Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















4 Οκτ 2019

Μπαταρία: Αυτή είναι η καρδιά του αυτοκινήτου



Πόσο σημαντική είναι η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο; Πώς μπορείς να κάνεις καλή επιλογή; Τι πρέπει να προσέχεις και τι να κοιτάς; Ενημερώσου τώρα γρήγορα και απλά..

Η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο είναι η καρδιά που δίνει παλμό. Χωρίς αυτή δεν θα μπορεί, όχι μόνο να «μπει μπροστά» ο κινητήρας, αλλά δεν θα λειτουργούν και μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος όπως το ραδιόφωνο ή το τιμόνι. 

Η σημασία και ο ρόλος της σε απαραίτητα συστήματα

Η μπαταρία του αυτοκίνητου σας είναι τόσο σημαντική όσο κι ο κινητήρας του. Χωρίς αυτή, αμάξι δεν υπάρχει ουσιαστικά. Αποτελεί το εξάρτημα που δίνει «ζωή» στον κινητήρα, ενώ  είναι και «πηγή ζωής» για μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος (βλ. ραδιόφωνο, τιμόνι, κλιματισμός, παράθυρα κτλ.).
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η μπαταρία του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο και στον τομέα της ασφάλειας. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα εισάγει συνεχώς νέους τρόπους ελέγχου του αυτοκινήτου που για να λειτουργήσουν, χρειάζονται πολύ απλά ρεύμα! Σε αυτά τα συστήματα, περιλαμβάνονται συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως π.χ. τα φρένα και το σύστημα ABS, καθώς και το σύστημα παθητικής ασφάλειας όπως π.χ. οι αερόσακοι.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι όταν κάνουμε αλλαγή της μπαταρίας μας, θα κάνουμε σωστή επιλογή που συνδυάζει ποιότητα, χρόνο ζωής και οικονομία

Χαρακτηριστικά μπαταρίας

Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μπαταρία. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή (manual).
 
  • Τύπος & Μέγεθος. Η κάθε μπαταρία φέρει ένα κωδικό που δείχνε το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μπαταρίας αλλάζει και ο κωδικός. Συμβουλευόμαστε το manual του κατασκευαστή για να βρείτε ποιος κωδικός είναι κατάλληλος για το αυτοκίνητο μας
  • Χωρητικότητα (Αμπέρ). Ο αριθμός χωρητικότητας της μπαταρίας σημαίνει τον αριθμό των αμπέρ που μπορεί να παράγει η μπαταρία ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Είναι καλό να επιλέγουμε μπαταρία με αμπέρ που να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά του κατασκευαστή. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αλλά ποτέ λιγότερα.
  • Ισχύς Εκκίνησης. Πολύ απλά, αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό αν το αυτοκίνητό μας είναι υβριδικό ή τελευταίας τεχνολογίας, και φέρει τεχνολογία Start/Stop. Η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί υψηλές τιμές ισχύς εκκίνησης.
  • Τύπος των πόλων (μικροί, μεγάλοι)
  • Τοποθέτηση των πόλων (δεξιά, αριστερά, εκατέρωθεν ή στο πλάι).
 
Ημερομηνία κατασκευής και ετικέτα; Τι αλλάζει αν έχεις υβριδικό αυτοκίνητο;
Εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή και στα εξής:
  • Η μπαταρία που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6 μήνες. Η γενική αρχή είναι, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μερικοί μήνες διαφορά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, αλλά μια μπαταρία του 2017 με μια του 2007 έχει πολύ μεγάλη.Για να είμαστε πάντα σίγουροι, θα πρέπει να ζητάμε να μας δείξουν τον ανάλογο κωδικό πάνω στην μπαταρία.
  • Αν το αυτοκίνητό υποστηρίζει τεχνολογία Start/Stop (υβριδικό ή νέας τεχνολογίας), επιλέγουμε πάντα μπαταρία με την ανάλογη σήμανση. Αυτές οι μπαταρίες ίσως είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και υψηλή ισχύ εκκίνησης.
  • Είναι καλύτερο να επιλέξουμε μια καλή μάρκα μπαταρίας και ας είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μεγαλύτερο χρόνο ζωής και καλή εγγύηση.
 
Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει αδειάσει η μπαταρία; Τι κάνω τη παλιά;
Εάν ο λόγος που δεν ξεκινά το αυτοκίνητο είναι η μπαταρία, αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε. Τη στιγμή που γυρνάμε το κλειδί στη μίζα, εάν δούμε ότι τα φώτα στο καντράν δεν έχουν τη σωστή ένταση ή η προσπάθεια εκκίνησης μένει στη μέση, τότε ευθύνεται μία άδεια μπαταρία. Εάν υπάρχει εύκαιρο πολύμετρο, τότε το συνδέουμε και μόνο εάν δείξει πάνω από 12,5 V η μπαταρία είναι γεμάτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ - Ποτέ δεν πετάμε την παλιά μπαταρία σε απλό κάδο
απορριμμάτων. Οι μπαταρίες περιέχουν οξέα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πολλοί έμποροι μπαταριών, μπορούν να πάρουν την παλιά σας μπαταρία και να την ανακυκλώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες ανακύκλωσης και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες.
Να θυμάστε λοιπόν πως η μπαταρία είναι ουσιαστικά και η πηγή ζωής του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή δε πάει πουθενά και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια.

Αναδημοσίευση:https://www.autoagora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: