Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















24 Οκτ 2023

Ανοιχτή επιστολή προς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

 

Αγαπητοί Hγέτες του κόσμου,

 Σας γράφουμε σήμερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του 2023 των Ηνωμένων Εθνών για τους ΣΒΑ (Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) στη Νέα Υόρκη με την αίσθηση του επείγοντος και της αφύπνισης. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής δύναται να διεξαχθεί υπό τη μορφή φόρουμ όπου θα αντιμετωπιστεί η κρίση στους δρόμους μας και η ανάγκη επανεξέτασης της κινητικότητας. Είμαστε απογοητευμένοι που το ζήτημα της κινητικότητας αγνοήθηκε στην πολιτική δήλωση που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Η επανεξέταση της κινητικότητας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τους ΣΒΑ 3.6i και 11.2ii αλλά και ως μέσο για την επίτευξη πολλών άλλων ΣΒΑ.

 3.700 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στους δρόμους παγκοσμίωςiii.Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι τραυματισμοί στον δρόμο είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 5-29iv και η κύρια αιτία αναπηρίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις καταστροφικές συνέπειες των ατυχημάτων σε οικογένειες και κοινότητες, από απώλεια εισοδήματος, θέσεων εργασίας και εκπαίδευσης έως σωματικούς πόνους και ψυχολογικά προβλήματαv. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία δεν χρηματοδοτούνται στην απαιτούμενη κλίμακα και ότι οι δρόμοι δεν κατασκευάζονται με γνώμονα την ασφάλεια, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, παρόλο που γνωρίζουμε τι χρειάζεται για τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία, δεν το εφαρμόζουμεvi. Δεν κάνουμε αρκετά για να επανεξετάσουμε την κινητικότητα. Αφήνουμε τους ανθρώπους πίσω.

 Η επανεξέταση της κινητικότητας δεν αφορά μόνο τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Αφορά επίσης, τη δημιουργία πιο βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση της ηχορύπανσης. Ένα ασφαλές οδικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να πάνε στο σχολείο και στους γονείς τους να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας. Πρέπει να εξεταστεί η ασφαλής κινητικότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όχι μόνο για τους χρήστες μηχανοκίνητων οχημάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και να κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς και τις κοινωνίες πιο δίκαιες.

 Σας προτρέπουμε να αναλάβετε δράση για να μειώσετε τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία κατά 50% έως το 2030. Πώς; Επανεξετάζοντας την κινητικότητα και δίνοντας προτεραιότητα στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν τους τραυματισμούς. Όταν επιστρέψετε στη χώρα σας μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής, σας προτρέπουμε να αναλάβετε συγκεκριμένες δημόσιες δεσμεύσεις για την εφαρμογή χαμηλότερων ορίων ταχύτητας:ζώνες 30 km/h όπου οι άνθρωποι περπατούν, κάνουν ποδήλατο, ζουν και παίζουν, αλλά και οδικές υποδομές για την προστασία των πεζών.

 Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε αυτές τις δεσμεύσεις; Διαθέτοντας κονδύλια σε αυτές τις αποδεδειγμένες παρεμβάσεις και εμπλέκοντας ανθρώπους και κοινότητες —νεολαία, γυναίκες και άλλους χρήστες του δρόμου— σε αποφάσεις που τους επηρεάζουν, για να κάνουμε τους δρόμους μας ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

 Έχουμε μόνο 2.664 ημέρες μέχρι το τέλος του 2030: 2.664 ημέρες για να μειώσουμε τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα κατά 50% και να επιτύχουμε το πλήρες πρόγραμμα των ΣΒΑ για ένα ασφαλές, βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο. Λάβετε μέτρα μαζί μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

 

Με εκτίμηση,

Υπερασπιστές Οδικής Ασφάλειας


15 Σεπτεμβρίου 2023

 

        







               
                



 

 

 

                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: