Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2018

Δικαιοσύνη και τροχαίο έγκλημα: χαλαράααααααααα…

23 Αυγούστου 2011, Ηράκλειο Κρήτης: Ο 55χρονος Στέλιος Τσαγκαρίδης απολαμβάνει την πρώτη ημέρα που βγήκε στη σύνταξη. Δεν γνώριζε ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία του ημέρα στη Ζωή. Όχι βέβαια γιατί «το ήθελε ο Θεός». Δεν έπασχε απο καμιά σοβαρή  ασθένεια ούτε έκανε ριψοκίνδυνα πράγματα.   
Νόμιζε απλά πως το να οδηγάς μηχανάκι, φορώντας κράνος και να πηγαίνεις κανονικά στο ρεύμα σου, στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Ηράκλειο Κρήτης το 2011, δεν σε εκθέτει σε κίνδυνο. (Περισσότερα: ΕΔΩ)
Τσαγκαρίδης Στέλιος
Αλλά από την άλλη πλευρά του δρόμου κάποιος είχε διαφορετική άποψη.
Ένα 19χρονος οδηγός ενός  Seat Ibiza Cupra
Χωρίς άδεια οδήγησης.
Με ληγμένη ασφάλεια.
Δοκίμαζε τις ικανότητες του αυτοκινήτου στο δρόμο…
Έχασε τον έλεγχο, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα με πολύ μεγάλη ταχύτητα  και εμβόλισε το Στέλιο. Τον πέταξε πολλά μέτρα μακριά μεαποτέλεσμα τον θάνατο του.
Ο δράστης συνελήφθη και πριν ο Στέλιος καν ταφεί αφέθηκε ελεύθερος κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια»…
6 Απριλίου 2017 Ηράκλειο: Έξι σχεδόν χρόνια μετά τοσυμβάν και μετά από πολλαπλές  αναβολές, εκδικάζεται επιτέλους το πρωτόδικο ποινικό για το φόνο του Στέλιου με την παρουσία του δράστη.
Ο δικηγόρος του ζητάει να βγουν έξω από την αίθουσα οι συγγγενείς του θύματος για να μην επηρεάσουν με το κλάμα τους δικαστές!  Οι συγγενείς τοποθετολύνται αναγκαστικά στην τελευταία σειρά καθισμάτων!!
Εκτιμώντας προφανώς τις απόψεις του συνηγόρου υπεράσπισης που απευθυνόμενος στην οικογένεια του θύματος τους είπε «πως κάνετε έτσι  και κλαίτε για έναν 50χρονο, εδώ χάνονται νέοι άνθρωποι!!!» το δικαστήριο επέβαλε στο δράστη ποινη φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.
18 Μαίου 2018, Ηράκλειο: Μετά από έφεση του δράστη, και μετά από μια αναβολή που ο ιδιος έιχε ζητήσει,  η υπόθεση εκδικάζεται τελικά σε δεύτερο βαθμό.
Ο δράστης δεν μπαίνει στον κόπο να παρευρεθεί.
Ομοίως δεν παρίσταται ούτε ο δικηγόρος του.
Οι διαδικασίες είναι συνοπτικές.
Η οικογένεια του Στέλιου είναι εκεί.
Καλούνται στο βήμα αλλά ενημερώνονται πως δεν χρειάζεται να μιλήσουν , «δεν έχει νόημα».
Η απόφαση θα βγεί σε λίγο:
Τα τρία χρόνια με αναστολή θα μειωθούν σε δύο.
Προφανώς το δικαστήριο εκτιμησε ότι με την απουσία τους ο κατηγορούμενος και ο δικηγόρος του διευκόλυναν την διαδικασία και συνεβαλαν στην πολυπόθητη ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και τους αντάμειψε.
Ένα ακόμα θετικό μήνυμα για κάθε παραβατικό – εγκληματία οδηγό.
Ένα ακόμα μήνυμα περιφρόνησης προς τα θύματα των τροχαίων και τις οικογένειες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: