Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr6 Απρ 2008

Οδικά έργα που... χρονίζουν!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός... οργασμού οδικών έργων σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού μας. Από που να ξεκινήσουμε και από που να τελειώσουμε; Από την πόλη της Ρόδου (δίκτυο οπτικών ινών και άλλες εργασίες); Από την λεωφόρο Ρόδου-Καμείρου (σε Ιαλυσό, Σορωνή); Από την εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου (διαπλάτυνση); Παντού εργοτάξια και ανασκαφές!
Καλά τα έργα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μερικά προβλήματα: πρώτον χρονίζουν, με αποτέλεσμα την αφάνταστη σε μερικές περιπτώσεις ταλαιπωρία των οδηγών, δεύτερον η σήμανση τους είναι επιεικώς απαράδεκτη τις περισσότερες φορές και τρίτον και κυριότερο σε καμία περίπτωση η κατάσταση του οδοστρώματος μετά το (επιτέλους) πέρας των εργασιών δεν είναι ίδια με πριν, ελλοχεύοντας πλείστους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα οδηγών και πεζών.
Οι εργολάβοι παραλαμβάνουν ένα οδόστρωμα σε μία Α κατάσταση (έστω με τα όποια προβλήματα παρουσιάζει) και το παραδίδουν σε μαύρο χάλι! Κλασικό παράδειγμα η λεωφόρος Ρόδου-Αεροδρομίου, που χρειάζεται κανείς όχημα 4Χ4 για να την διαβεί χωρίς να δεινοπαθήσει. Αναρωτιόμαστε αν αισθάνονται όμορφα όλοι οι τοπικοί άρχοντες και προύχοντες διαβαίνοντας καθημερινά τον συγκεκριμένο δρόμο. Ανάλογα σχόλια μπορούμε να κάνουμε φυσικά και για άλλες περιπτώσεις (δρόμοι της πόλης της Ρόδου, έργα στη Σορωνή κτλ).
Ελπίζουμε να μην είναι αυτή η τελική μορφή των δρόμων μας όταν με το καλό ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν. Είναι επικίνδυνοι και σίγουρα δεν τιμούν κανέναν ούτε βελτιώνουν αυτό που συχνά-πυκνά αναφέρεται ως τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, δεν ιδρώνει το αυτί τους, τι να λέμε τώρα; Οι άνθρωποι μάλλον πετώντας μετακινούνται και δεν παίρνουν χαμπάρι από τα χάλια των δρόμων! Πάντως αναρωτιέμαι αν γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα λόγω αυτών των έργων, μπορεί ο πολίτης να κινηθεί νομικά εναντίον δήμων, εργολάβων για αποζημίωση;