Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr30 Ιουν 2018

SOS Τροχαία Εγκλήματα: 12 εκπομπές στο Δημόσιο Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.
Μια σημαντική σειρά εκπομπών με θέμα την οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων εγκλημάτων θα μεταδοθούν απο το ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM και 9.58 FM , το Δημόσιο Ραδιόφωνο που εκπέμπει απο τη Θεσσαλονίκη και ακούγεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Θα μεταδοθούν συνολικά 12 δεκάλεπτα κάθε Σαββάτο και Κυριακή, το Σάββατο στην εκπομπή “Διαδρομές στον Αέρα” (έναρξη 11πμ) και την Κυριακή στην εκπομπή “Εδώ είναι το Ταξίδι” (έναρξη 18.00).

Η μετάδοση των εκπομπών ξεκινάει από αυτό το Σάββατο 30 Ιουνίου.
Η δημιουργία αυτής της σειράς είναι πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ-3  που αποφάσισε να αναδείξει το θέμα σε συνεργασία με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Στις εξι εκπομπές θα αναλυθούν κεντρικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή (και άρα με την πρόληψη) του τροχαίου εγκλήματος (Ταχύτητα, Αλκοόλ, Κυκλοφορία στην Πόλη, Πολιτικές Οδικής ασφάλειας κα) απο ομιλητές με γνώση και εμπειρία του αντικειμένου (Εύα Μπαμπαλώνα, Αλέξης Μπένος, Μάγδα Γαβανά, Χριστίνα Κυδώνα, Κώστας Δημητρίου, Θοδωρής Παρασκευάς, Δημοσθένης Παπαδάτος κα).

Στις άλλες έξι εκπομπές θα μιλήσουν άνθρωποι που βίωσαν το τροχαίο έγκλημα, γι αυτό που έζησαν, γι αυτό που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ζήσουν κι άλλοι. Η Άντυ Λέφα για το φόνο του αδερφού της μοτοσικλετιστή Πέτρου Τουρτούρη στη Θεσσαλονίκη, η Όλγα Ζήση για τον θανάσιμο τραυματισμό και την εγκατάλειψη του ποδηλάτη αδερφού της Γιώργου Ζήση στα Γιάννενα, η Μαρία Καλεσοπούλου απο το Βόλο για το διπλό φονικό της κόρης της Ιωάννας και του Γιώργου Κωσταντινίδη απο υπότροπο οδηγό ΙΧ στη Θεσσαλονίκη, η Καίτη Σγουρή για το φόνο του πεζού γιου της Γιώργου Καλλιάντζα απο οδηγό ΙΧ χωρίς άδεια οδήγησης στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής, η Καίτη Μακρή απο την Αλεξανδρούπολη για την απώλεια σε τροχαίο του γιου της Στράτου καθώς επέστρεφε να πάρει το απολυτήριο απο την μονάδα στρατού όπου υπηρετούσε, η Φιλίζ Καντουχάρ για το τροχαίο που σημάδεψε τη ζωή της ψυχικά και σωματικά με την απώλεια του συντρόφου της και τον βαρύτατο τραυματισμό της ίδιας.

Συντονιστείτε στον 102 FM και 958 FM. Αν δεν φτάνει στην περιοχή που μένετε, μπορείτε να τον ακούσετε διαδικτυακά απο εδώ: http://webradio.ert.gr/102fm/  και http://webradio.ert.gr/958fm/

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα ευχαριστεί θερμά τη Ντίνα Γιαννούτσου και όσους βοήθησαν για να δημιουργηθούν οι εκπομπές και να υπάρξει ένας διαφορετικός λόγος, πέραν της κοινοτυπίας του “ασφαλούς αυτοκινήτου” που διακινείται κατ αποκλειστικότητα στα ΜΜΕ από πάσης φύσεως “ειδικούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: