Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















22 Ιουν 2018

«Δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν στον αέρα, σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες …» Αυτό είναι πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στους δρόμους της ΕΕ

ETSC
“Two passenger planes crash, killing everyone on board…” – This is how many people die on EU roads every week

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETCS), ενεργό Μέλος του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) και της οποίας ενεργό Μέλος είναι η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,  δείχνει ότι η πρόοδος της οδικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει στασιμότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETCS), υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται ισχυρή πολιτική βούληση, επείγοντα μέτρα και σημαντικές επενδύσεις σε ασφαλείς υποδομές προκειμένου να μειωθούν οι 500 θάνατοι  που σημειώνονται στους δρόμους της Ε.Ε κάθε εβδομάδα.

Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ είναι ίδιος με αυτόν της συντριβής δύο τυπικά επιβατικών αεροσκαφών  όπου χάνουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες επιβάτες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Δείκτη Οδικής Ασφάλειας (PIN), καταδεικνύεται ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε αγωνίζονται για να σημειώσουν πρόοδο: το 2017, 25.250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. 
Μολονότι οι θάνατοι από τροχαία μειώθηκαν κατά 2% πέρυσι, η μείωση τα τελευταία χρόνια από το 2013 είναι μόνο 3% στα τέσσερα χρόνια.

Το πιο πάνω ποσοστό είναι ουσιαστικά μικρότερο από την ετήσια  μείωση κατά 6,7% που απαιτείται για να επιτευχθεί ετησίως ο στόχος της Ε.Ε για μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στο μισό τη δεκαετία έως το 2020. 
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα και η Εσθονία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε που φαίνεται  να έχουν φτάσει αυτό τον στόχο. Από το 2010 οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 41% στην Ελλάδα.  Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα  ο ρυθμός θνησιμότητας των 69 θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι αρκετά υψηλότερος από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο των 50 θανάτων.

Για πρώτη φορά στα 12 χρόνια από τότε που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) ξεκίνησε την έναρξη λειτουργίας του Ετήσιου Δείκτη Οδικής Ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δεν θα απονείμει ετήσια βραβεία για την πρόοδο και ηγεσία στην οδική ασφάλεια σε καμία χώρα.

Προς  μια θετική εξέλιξη, τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σημαντικό νέο πακέτο νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια που θα μπορέσει  να αποτρέψει περισσότερους από 2.000 θανάτους ετησίως έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, χάρη στα αυστηρότερα πρότυπα οχημάτων και υποδομών. 
Ωστόσο πρέπει,  τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποδεχτούν τις προτάσεις, καθώς θα πρέπει να σχεδιαστεί μια σειρά από άμεσα μέτρα ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο εγγύς μέλλον.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC)  δήλωσε:

"Εάν δύο επιβατικά αεροπλάνα έπεφταν  κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, η δημόσια και πολιτική απάντηση, θα ήταν άμεσες μεταρρυθμίσεις.
Οι βελτιώσεις στην ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ευρώπη τα τελευταία πενήντα χρόνια ήταν ακριβώς σε αυτό το στόχο. 
Τώρα χρειαζόμαστε μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε ολόκληρο το σύστημα με την οδική ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τολμηρά μέτρα για τη διάσωση ζωών στους ευρωπαϊκούς δρόμους με ασφαλέστερα οχήματα και ασφαλέστερη υποδομή. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά χρειάζονται πολιτική στήριξη από τα κράτη μέλη για να μην αποδυναμωθούν και να χρειαστούν χρόνο.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ε.Ε πρέπει να επιτύχουν  τη σχεδίαση και τη λήψη μέτρων σε διάστημα μηνών και όχι χρόνων, με καλύτερες προοπτικές και επείγοντα μέτρα για τη μείωση των κύριων αιτιών θανάτου και σοβαρών τραυματισμών, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ , η απόσπαση της προσοχής και η μη χρήσης ζώνης ασφαλείας".


Press releases

  • Download the report at etsc.eu/pin12
  • ETSC’s latest annual Road Safety Performance Index report will be launched this afternoon at an event in Brussels. Follow the event on twitter with the hashtag #PIN2018.
  • For a briefing on the European Commission’s new road safety proposals, see etsc.eu/mobilityiii

Δεν υπάρχουν σχόλια: