Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















25 Μαρ 2012

Πάνω από 1.100 παιδιά κάτω των 15 ετών σκοτώνονται και 100.000 τραυματίζονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους κάθε χρόνο.










Πάνω από 1.100 παιδιά κάτω των 15 ετών σκοτώνονται και 100.000 τραυματίζονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους κάθε χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) για το τραγικό συμβάν στην Ελβετία.

Μόλις μια εβδομάδα πριν, τα νέα για τη σύγκρουση λεωφορείου στην Ελβετία, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 28 ανθρώπων, από τους οποίους 22 παιδιά, και τον τραυματισμό πολλών άλλων, συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, φυσικά εντονότερο στις χώρες τις οποίες αφορούσε άμεσα- την Ελβετία, την Ολλανδία και το Βέλγιο- όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν πένθιμα και οι σημαίες υψώθηκαν μεσίστιες. Όμως αυτή η συμφορά δεν αποτέλεσε απλώς μια Ευρωπαϊκή τραγωδία, τραβώντας την προσοχή της Κομισιόν και της Ευρωβουλής, αλλά συγκλόνισε παγκόσμια, με συλλυπητήριες δηλώσεις απ’ όλες τις χώρες και αναφορά στον παγκόσμιο τύπο.Αυτή την εβδομάδα, στις ειδήσεις γίνεται αναφορά στις κηδείες και επιμνημόσυνες δεήσεις των θυμάτων.
Η Ομοσπονδία μας – η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (FEVR), που υπάρχει για να παρέχει συμπαράσταση και να αγωνίζεται για τα θύματα τροχαίων στην Ευρώπη, αλλά και για να προωθεί καμπάνιες για τη ελαχιστοποίηση των οδικών κινδύνων και συνεργάζεται με αντίστοιχους οργανισμούς και ιδρύματα ανά τον κόσμο με παρόμοιους σκοπούς, εκπροσωπείται σε 17 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που πολίτες τους υπέστησαν τις συνέπειες από το παραπάνω τραγικό συμβάν.
Εκ μέρους όλων των μελών των παραπάνω οργανώσεων, η FEVR επιθυμεί να εκφράσει συλλυπητήρια σ’ όλες τις πενθούσες οικογένειες και στο φιλικό τους περιβάλλον, αλλά και συμπάθεια στους τραυματισμένους και τις οικογένειές τους, καθώς και να τους καταστήσει σαφές πως θα είναι δίπλα τους εάν χρειαστούν πληροφορίες, συμπαράσταση, αλλά και κατανόηση από ανθρώπους που εδώ και 20 χρόνια βιώνουν τις συνέπειες παρόμοιων συμβάντων.
Όταν τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν προχωρήσει σ’ άλλα θέματα, η FEVR και οι οργανώσεις που συμμετέχουν σ’ αυτή, θα είναι ακόμα εδώ, συνεχίζοντας τη δουλειά τους για τα θύματα τροχαίων αλλά και την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων. Αυτή η πολλαπλή τραγωδία –τραγωδία με ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά- προκάλεσε σοκ, τρόμο και πολλές άλλες αντιδράσεις που είναι συμβατές με μια τραγωδία τέτοιου βεληνεκούς: τον παράλογο θάνατο νέων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό.
Αλλά η FEVR θέλει να εφιστήσει την προσοχή όλων στο γεγονός ότι κάθε χρόνο πάνω από 1.100 παιδιά κάτω των 15 ετών σκοτώνονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και 100.000 τραυματίζονται. Παγκοσμίως, τα παιδιά που πεθαίνουν από τροχαία αποτελούν το ένα πέμπτο (1/5) των 1.3 εκατομμυρίων ανθρώπων που χάνονται στην άσφαλτο. Κάθε μια περίπτωση είναι και μια ξεχωριστή τραγωδία για κάθε οικογένεια που χάνει το παιδί της !
Καθώς αυτές οι τραγωδίες συμβαίνουν μεμονωμένα, δεν έχουν την δέουσα προσοχή από τους πολιτικούς ή τα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι και συχνά φαίνεται ότι τις ξεχνούν ή απλά αδιαφορούν. Η FEVR προτείνει ένα λεπτό σιγής για κάθε 20 νεκρούς της ασφάλτου (σε κάθε περιοχή ή ήπειρο) ώστε να κατανοηθεί το μέγεθος της οδικής αιματοχυσίας. Σε κάθε περίπτωση, ας μας θυμίσει αυτή η τραγωδία τη σημασία που έχουν για μας τα παιδιά μας και την υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και των στιγμών που μετακινούνται στα σχολεία τους ή σ’ όποιον άλλο προορισμό, είτε μόνα τους είτε ομαδικά. Ας συμμεριστούμε τον πόνο από το θάνατο και τον τραυματισμό όλων των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, όλων των γονιών!
Κυρίως, ας γίνει αφορμή αυτή η τραγωδία, που συνέβη σε μια περιοχή σαν την Ευρώπη -που θεωρείται η ασφαλέστερη από άποψη δρόμων και οχημάτων- να μας κάνει να αναλογιστούμε περισσότερο δραστικές αλλαγές στις κυκλοφοριακή πολιτική κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια – αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μετακινήσεις που δε θα προκαλούν συστηματικά το θάνατο 1.3 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια κάθε χρόνο (3.500 ημερησίως), ούτε θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την μόνιμη αναπηρία επίσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Jeannot Mersch, πρόεδρος της FEVR, δήλωσε:
“Εκφράζω τα βαθύτατά μου συλλυπητήρια και η σκέψη μου είναι μαζί με όλους τους ανθρώπους που συγκλονίστηκαν από αυτό το ξαφνικό πένθος, με το οποίο και θα ζήσουν σ’ όλη την υπόλοιπη τους ζωή. Δεν παύω να σκέφτομαι όμως και όλα τα παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά και πέρα από αυτούς. Στις 27 χώρες της ΕΕ έχουμε καθημερινά 100 νεκρούς από τροχαία, με πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα. Μην ξεχάσετε ποτέ αυτούς τους γονείς. Και μην ξεχάσετε ποτέ τους σοβαρά τραυματισμένους αυτού του λεωφορείου, όπως και αυτούς που υποφέρουν καθημερινά εξαιτίας τραυματισμών από τροχαία.”
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ( FEVR) 21 Μαρτίου 2012 http://fevr.org/
Επικοινωνία: Jeannot Mersch, πρόεδρος FEVR: president@fevr.org
Περισσσότερα για τη FEVR
H FEVR ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένας μια ομοσπονδία “ομπρέλα” εθνικών οργανώσεων θυμάτων τροχαίων στην Ευρώπη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα θυμάτων τροχαίων, υπερασπίζεται τα δικαιωμάτα τους και διεκδικεί μια αποτελεσματικότερη και υπεύθυνη στάση απέναντι στα θύματα τροχαίων από τις κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό. Η FEVR συνεργάζεται με παρόμοιες οργανώσεις ανά τον κόσμο.
Έχει την ιδιότητα Μη-Κυβερνητικής Οργάνωσης αναγνωρισμένης από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει σε σχετικές ομάδες εργασίας του ΟΗΕ, εκπροσωπόντας αποκλειστικά την οπτική των θυμάτων.
Η FEVR είναι επίσης μέλος του Forum Οδικής Ασφάλειας ( Road Safety Collaboration Forum) που συστάθηκε το 2004 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ακολουθώντας την ίδρυση του “Παγκόσμιας έκθεσης για την πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών” τον Απρίλιο του 2004. Η FEVR ήταν από τους ιδρυτές την Παγκόσμιας Μέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (http://www.wdor.org/). Τώρα εκπροσωπείται και στη επιτροπή του νεοσυσταθέντος Global NGO Alliance for Road Safety.
Μέλη της FEVR στην Ελλάδα είναι οι οργανώσεις «ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου» και « You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης» που συμμετέχουν στον «SOS Τροχαία Εγκλήματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: