Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2018

BMW X2: ανοικτή πρόσκληση για σαφάρι στους ελληνικούς δρόμους.

Διαφέρει η διαφήμιση ενός αυτοκινήτου από τη μια χώρα στην άλλη; Οι ειδικοί της διαφήμισης γνωρίζουν πού «θα πατήσει» για να είναι πιο αποτελεσματική. Οι κοινωνιολόγοι έχουν από καιρό εξαντλήσει το θέμα. Ωστόσο μερικά πράγματα δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Όχι για τις επιδιώξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας και των  ανθρώπων που εργάζονται για να προωθήσουν τα προιόντα της όσο για την κατάντια της χώρας μας, κράτους και υπηκόων πού είναι πρόθυμοι να νομιμοποιήσουν και να ενδοβάλουν ότι προτείνεται ακόμα κι αν αυτό συνιστά μια προφανή πρόσκληση σε αντικοινωνικές και επικίνδυνες συμπεριφορές.
Γνωρίζουμε πως οι διαφημίσεις των αυτοκινήτων όλο και περισσότερο τονίζουν τα πιο επιθετικά τους χαρακτηριστικά (επιτάχυνση, 0-100, τελική κλπ) και τα περιμέναμε όλα. Και βλέποντας στην τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες την διαφήμιση του νέου ΒΜWX2  με κεντρικό σλόγκαν ΓΙΝΕ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ -ΟΧΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ, είπαμε μπράβο, αυτοί το απογείωσαν.
ΓΙΝΕ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ -ΟΧΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ: κάλεσμα για σαφάρι στη χώρα που βρίσκεται σταθερά στο βάθρο των πρωταθλητών σε τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη.
Άραγε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που αυτές τις ημέρες έχει φέρει πρόταση για αναμόρφωση άρθρων του ΚΟΚ στη Βουλή έχει κάποια άποψη για το θέμα; Λέμε τώρα…
Το ΕΣΡ που ελέγχει τα κανάλια μήπως αυτό έχει κάτι να πει κάτι περί κοινωνικού συνόλου και κάτι τέτοια σχετικά παλιομοδίτικα;
Η κρατική ΕΡΤ μήπως, τουλάχιστον αυτή, θάπρεπε να μη προβάλει αυτή τη «διαφήμιση»;  Πιθανόν δεν είχαν το χρόνο να το σκεφτούν απορροφημένοι να ετοιμάζουν τις αλλεπάλληλες εκπομπές που πασχίζουν να μας πείσουν πως κάθε νέο μοντέλο αυτοκινήτου είναι ασφαλέστερο κάθε προηγουμένου που κυκλοφόρησε μια βδομάδα πριν.
Από περιέργεια μια και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε μπήκαμε στα επίσημα site τις BMW την ίδια ημέρα και ώρα για να δούμε πώς διαφημίζετε το ίδιο αυτοκίνητο:
Στη Γερμανία, μητέρα -πατρίδα της BMW η παραγωγός εταιρεία το διαφημίζει με το μότο ZEIG DICH που ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί Δείξτε ποιος είστε (ΕΔΩ)
Απο το site της ΒΜW Γερμανίας
Από το site της ΒΜW στη Γερμανία.15/3/2018
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ιστοσελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας το διαφημίζει με το μότο Be the one who dares που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί Γίνε (ή να είσαι) αυτός που τολμάει. (ΕΔΩ)
Από το site της BMW στο Ηνωμένο Βασίλειο. 15/3/2018
Το ίδιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της BMW επέλεξε να το διαφημίσει πολύ διαφορετικά, προσθέτοντας το μότο ΓΙΝΕ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ – ΟΧΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ (ΕΔΩ). Είναι αυτό που κυριαρχεί και στην σχετική τηλεοπτική διαφήμιση.
Από το site της BMW στην Ελλάδα. 15/3/2018
Προχωρώντας λίγο πιο νότια φτάσαμε στο Λίβανο, το μότο εδώ είναι ουσιαστικά το ίδιο με την Ελλάδα BE THE HUNTER – NOT THE HUNTED , Γίνε ο κυνηγός -Όχι ο κυνηγημένος (ΕΔΩ  
Από το site της ΒΜW στο Λίβανο.15/3/2018
Είναι φανερό πως η πρόσκληση για σαφάρι στους ελληνικούς δρόμους δεν αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η BMW διαφημίζει το ίδιο αυτοκίνητο με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές χώρες. Εκεί που η επιθετικότητα στο δρόμο, οι τροχαίες συγκρούσεις και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι μεγαλύτερες η διαφήμιση βασίζεται και «αξιοποιεί» αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα και στο Λίβανο, με τρομακτικό αριθμό τροχαίων και στις δύο, προωθείται η αντίληψη πως η κυκλοφορία αποτελεί ένα είδος σαφάρι και η καλή εταιρία δίνει την ευκαιρία σ αυτούς που θα αγοράσουν το κατασκεύασμα της να γίνουν οι κυνηγοί. Ρητά διευκρινίζεται πως κάποιοι άλλοι -που δεν θάχουν BMW (πεζοί; ποδηλάτες; μοτοσικλετιστές; ή κάτοχοι ενός άλλου ΙΧ) θα ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ.
Όμως η Ελλάδα και ο Λίβανος δεν είναι μόνο χώρες με μεγάλο αριθμό τροχαίων συγκρούσεων. Είναι ταυτόχρονα χώρες με μεγάλη διαφθορά, ανοχή και κατανόηση στα κελεύσματα των ισχυρών. Κι αυτοί το γνωρίζουν πολύ καλά και φέρονται ανάλογα.
Καθόλου δεν θα μας εκπλήξει αν σύντομα  μας προκύψει και ένας, ας το πούμε έτσι, «Αυτο-κυνηγετικός τουρισμός». Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων ένα μεγάλο βήμα στις υποδομές έχει γίνει. Στο αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει ήδη μια σημαντική προεργασία σε μεγάλες ομάδες τουριστών με τις περίφημες Γουρούνες. Ενώ στο νομοθετικό υπάρχουν θετικές εξελίξεις μια και η παραβίαση των ορίων ταχύτητας δεν εντάσσεται στις επικίνδυνες παραβάσεις ενώ ο φόνος, ακόμα και η εγκατάλειψη στην άσφαλτο εξακολουθούν πάντα να θεωρούνται πλημμέλημα…
ΥΓ. Για το θέμα ο SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ απέστειλε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την επιστολή που ακολουθεί: ΕΔΩ
Δείτε το βίντεο που ανήρτησε η BMW στο youtube

Αναδημοσίευση: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: