Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Νοε 2023

Το Πινάκιον

 

Στο Πινάκιο του Πλημμελειοδικείου αναγράφεται μια ποικιλομορφία υποθέσεων προς εκδίκαση, πλημμεληματικού χαρακτήρα (φθορά ξένης ιδιοκτησίας, συκοφαντική δυσφήμηση, πλαστογραφία,  διατάραξη κοινής ησυχία κα) εφόσον για Πλημμελειοδικείο πρόκειται. Και μεταξύ αυτών διακριτή θέση έχει και η «Ανθρωποκτονία από αμέλεια».

Προς στιγμήν φαίνεται σαν να μπήκε εκεί εκ παραδρομής.

Τόσο άνισο προς τα άλλα αδικήματα!

Η λέξη Ανθρωποκτονία φωνάζει από μόνη της. Έχει ένα νόημα συμπαγές, που επικοινωνείται στον καθένα. «Κάποιον σκοτώσανε!». «Υπάρχει νεκρός!».

Καταχωρημένη κι αυτή στο Πινάκιο του Πλημμελειοδικείου επειδή ο νομοθέτης θεώρησε ότι η αφαίρεση ζωής στον δρόμο από τροχοφόρο όχημα είναι εκ προοιμίου πλημμέλημα, πριν από κάθε ανακριτική διαδικασία, πραγματογνωμοσύνη, εφαρμογή των κειμένων νόμων για επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών κ.α. τα οποία θα παρέπεμπαν τον δράστη στο Κακουργιοδικείο, όπως παραπέμπουν κάθε άλλη υπόθεση που αφορά στην αφαίρεση ζωής ανθρώπων και ζώων.

Πλημμέλημα λοιπόν! Ο ΦΟΝΟΣ!

Και στο Πινάκιο, στην 23η θέση, στην 15η, στην 9η, σπανιότατα στην 3η και στην 4η και ποτέ στην 1η θέση!

Ο ευφυής συντάκτης του Πινακίου ποτέ δεν κατάλαβε την διαφορά ανάμεσα στη διατάραξη της κοινής ησυχίας και το φόνο.

Στο Πινάκιο ο φόνος δεν έχει προτεραιότητα. Οι συνέπειες γνωστές σε όλους. Αναβολή της δίκης και άλλη αναβολή και άλλη αναβολή  και τα χρόνια κι η εξάντληση συσσωρεύονται στις πλάτες των συγγενών, των φίλων, των αυτοπτών μαρτύρων, περιμένοντας τον νέο προσδιορισμό της δίκης που πάλι θα είναι 12η στο Πινάκιο –  Καταπέλτη…

Αργεί να ‘ρθει εκείνη η μέρα που περιμένουν για δικαίωση (ένα ηθικό ζήτημα απλά). Που περιμένουν για μια ποινή στο δράστη, γνωστή εδώ και χρόνια ίδια και απαράλλαχτη. Από 1.5 έως 3 χρόνια και 5 χρόνια αν πρόκειται για 2 νεκρούς στο ίδιο τροχαίο, με 3ετη αναστολή ή εξαγορά. 12.500 ευρώ για κάθε θύμα, όπως στο δυστύχημα στα Χανιά (Στέλλα & Γιάννης) 19 και 20 χρονών παιδιά. Για μια οποιαδήποτε ποινή απαξιωτική της ζωής ούτως ή άλλως.

Αρκεί να γίνει το δικαστήριο! Να μιλήσουν, να υπερασπιστούν την – τον απόντα, να τιμήσουν την πολύτιμη ζωή του.

Αλλά το αμείλικτο πινάκιο, προσπαθεί να οδηγήσει στην παραγραφή κι αν όχι σ αυτήν, στη διάλυση της οικογένειας, στον εκφοβισμό και την παραίτηση των μαρτύρων και σε άλλα ευγενή προτάγματα.

Μέχρι να σβήσει ο απόηχος του φόνου, μέχρι να σβήσει η κραυγή της μάνας.

Αυτά περί πινακίου.                                                                                                                                           Ι.Κ.                                                         

Σημείωση SOS Τροχαία Εγκλήματα: Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η 7η απόπειρα έναρξης της δίκης για το φόνο του 14χρονου πεζού Αλέξη Τσεκρέζι στις 8 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα σε διάβαση πεζών της Λ. Ποσειδώνος.

Η δίκη έχει μέχρι σήμερα αναβληθεί έξι (6) φορές:  στις 15 Νοεμβρίου 2019, λόγω αποστολής κλήσης κατηγορουμένου σε λάθος διεύθυνση, στις 12 Μαΐου 2020, λόγω COVID (περιοριστικά μέτρα), στις 4 Απριλίου 2021, λόγω COVID (περιοριστικά μέτρα), στις 29 Οκτωβρίου 2021, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, στις 24 Απριλίου 2023,  λόγω παρελεύσεως του ωραρίου. 5 χρόνια και 5 μήνες μετά το συμβάν στις 9 Νοεμβρίου 2023 θα δούμε αν «το Πινάκιον» (η υπόθεση είναι στην 3η θέση…) θα επιτρέψει να εκδικαστεί η υπόθεση του φόνου του Αλέξη.

Αναλυτικά για την υπόθεση: ΕΔΩ       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: