Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















5 Σεπ 2018

Βρετανοί Ταξιδιωτικοί Πράκτορες: επικίνδυνες οι «γουρούνες»- χωρίς ασφάλιση τα θύματα τους.

H Ομοσπονδία Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ – Association of  British Travel Agents) υπάρχει εδώ και 65 χρόνια και σήμερα έχει περίπου 1.200 μέλη. Στις 3 Αυγούστου 2018 εξέδωσε την παρακάτω εξευτελιστική για τη χώρα μας σύσταση  προς τους Βρετανούς τουρίστες να μη νοικιάζουν «γουρούνες» παρά μόνο στα πλαίσια οργανωμένων, εκτός δρόμου περιηγήσεων.
Αφού εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής (ΕΔΩ) , πάλι καλά που κάποιος άλλος βρέθηκε να το κάνει. Η σύσταση αυτή της ΑΒΤΑ γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στην Μ. Βρετανία και η δημοσίευση της συνοδεύτηκε με τη δημοσιοποίηση πλήθους περιπτώσεων στις οποίες οικογένειες κάνουν εράνους για να μεταφέρουν τα ανάπηρα παιδιά τους ή τα πτώματα των παιδιών τους πίσω στην Μ. Βρετανία.
Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση ( τα στοιχεία που περιλαμβάνει αφορούν μόνο σε Βρετανούς τουρίστες) Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήριο και Τουρκία αποτελούν την αιχμή του δόρατος παγκόσμια για την επιβολή της «γουρούνας» σαν μέσου «κυκλοφορίας/διασκέδασης» και Ταϊλάνδη και Βιετνάμ προωθούν τα μοτοποδήλατα.
Ακόμα ένα θύμα, 25 Αυγούστου 2018, 27χρονος Γάλλος….
Σύσταση της Ομοσπονδίας Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ)
4,5 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο νοικιάζοντας μοτοποδήλατα και «γουρούνες» στις διακοπές.
H Ομοσπονδία Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) συστήνει επιτακτικά σε όσους κάνουν διακοπές και στους υπόλοιπους ταξιδιώτες να σκεφτούν δύο φορές πριν νοικιάσουν μοτοποδήλατα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό και να οδηγούν «γουρούνες» μόνο στα πλαίσια μιας οργανωμένης περιήγησης.
Κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι που κάνουν διακοπές έχουν επικίνδυνα ατυχήματα οδηγώντας «γουρούνες»  στο δρόμο η ενοικιάζοντας  μοτοποδήλατα – με συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς και μερικές φορές θανατηφόρα ατυχήματα.
Τα μέλη της ABTA κατέγραψαν 36 ατυχήματα με «γουρούνες» και επτά ατυχήματα με μοτοποδήλατα το 2017.
Μέχρι στιγμής το 2018, επτά άτομα έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα με «γουρούνες»  στο δρόμο. Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τα μέλη της ABTA – και η ABTA πιστεύει ότι ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Νέα στοιχεία της ABTA αποκαλύπτουν ότι 4,5 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν νοικιάσει μοτοποδήλατο ή «γουρούνα» ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό  – δηλαδή ένας στους δέκα Βρετανούς παραθεριστές. Οι νεαροί ενήλικες είναι πιθανότερο να εκτεθούν σε κίνδυνο – ένας στους επτά (16%) Βρετανούς ηλικίας 18-24 ετών που πραγματοποίησαν διακοπές στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσαν ότι είχαν νοικιάσει είτε «γουρούνα» είτε μοτοποδήλατο.Τα τελευταία χρόνια, οι «γουρούνες»  έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα σε μέρη όπως η Ελλάδα, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Τουρκία. Η ενοικίαση μοτοποδηλάτων είναι επίσης συνήθης μεταξύ των Βρετανών ταξιδιωτών σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλες χώρες, τα οχήματα αυτά παρέχουν μικρή προστασία σε περίπτωση ατυχήματος και οι αναβάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους ανοικτούς δρόμους.Η ABTA συστήνει σε οποιονδήποτε ταξιδεύει στο εξωτερικό αντι της ενοικίασης μοτοποδηλάτων και «γουρουνών», να χρησιμοποιεί πάντα τις υπάρχουσες ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η ενοικίαση αυτοκινήτου, το ταξί ή η χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας, και να οδηγούν «γουρούνες» μόνο στο πλαίσιο μιας οργανωμένης περιήγησης. Υπενθυμίζει επίσης στους παραθεριστές τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς που περιλαμβάνουν τα τυποποιημέναν ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια   – πολλά από τα οποία δεν καλύπτουν ατυχήματα από «γουρούνες» και μοτοποδήλατα, αφήνοντας σοβαρά τραυματίες παραθεριστές αντιμέτωπους με ιατρικά έξοδα που είναι αδύνατον να πληρωθούν. Η Nikki White, Διευθύντρια Προορισμών και Βιωσιμώτητας της ABTA δήλωσε:
«Κάθε χρόνο άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς μετά την ενοικίαση μοτοποδηλάτων ή «γουρουνών» κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πολλοί έχουν ελάχιστη εμπειρία χρήσης αυτών των οχημάτων και δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τοπικούς δρόμους και τα τοπικα στάνταρ οδήγησης».
«Είναι τόσο εύκολο όταν χαλαρώνετε στις διακοπές να κάνετε πράγματα που δεν θα ονειρευόσαστε να κάνετε πίσω στην πατρίδα σας, αλλά εκθέτεται τον εαυτό σας σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού εάν νοικιάζεται αυτά τα οχήματα και, επιπλέον, πολλές πολιτικές ταξιδιωτικής ασφάλισης δεν  καλύπτουν τέτοιες δραστηριότητες. Συμβουλεύουμε τους παραθεριστές που έχουν λίγη εμπειρία στα μοτοποδήλατα να το σκεφτούν δύο φορές πριν νοικιάσουν αυτά τα οχήματα και να οδηγήσουν «γουρούνες» μόνο στη περίπτωση που  συμμετέχουν σε μια εκτός δρόμου περιήγηση με επίβλεψη».
Πρόσφατα παραδείγματα ατυχημάτων με «γουρούνες» και μοτοποδήλατα, από τα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους 12 μήνες (Αύγουστος 2017 – Αύγουστος 2018):
Ατυχήματα με «γουρούνες»
  • Ιούλιος 2018 – Ένας 19χρονος άντρας από την Σουίντον πέθανε μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στην Κρήτη
  • Ιούλιος 2018 – Ένα κορίτσι ηλικίας 17 ετών από το Lancashire υπέστη σοβαρά τραύματα μετά από μια πτώση από «γουρούνα» στη Ζάκυνθο.
  • Ιούλιος 2018 – Δύο Βρετανίδες δίνουν μάχη επιβίωσης μετά από σύγκρουση «γουρούνας» στη Ζάκυνθο.
  • Δεκέμβριος 2017 – Δύο Βρετανοί τουρίστες διασώθηκαν στην έρημο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν οι «γουρούνες» τους πήραν φωτιά.
Ατυχήματα με μοτοποδήλατα 
Μάρτιος 2018 – Ένας  26χρονος άντρας από το Essex πέθανε στην Ταιλάνδη μετά από σύγκρουση μοτοποδηλάτου με φορτηγό.
Μάρτιος 2018 – Ένας 55χρονος πατέρας έξι παιδιών από το Hertfordshire βρίσκεται σε κώμα μετά από σύγκρουση μοτοποδηλάτου στην Ταιλάνδη
Ιανουάριος 2018 – Ένας 23χρονος άνδρας από το Hertfordshire έχασε το μισό του πόδι σε σύγκρουση μοτοποδηλάτου στην Ταϊλάνδη
Δεκέμβριος 2017 – Ένας 23χρονος άνδρας από την Βόρεια Ιρλανδία had leg amputated    μετά από μια σοβαρή σύγκρουση μοτοποδηλάτου στην Ταϊλάνδη
Οκτώβριος 2017 –Μιά 25χρονη γυναίκα από το Bath επιβίωσε μιας παρ ολίγον θανατηφόρας σύγκρουσης με μοτοποδήλατο στο Βιετνάμ, υποφέροντας από πολλαπλά τραύματα.
Αύγουστος  2017 – Ένας 20χρονος άνδρας από το Reading πέθανε λόγω των τραυμάτων του όταν το μοτοποδήλατο του συγκρούστηκε στο Μπαλί.
Η «περίπτωση» της Melanie Simmonds– Ατύχημα με «γουρούνα» στην Ελλάδα το 2010.
Η 32χρονη Melanie Simmonds υπέστη σοβαρό τραυματισμό, μετά από ατύχημα με «γουρούνα»  ενώ ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα το 2010. Μετά από μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, χρειάστηκαν 14 μήνες για να ανακάμψει η Melanie από τα τραύματα που υπέστη. Η Melanie σχολίασε: «Ο λόγος που νοικιάσαμε την «γουρούνα» ήταν για να εξοικονομήσουμε χρήματα από τα ταξί. Μια στιγμιαία απόφαση μεταμόρφωσε εντελώς τη ζωή μου. Θα μπορούσα να μείνω παράλυτη ή ακόμα χειρότερα, να χάσω τη ζωή μου. Η συμβουλή μου προς τους παραθεριστές είναι να γνωρίζετε ότι οι «γουρούνες»  είναι βαριές και επικίνδυνες. Είναι δύσκολο να ελεγχθούν και δεν είναι πολύ ασφαλείς για χρήση σε δρόμους. Ένα μεγάλο πράγμα που έχω μάθει είναι ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να ξέρετε τι καλύπτει η ασφάλειά σας. Όπως αποδείχθηκε δεν είχα κάλυψη για συμβάν με «γουρούνα» γιατί ποτέ δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιούσα μία. Εκτιμήστε τη ζωή σας και την ασφάλειά σας, γιατί τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν στον καθένα και η ζωή σας μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή ».
ΠΗΓΗ: ΑΒΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: