Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Νοε 2023

Ο «SOS Τροχαία Εγκλήματα» συναντά τα «Τέμπη 2023»


Η Καίτη Μακρή εκπρόσωπος SOSTE & I.R.V.P. και η Πρόεδρος ΤΕΜΠΗ 2023 Μαρία Καρυστιανού -μητέρες με απώλεια – με τους Αλέξη Μπένο  και την Χριστίνα Κυδώνα μέλη του SOS Τροχαία Εγκλήματα.

 

 Η Καίτη Μακρή εκπρόσωπος SOSTE & I.R.V.P. και η Πρόεδρος ΤΕΜΠΗ 2023 Μαρία Καρυστιανού -μητέρες με απώλεια – με τους Αλέξη Μπένο  και την Χριστίνα Κυδώνα μέλη του SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Σε μια συνάντηση πολύ φορτισμένη συναισθηματικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά, με χιλιάδες «ΓΙΑΤΙ;» και κόμπους στον λαιμό  που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Θεσσαλονίκη συνομίλησαν σε υψηλούς τόνους συμπαράστασης τρία  Μέλη του Δ.Σ. «SOS Τροχαία Εγκλήματα» Πανελληνίου Οργανισμού Θυμάτων Τροχαίων  με την Πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «ΤΕΜΠΗ 2023»

Πιο συγκεκριμένα, 

Η Καίτη Μακρή Εκπρόσωπος  SOSTE & International Road Victims Partnership,  μητέρα του 20χρονου Στράτου θύματος τροχαίου,  με την  Πρόεδρο του ΤΕΜΠΗ 2023 Παιδίατρο  κ. Μαρία Καρυστιάνου μητέρα της 20χρονης αδικοχαμένης Μάρθης  καθώς  και ο Δρ Αλέξης Μπένος  Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής του Α.Π.Θ και η Ιατρός Εντατικολόγος κ. Χριστίνα Κυδώνα ιδρυτικά μέλη του SOS Τροχαία Εγκλήματα, αντάλλαξαν απόψεις, πρότειναν λύσεις ενώ ανανεώθηκαν σημαντικές πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη, συζητήθηκε ακόμη και η αδελφοποίηση των συλλόγων, όλα στο πλαίσιο τελετής επίδοσης του Μανιφέστου του Ελ Σαλβαδόρ για την τραγωδία των Τεμπών, στον σύλλογο που ξεκίνησε έναν τρομακτικά δύσκολο αγώνα για δικαίωση.

Ακριβώς τις ημέρες που διαδραματιζόταν η ασύλληπτη τραγωδία στα ΤΕΜΠΗ υλοποιήθηκε  η 8η Διάσκεψη της Παγκόσμιας Συμμαχίας  Οργανισμών Οδικής Ασφάλειας & Θυμάτων Τροχαίων στο Ελ Σαλβαδόρ 6-10 Μαρτίου, 2023. (GLOBAL ALLIANCE  OF NGO’s FOR ROAD SAFETY & ROAD VICTIMS όπου ο SOSTE είναι ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε με εκπρόσωπο την Καίτη Μακρή).

Στο πλαίσιο  του συνεδρίου που υλοποιείται κάθε δύο έτη, πραγματοποιούνται πάντα εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προβολή την εκάστοτε καμπάνιας κοινωνικής ευαισθητοποίησης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ΟΗΕ  που για το 2023 έχει θέμα «RETHINK MOBILITY» επανεξέταση της κινητικότητας και προτροπή των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο για χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς για λιγότερο αυτοκίνητο και μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις στους δρόμους του κόσμου.

Στην καθιερωμένη  συνάντηση κορυφής της United Nations Global Road Safety Committee – Παγκόσμια Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια  που αποτελεί ανώτατο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για την οδική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετείχαν in situ ομάδες εκπροσώπων  42 χωρών καθώς και με διαδικτυακή σύνδεση σε video wall επιπλέον εκπρόσωποι από 40 χώρες ακόμη.

Ο αξιότιμος Πρόεδρος της U.N.G.R.S.C. Dr Etienne G. Krug  Βέλγος Iατρός Eπιδημιολόγος Διοικητής του Τομέα Πρόληψης Δημόσιων Τραυματισμών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας γνωστός για την έρευνά του σχετικά με την πρόληψη τραυματισμών και βίας, προέτρεψε με μεγάλο ενδιαφέρον και αίσθημα συμπαράστασης τους παρόντες συνέδρους να συνυπογράψουν το Μανιφέστο του Ελ Σαλβαδόρ για τα ΤΕΜΠΗ, ύστερα από αίτημα της εκπροσώπου του SOSTE κ. Καίτης Μακρή ακριβώς επειδή οι συνθήκες του συγκλονιστικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού εγκλήματος στην ήταν τέτοιας φύσης που έπρεπε να φωτισθεί από την αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας των οργανισμών που είναι υπέρμαχοι της οδικής ασφάλειας και της ειρηνικής μετακίνησης αλλά και του νέου project  ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣκαι των Μ.Μ.Μ.!.

Αποφασίσθηκε πάραυτα η σύνταξη και υπογραφή του Ψηφίσματος

Ας δούμε το κείμενο του Ψηφίσματος:

Η οργή της Παγκόσμιας Κοινότητας Οδικής Ασφάλειας αντικατοπτρίζει την εθνική οργή για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.

Ως Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί  από όλο τον κόσμο, ΜΑΖΙ αυτή την εβδομάδα στην Όγδοη Παγκόσμια Συνάντηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που υπερασπίζονται την Οδική Ασφάλεια και τα Θύματα Τροχαίων Συγκρούσεων εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό που θρηνεί την απώλεια περισσότερων από 57 επιβατών κυρίως νέων φοιτητών και επισκεπτών από άλλες χώρες που σκοτώθηκαν πρόσφατα σε σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το δυστύχημα αυτό συνέβη όταν τόσο μια επιβατική αμαξοστοιχία όσο και μια εμπορική αμαξοστοιχία κατευθύνθηκαν  η μία προς την άλλη για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά στην ίδια γραμμή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προειδοποίηση ή προληπτικό μέτρο.  Δυστυχώς, το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και της μεγάλης επένδυσης στις μετακινήσεις με αυτοκίνητα έναντι των ασφαλέστερων δημόσιων μεταφορών.

– Η ιδιωτικοποίηση, η επακόλουθη έλλειψη ευθύνης και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εταιρειών που αγόρασαν τις ελληνικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες είναι πολιτικές που συνέβαλαν σε αυτή την καταστροφή.

– Αυτή η τραγωδία πρέπει να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση ολόκληρου του ελληνικού συστήματος μεταφορών με έμφαση στην ασφαλή κινητικότητα και τις μεταφορές με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρέπει οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν θέλουμε να επιτύχουμε βιώσιμες πόλεις και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν δεν είναι ασφαλή, το οποίο είναι το θέμα της επερχόμενης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες που θρηνούν και υφίστανται αυτή την απόλυτα αποτρέψιμη απώλεια.

Σαν Σαλβαδόρ, 10 Μαρτίου 2023

Στον παρακάτω σύνδεσμο η δημοσίευσή μας των πρώτων ημερών 

https://sostegr.wordpress.com/2023/03/17/διακήρυξη-42-οργανώσεων-απ-όλο-τον-κόσμο/

Αξίζει, τέλος να αναφερθεί ότι στις Εκδηλώσεις Τιμής για την Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Νοεμβρίου  οργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο κ.α. θα υπάρξει φέτος ειδική αναφορά στα θύματα των ΤΕΜΠΩΝ ενώ στη Θεσσαλονίκη η υπαίθρια εκδήλωση θα υλοποιηθεί  την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στην Πλατεία Αριστοτέλους από κοινού με τα μέλη τόσο του SOS Τροχαία Εγκλήματα όσο και του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος «ΤΕΜΠΗ 2023» διότι βρίσκονται πλέον στην ίδια ευρύτερη οικογένεια, οι οντότητές τους αφορούν σε κοινούς στόχους για ειρηνική μετακίνηση, για την διαφύλαξη του σεβασμού της μνήμης των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας,  για δικαίωση σε δύσκολους δικαστικούς αγώνες που δίνονται μέσα από δαιδαλώδη νομικά συστήματα που συχνά απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή.

Είναι κοινές, λοιπόν, και άοκνες οι συλλογικές προσπάθειές μας για ισχύ των αυτονόητων προϋποθέσεων για εύνομη ζωή σε κοινωνίες όπου πρώτα λογίζεται και προστατεύεται Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι τα συμφέροντα.

Ανταπόκριση: Καίτη Μακρή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: