Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















5 Ιαν 2025

Νέος ΚΟΚ: Ερχονται πρόστιμα και στους πεζούς

 Νέος ΚΟΚ: Ερχονται πρόστιμα και στους πεζούς

Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» - Τι είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που θα είναι πιο αυστηρός και θα τιμωρεί τους οδηγούς, όχι το όχημα. Ο ΚΟΚ φαίνεται όμως ότι θα τιμωρεί και τους πεζούς.

Μεταξύ άλλων θα φέρει μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα εντός της πόλης, σε «μια προσπάθεια να αφήσουμε χώρο για τον πεζό, το ποδηλάτο, το πατίνι» όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χθες (31/12) ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.

Για τα πατίνια, εξήγησε πως υπάρχουν δυο ειδών, αυτά μέχρι 6χλμ που είναι τα απλά και στα 25 χλμ που χρειάζεται κράνος.

«Το πατίνι δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί σε κεντρικούς δρόμους. Δεν μπορείς σε μεγάλους δρόμους να πηγαίνεις με το πατίνι και μάλιστα και χωρίς κράνος. Θα υπάρχουν πρόστιμα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είναι παράβαση του ΚΟΚ οπότε θα του επιβληθεί πρόστιμο» είπε.

Αναφερόμενους στους πεζούς ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε: «Όπως και οι πεζοί. Θέλουμε κυκλοφοριακή αγωγή. 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όχι οδηγώντας, περπατώντας στην πόλη. Αν περνούν τη διάβαση με κόκκινο, θα πληρώνουν πρόστιμα επίσης. Αν περπατάει στον δρόμο ασύστολα και ασύδοτα θα πληρώνει πρόστιμο, ναι. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε αστυνομοκρατούμενη πόλη» κατέληξε.


 


Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων

 Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων

 

Οι αλλαγές στον νέο ΚΟΚ τέθηκαν από χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Μεταφορών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) όσον αφορά τις ποινές προς τους παραβάτες.

Η πιο σημαντική ίσως είναι η κατάργηση του μέτρου της αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Ποινές στον οδηγό, όχι στο όχημα

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία του ΚΟΚ που πλέον δεν θα τιμωρεί το όχημα με ακινητοποίηση αλλά τον παραβάτη οδηγό.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το όχημα θα μπορεί να κινείται με άλλον οδηγό, πολύ σημαντικό για οικογένειες που έχουν ένα αυτοκίνητο.

Αυτό επισημαίνεται και από το υπουργείο Μεταφορών, που αναφέρει ότι οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.

Πιο αυστηρές ποινές του ΚΟΚ

Οι ποινές είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:

– αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
– λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση και διοικητικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).

Επιπλέον, προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις, φτάνοντας στην αφαίρεση διπλώματος ακόμα και για 7 έτη.

Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές και για όσους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας οδήγησης για 180 ημέρες.

Οι βασικές αλλαγές

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία στο Σχέδιο Νόμου «Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και Λοιπές Διατάξεις για την Ασφαλή Κινητικότητα», συνοψίζονται στα εξής:

· Ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα, καθώς και η επιβολή κυρώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ενισχύουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους.
 

· Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες.
· Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις (πρόστιμα και διοικητικά μέτρα) προκειμένου να περιοριστούν δραστικά.
· Η θέσπιση της υποτροπιάζουσας παραβατικής και αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και η αυστηροποίηση – κλιμάκωση του κυρωτικού πλαισίου για την αποτροπή τους αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς.
· Η απενοχοποίηση του οχήματος (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος) για παραβάσεις που αφορούν σε επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές για τις οποίες πλέον τιμωρείται μόνο ο παραβάτης οδηγός (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ).
· Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
· Η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της μείωσης της ταχύτητας ενισχύεται με την παραχώρηση ζωτικού χώρου σε οχήματα μικροκινητικότητας και μηχανοκίνητα δίκυκλα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση (κανόνες για υπό όρους διήθηση, χώρος αναμονής στις διασταυρώσεις, πρόβλεψη χώρων στάθμευσης).
· Συνδυαστικά με το ανωτέρω, αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά.
· Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κάμερες στα λεωφορεία).

Το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης ορίστηκε σε τρεις εβδομάδες.

https://www.tovima.gr

 

Οδηγός έφαγε πρόστιμο 105.000 ευρώ -Ποια παράβαση έκανε

 

 

Πολύ ακριβά πλήρωσε την απερισκεψία του ένας οδηγός στην Ελβετία, ο οποίος καλείται για μια όχι και τόσο επικίνδυνη παράβαση να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 105.000 ευρώ.

Η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας αποτελεί μια επικίνδυνη παράβαση η οποία αν και τιμωρείται αυστηρά από τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι πολύ δύσκολο και ως εκ τούτου σπάνιο να βεβαιωθεί.

Δεν ισχύει το ίδιο και στην Ελβετία, όπου η συγκεκριμένη παράβαση και βεβαιώνεται και αποτελεί την αφορμή ώστε ένας οδηγός να πληρώσει το λάθος του πολύ ακριβά.


 Για την ακρίβεια, οι αρχές στο καντόνι του Aργκάου θεώρησαν ότι η παράβαση την οποία διέπραξε ο συγκεκριμένος οδηγός ήταν πολύ επικίνδυνη, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημά του ώστε να επιβάλλουν και το αντίστοιχο χρηματικό πρόστιμο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο... εύρωστος παραβάτης να κληθεί να καταβάλει το ποσό των 105.551 ευρώ, τοποθετώντας το όνομά του πολύ ψηλά στη λίστα με τις πλέον ακριβοπληρωμένες κλήσεις τροχαίας.

Στο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα ο συγκεκριμένος οδηγός ώστε να πληρώσει το εξουθενωτικό πρόστιμο υπάρχουν δύο απαντήσεις.


 Η πρώτη απάντηση δίνεται από το ετήσιο εισόδημα του οδηγού, το οποίο ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια δολάρια και η δεύτερη από την… ελαστικότητα της ελβετικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την αναστολή του προστίμου αν οδηγός δεν υποπέσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε κάποια τροχαία παράβαση.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, ο εν λόγω οδηγός θα κληθεί να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και το πρόστιμο που επισύρει η συγκεκριμένη παράβαση, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί από έναν... κοινό θνητό.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για μια ανάλογη παράβαση στο παρελθόν, Ελβετός οδηγός με βαρύ... ιστορικό και ακόμα πιο βαρύ πορτοφόλι, κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 116.000 ευρώ, ξεπερνώντας κατά τι το πρόστιμο του οδηγού που αναφέραμε.

 Πηγή: https://www.carandmotor.gr