Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















7 Αυγ 2011

ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ και ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ



Η αφηρημάδα και η απροσεξία των οδηγών, είναι οι σημαντικότερες αιτίες στα περισσότερα οδικά δυστυχήματα.
Το 80% των συγκρούσεων και το 65% των παραλίγο συγκρούσεων, οφείλονται σε κάποια μορφή απροσεξίας των οδηγών στα 3 δευτερόλεπτα που προηγούνται.
Οι σοβαρότατες αυτές διαπιστώσεις προέκυψαν από έρευνα που αποτελεί ορόσημο στην κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν οδικά δυστυχήματα. Η έρευνα διεξάχθηκε από το National Highway Traffic Safety Administration and the Virginia Tech Transportation Institute των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είχαν σχέση με:
1. τη νύστα
2. την απροσεξία των οδηγών
3. τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ
4. την επιθετική οδήγηση
5. τη χρήση ζώνης
Η βάση των δεδομένων που δημιουργήθηκε αναλύθηκε, προσθέτοντας νέα στοιχεία στις γνώσεις μας όσον αφορά στην κατανόηση και πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων-δυστυχημάτων.

Σχετικά με την απροσεξία των οδηγών και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί, βρέθηκαν τα ακόλουθα:

1. Η νύστα
Είναι σημαντικό πρόβλημα η νύστα. Πολλαπλασιάζει κατά τουλάχιστον 4 φορές, τον κίνδυνο για σύγκρουση ή παραλίγο σύγκρουση.
Παράλληλα βρέθηκε ότι η νύστα σε σημαντικό βαθμό, αναγνωρίζεται ως παράγοντας δυστυχήματος στις αναφορές των αστυνομικών που διερευνούν τα τροχαία δυστυχήματα.
Η νύστα βρέθηκε ότι συνέβαλλε στο 20% όλων των συγκρούσεων και στο 16% των παραλίγο συγκρούσεων
Ένας νυσταγμένος οδηγός
• Έχει αδύναμη κρίση
• Δυσκολεύεται να κάνει επιλογές ως προς την οδήγηση
• Αργεί να αντιδράσει και να χειριστεί απροσδόκητα γεγονότα
• Πιστεύει ότι η κούραση δεν επηρεάζει τις ενέργειές του
• Είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να αποκοιμηθεί στο τιμόνι
Στον «ύπνο» αυτό των 3-5 δευτερολέπτων οφείλονται τα περισσότερα δυστυχήματα στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών και σε αποστάσεις μικρότερες του δεκαλέπτου από το σπίτι.

2. Το κινητό τηλέφωνο
Η συχνότερη αιτία που αποσπά την προσοχή των οδηγών είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Ο αριθμός των συγκρούσεων και των παραλίγο συγκρούσεων, είναι ο ίδιος όταν ο οδηγός μιλά στο κινητό, ακούει το τηλέφωνο ή όταν σχηματίζει ένα αριθμό που θέλει να καλέσει.
Ακόμη και αν εξασφαλίσουμε την ελευθερία του χεριού με μια συσκευή « hands-free», η προσήλωσή μας στο τηλεφώνημα συνεπάγεται σημαντικά επικίνδυνη μείωση της προσοχής μας.
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι η χειρότερη συνήθεια, αφού ακόμη και όταν δεν απασχολεί το χέρι, απασχολεί τον εγκέφαλο.

3.Άλλες αιτίες απόσπασης προσοχής
 Η προσπάθεια του οδηγού να πιάσει ένα αντικείμενο που κινείται εντός του αυτοκινήτου όταν οδηγεί, αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων κατά 9 φορές.
 Όταν ο οδηγός κοιτάζει ένα αντικείμενο έξω από το αυτοκίνητο.
 Όταν η οδηγός χρησιμοποιεί τον καθρέπτη για την τοποθέτηση κραγιόν, μέικαπ κλπ.
 Η απόσπαση της προσοχής από παράλληλες ασχολίες κατά την οδήγηση, μειώνει αισθητά την αντίληψη και το χρόνο αντίδρασης.
 Ο μηχανικός τρόπος οδήγησης.
 Καθημερινή οδήγηση- η επανάληψη « σκοτώνει» την προσοχή
 Ρουτίνα, λόγω της συχνότητας με την οποία κινούμαστε στο δρόμο αυτό
 Άγχος-ψυχική διάθεση
 Αλκοόλ- φάρμακα
 Συνθήκες οδήγησης, αφήνουμε απ΄έξω οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας
 Κόπωση: Πως θα αναγνωρίσετε την κόπωση
• Δυσκολία στο να κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά και να συγκεντρώνεστε
• Δυσκολία στο να κρατάτε το κεφάλι σας όρθιο
• Έλλειψη συγκέντρωσης και απροσεξίας
• Σχόλια από τους συνεπιβάτες σας για τον τρόπο που οδηγείτε
• Συχνό χασμουρητό
• Απότομες αλλαγές στην διάρκεια της οδήγησης

4. Ξαφνικές απρόβλεπτες καταστάσεις
Οι οδηγοί που κάνουν πράγματα που αποσπούν την προσοχή, ή οι οδηγοί που αγνοούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε συγκρούσεις που σχετίζονται με την απροσεξία.
Οι οδηγοί πολύ συχνά δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πότε είναι ασφαλές ή όχι και να μην κοιτάζουν συνεχώς το δρόμο τους.
Οι καταστάσεις στο δρόμο μπορούν να αλλάξουν τόσο γρήγορα και ξαφνικά για ελάχιστα δευτερόλεπτα που δεν αφήνουν το περιθώριο χρόνου στον οδηγό για να αντιδράσει.
Συμπερασματικά: θα τονίσουμε ότι οι συνεχείς έρευνες, μας δείχνουν ότι είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε και είναι απαραίτητο να μάθουμε για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.
Υπάρχει ένα έργο υψίστης σημασίας που πρέπει να συμβάλλουμε όλοι εάν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται κάθε μέρα στους δρόμους, τον αριθμό των τραυματισμών των αναπηριών και της ανθρώπινης οδύνης που επιφέρει η απροσδόκητη απώλεια αγαπημένων προσώπων μας.
Επιβάλλεται να κατανοήσουμε ότι η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.
Το αίσθημα ευθύνης αποτρέπει συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους άλλους
Δεν ξεχνάμε: Η ΖΩΗ αλλάζει σε δευτερόλεπτα.. Έχουμε τα μάτια ανοιχτά. ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ: σας εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με ασφαλείς διαδρομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: