώ ο υποψήφιος ασθενής καταφέρνω να περάσω τη νύχτα στο αυτόφορω, χωρίς να χρειαστώ νοσοκομείο καθώς μετά το διαπληκτισμό αισθάνθηκα καλύτερα. (Θαύμα, θαύμα θεραπεύτηκα!)
Την άλλη μέρα δε βγαίνοντας από το τμήμα και οδεύοντας συνοδευόμενος προς τον εισαγγελέα καταφέρνω να είμαι χαμογελαστός και καθησυχαστικός προς το fun club μου – είμαι και άνθρωπος της show biz βρε αδερφέ – δε θα χαλάσω το image μου για μια γμσύλληψη.
Το χαμόγελό μου το διατηρώ πάντα ακόμα και στο δρόμο προς και από το δικαστήριο.
Συγγνώμη θα ζητήσω που σ’ εβρισα, αλλά δε θα σκεφτώ καν – ούτε εγώ ούτε ο δικηγόρος μου- να ζητήσω συγγώμη ως δημόσιο πρόσωπο που θέλησα να μην ισχύσουν οι οδηγίες της αστυνομίας για την περιπτωσάρα μου. Ούτε ένα ευχαριστώ για τη τζάμπα θεραπεία μου στα ειδικά διαμορφωμένα για ασθενείς κελιά της αστυνομίας.
Και φυσικά φταις εσύ «κ. όργανο» που εκνευρίστηκα και θα σου κάνω και μήνυση. Έχει υπάρξει και προοικονομία στα τραγούδια μου εξάλλου:
Συλλαμβάνεσαι απόψε
ν’ αγνοείς αυτά που λέω
και να λες χωρίς να ντρέπεσαι
πως εγώ για όλα φταίω.
Συλλαμβάνεσαι απόψε
ν’ αγνοείς το αίσθημά μου
και να παίζεις επικίνδυνα
με την συμπεριφορά μου
Και επειδή είμαι και φίρμα, ακολουθούν και άλλοι το παράδειγμά μου:
Βέβαια υπολείπονται μαγκιάς, δεν τραυματίζουν αστυνομικό κι έτσι γλιτώνουν το αυτόφορω.
  • Φρουρά… Φρουρά! Η κορδέλα και η υπάλληλος στη θέση τους παρακαλώ!

Εν κατακλείδι:

Εάν αυτό το ζήλο έδειχναν οι αρχές και η πολιτεία και σ’ όλους όσοι παραβιάζοντας τον ΚΟΚ προκαλούν τροχαίο συμβάν, σοβαρό τραυματισμό, θάνατο συνανθρώπου μας ακόμα κι εγκατάλειψή του στο οδόστρωμα, θα βγάζαμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας κ. Ουρσουζίδη από τη δύσκολη θέση να τρέχει από εκκλησία σε εκκλησία και σε μνημόσυνα θυμάτων τροχαίων και να ζητάσυγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας για όσα δεν έπραξε όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, όπως στην περίπτωση Στέλιου Διονυσίου το περιστατικό συνέβη 30/1/2018 και η δικάσιμος 9/2/2018, έτσι μ’ αυτό το ζήλο και με παρόμοια ταχύτητα θα έπρεπε να εκδικάζονται οι υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίωνσυμβάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: