Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















24 Απρ 2019

Οδήγηση με αλκοόλ: Συνδυασμός που σκοτώνει, λένε οι ιατροδικαστές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οδήγηση με αλκοόλ: Συνδυασμός που σκοτώνει, λένε οι ιατροδικαστές
Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που σκοτώνει! Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το ξανασκεφτούν. Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει οινόπνευμα, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το αλκοόλ στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του.
Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 25% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, προηγουμένως έχει καταναλώσει αλκοόλ.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, με αφορμή την έξοδο για το Πάσχα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς, σημειώνοντας ότι το επιτρεπόμενο όριο αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα μπορεί να ξεπεραστεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, 55 ml ουίσκι ή βότκα, 160 ml μαυροδάφνη ή 490 ml μπύρα είναι ικανά για να φθάσουν το νόμιμο όριο συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε –όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρικλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης –λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».
Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν αλληλεπίδραση με την αιθυλική αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αντιυπερτασικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αλλά και άλλα φάρμακα είναι ικανά να προκαλέσουν από υπνηλία μέχρι και θάνατο λόγω της αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέτοια φάρμακα να διαβάζουν προσεχτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος έτσι ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ όπου αυτή δημιουργεί αλληλεπιδράσεις. Να τονιστεί ότι υπάρχουν και κατηγορίες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντισταμινικά, τα οποία από μόνα τους μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα, γι’ αυτό ακριβώς πριν από ένα μεγάλο ταξίδι οι οδηγοί πρέπει να διαβάζουν προσεχτικά το φύλλο οδηγιών του κάθε φαρμάκου που λαμβάνουν.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων στέλνει σε όλους τους εκδρομείς το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλ ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».
Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία,  22/4/2019.













Δεν υπάρχουν σχόλια: