Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Νοε 2023

Ο SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, στην 7η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ


«ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανταπόκριση από την Καίτη Μακρή Μέλος ΔΣ SOS Τροχαία Εγκλήματα και IRVP

Η 7η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πολιτική του Αλκοόλ θα πραγματοποιηθεί  στις  24-26 Οκτωβρίου 2023 στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Το θέμα της διάσκεψης θα είναι «Επένδυση στους ανθρώπους  πριν από τα κέρδη: οικοδόμηση δυναμικής προς τη Σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του αλκοόλ».

Το GAPC είναι το κορυφαίο φόρουμ για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το αλκοόλ παγκοσμίως, τους υποστηρικτές, τους ερευνητές, τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και τους επαγγελματίες. Με το υψηλό επίπεδο της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ και των συναφών βλαβών, καθώς και με τη μακρά ιστορία προκλήσεων στην επίτευξη αλλαγών πολιτικής σε τομείς όπως οι έλεγχοι στην εμπορία αλκοόλ και οι λιανικές πωλήσεις αλκοόλ, η Νότια Αφρική θα αποτελέσει ιδανικό τόπο συζήτησης της πολιτικής για το αλκοόλ και φιλοξενίας της GAPC 2023.

Πιο συγκεκριμένα όμως και  με πρωτοβουλία της  SOUTH AFRICANS AGAINST DRINK DRIVING  (ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ) οργανισμός  πολυετούς συνεργασίας  με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα  δημιουργήθηκε μεγάλη Έκθεση με QUILTS-FLAGS (ΜΕΓΑΛΕΣ  ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ) που  κατασκευάστηκαν με την τεχνική  πάτσγουερκ  με μοναδικό τρόπο και δυνατά  μηνύματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης στο καυτό ζήτημα  της ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ.

 

 

Η Σημαία –πάπλωμα που κεντήθηκε και στάλθηκε σαν Ελληνική Συμμετοχή                                                                                                                                                                                          Παράλληλα ο Πανελλήνιος  SOS Τροχαία Εγκλήματα έστειλε με την συμμετοχή του ηχηρά μηνύματα απαντώντας σε ερωτήματα όπως
1) Ποιες ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ όσον αφορά τη νομοθεσία για το αλκοόλ;
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ. ΑΛΚΟΟΛ 0gr/L ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΉΔΗ ΣΕ 5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 0.5gr/L) ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ-ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΠΟΥΣ. ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ  ΤΡΟΧΑΙΟ Ή ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ( ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΥΠΟΤΗΝ ΕΠΗΡΡΕΙΑ ΟΥΣΙΩΝ) 
2) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ για να μειωθεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη χώρα σας;
ΟΧΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ! ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ ΑΚΛΟΤΕΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ, ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ» ΔΗΛ. Ο ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ.
3)Ίσως να πιστεύετε ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στην Ελλάδα;
Η ΥΙΟΘΈΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ
4)Τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο άνθρωπος στο δρόμο ή τα θύματα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ;
ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΠΟΝΟ ΠΟΛΛΩΝ.                                                                                                                                                   ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ DRINK DRIVING και όχι DRUNK DRIVING. (S.A.A.D.D.)
Γιατί το λέμε «οδήγηση υπό χρήση αλκοόλ» και όχι «οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ»; Διότι ακόμη και η 1 μονάδα (και κάτω από το νόμιμο όριο) επηρεάζει και μειώνει τις ικανότητες οδήγησης. Ονομάζεται «οδήγηση υπό χρήση αλκοόλ» διεθνώς πλέον, καθώς οποιοδήποτε ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει και εξασθενεί τις ικανότητες οδήγησης και δεν έχει σημασία να αποδειχθεί αν το άτομο είναι «μεθυσμένο» ή όχι. Ένας εξασκημένος  πότης με ανοχή στο αλκοόλ σπάνια φαίνεται ή αισθάνεται «μεθυσμένος» και μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το νόμιμο όριο και να αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να περάσει πολλές δοκιμασίες νηφαλιότητας στο δρόμο με εξαιρετικά υψηλό BAC (Η Συγκέντρωση Αλκοόλ στο αίμα –BAC – Blood Alcohol Concentration- είναι η ποσότητα του αλκοόλ που συγκεντρώνεται στο αίμα, όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη) ή Brain Alcohol Concentration.
Σημειώστε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από όλους εμάς τους Οργανισμούς που αγωνιζόμαστε για την οδική ασφάλεια και την υποστήριξη θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων καθώς και τα μέσα ενημέρωσης/ όλους να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε πραγματικά  και να μην τα αποκαλούμε «ατυχήματα» αλλά «δυστυχήματα» και «εγκλήματα» , καθώς συνήθως  είναι απολύτως αποτρέψιμα διότι υπάρχει μια αιτία για το δυστύχημα π.χ. χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση/πεζοπορία, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση κινητού τηλεφώνου, απερίσκεπτη προσπέραση, ακατάλληλα οδικά οχήματα κ.λπ. Αποκαλώντας τα ατυχήματα, δείχνουμε επίσης ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ  στα θύματα αυτών των εγκλημάτων που μπορούν να αποφευχθούν.

Η Ιδρύτρια του S.A.A.D.D. Caro Smit από το Κέιπ Τάουν όπου φιλοξενείται η 7η Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτικής Αλκοόλ με την εκπρόσωπο του SOS Τροχαία Εγκλήματα Καίτη Μακρή και οι δύο μητέρες με απώλεια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: