Στις 21 Νοεμβρίου έξι μέλη του SOS Τροχαία Εγκλήματα έστειλαν την επιστολή που ακολουθεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (σε όλα του τα μέλη ηλεκτρονικά) για τον εμπαιγμό που υπέστησαν απο την Δημόσια τηλεόραση, συνεργείο της οποίας στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης τους ζήτησε να μιλήσουν για την απώλεια τους και τελικά το κανάλι δεν μετέδωσε τίποτα.
Η ΕΡΤ για λόγους που μονον αυτή ξέρει τα τελευταία χρόνια έχει βάλει φραγή στο σύλλογο μας (με εξαίρεση καποιυς δημοσιογράφους απο την περιφέρεια). Πραγματικά μας εξέπληξε η παρουσία της στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνημης αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το τελικό αποτέλεσμα που είχε αυτή η παρουσία.
Τι να πεί κανείς για τους ανθρώπους που ακόμα και δικές τους παραγωγές (της ΕΡΤ) για την οδική ασφάλεια όπως είναι οι Πεταλούδες στην Ασφαλτο (2016 – Μαριλένα Κατσίμη) ή το Μια Ζωή μια Στιγμή – δύο συνέχειες στη σειρά Roads (2020 -Πάνος Χαρίτος) στις οποίες συμμετέχουν μέλη του συλλόγου μας προτιμούν να τις έχουν στο ψυγείο μη τυχόν και τις δεί κανείς.
Αλλά μάλλον ολα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής δημοσιογραφικής δεοντολογίας καθώς μέχρι σήμερα ουδεμία ανταπόκριση υπηρξε απο την ΕΣΗΕΑ στην επιστολή μας
♦♦♦♦
Προς ΕΣΗΕΑ Αθήνα 20/11/2024
Θέμα: ΕΡΤ μηδενικός σεβασμός στα θύματα των τροχαίων
Αξιότιμες κυρίες/κύριοι
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετείχαμε σε εκδήλωση, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, στην Αθήνα στην πλατεία Κοτζιά με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον SOS Τροχαία Εγκλήματα, του οποίου είμαστε μέλη, και δεν έτυχε της παραμικρής προβολής από τα ΜΜΕ. Μόνο θλίψη γι αυτό, αλλά μακάρι το θέμα να ήταν μόνο αυτό.
Παραδόξως στο χώρο της εκδήλωσης εμφανίστηκε συνεργείο της ΕΡΤ (δημοσιογράφος Χρυσίτα Νικητάκη και εικονολήπτης) που παρέμεινε επί δίωρο περίπου ζητώντας επίμονα από συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους μέλη του συλλόγου, ανθρώπους με απώλεια ή σοβαρό τραυματισμό αγαπημένου τους προσώπου να μιλήσουν στην κάμερα.
Φανταζόμαστε πως είναι κατανοητό πως για ανθρώπους που βρέθηκαν στην κατάσταση μιας τόσο αιφνίδιας βίαιης ανατροπής της ζωής τους δεν είναι και το πιο εύκολο, ούτε και το πιο ευχάριστο η επανάληψη συμβάντων, σκέψεων, συναισθημάτων και η δημόσια εκφορά τους και μάλιστα μπροστά σε κάμερα. Εν πάσει περιπτώσει λίγο λόγω της Ημέρας, λίγο λόγω της αξιοπιστίας του Μέσου (Δημόσια Τηλεόραση) λίγο λόγω του καλού τρόπου και των υποσχέσεων των απεσταλμένων τελικά μιλήσαμε επι αρκετά λεπτά ο καθένας κυρίως για το προσωπικό του συμβάν αλλά και για το συνολικότερο πρόβλημα των τροχαίων εγκλημάτων.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν στο Δελτίο των 18.00 να μη μεταδοθεί τίποτα.
Μετά από επικοινωνία μας διαβεβαίωσαν ότι «το θέμα θα έπαιζε στο Δελτίο των 21.00».
Και πράγματι «έπαιξε». Παρουσιάστηκε μια μικρή αναφορά στο θέμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης, χωρίς αναφορά στον διοργανωτή – σύλλογο μας και με πλήρη αποσιώπηση όλων όσων είχαμε όλοι δηλώσει στην κάμερα, με εξαίρεση μισή πρόταση από όσα είπε η Νατάσα Μαρινάκου (χωρίς αναφορά του ονόματος της) και μια μικρή παρέμβαση παρευρισκόμενου στη συγκέντρωση τραυματισθέντος σε τροχαίο.
Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να καταγγείλουμε μια συμπεριφορά εμπαιγμού που φτάνει στα όρια του σαδισμού απέναντι σε ανθρώπους που με όλο το βάρος που κουβαλάνε τους ζητήθηκε (δεν το ζήτησαν οι ίδιοι) να εκθέσουν τον εαυτό τους δημόσια.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε για πιο λόγο οι υπεύθυνοι του Δελτίου και η Διοίκηση της ΕΡΤ στέλνουν εκπροσώπους τους στις εκδηλώσεις μας αφού δεν πρόκειται να τις προβάλουν.
Η φραγή που έχει τοποθετηθεί από την ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια στο λόγο του συλλόγου μας, σε μια χώρα που οι τροχαίες συγκρούσεις, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από αυτές έχουν χαρακτηριστικά πανδημίας, είναι κάτι που, αν και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε το έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο πλέον δεν μιλάμε γι αυτό.
Μιλάμε για την ποιοτική αναβάθμιση της «δημοσιογραφίας» σε απομύζηση των βιωμάτων μας, ιδιοποίηση τους και χρησιμοποίηση ή αχρήστευσης τους κατά την κρίση του νέου «ιδιοκτήτη».
Πιο απάνθρωπα και πιο μισάνθρωπα ελπίζουμε να μην έχει.
Ζητάμε την παρέμβαση σας, εκτός και θεωρείτε όλα τα παραπάνω δημοσιογραφικά και κοινωνικά δεοντολογικά, μήπως και η ΕΡΤ αντιληφθεί πως υπάρχουν κάποια όρια στην αυθαιρεσία της.
Με εκτίμηση
Νατάσα Μαρινάκου, μητέρα του Ιάσονα ετών 23-
φόνος 2021 μπροστά στη Βουλή, μέλος SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Αφροδίτη Λιάπη, μητέρα του Θάνου Χρόνη ετών 26
-φόνος 2021, μέλος SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Πάνος Ιωάννου, αδερφός του Νίκου ετών 25, με αναπηρία 90%
μετα από τροχαίο έγκλημα το 2019, μέλος ΔΣ SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Μιχάλης Σταθάκης, πατέρας του Γιάννη ετών 29
– φόνος 2009, μέλος SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Ισμήνη Κουβίδη, μητέρα του Κώστα ετών 30 – φόνος 2007,
μέλος SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Γιώργος Κουβίδης, πατέρας του Κώστα ετών 30 – φόνος 2007
πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Αναδημοσίευση: www.soste.gr