Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr24 Μαρ 2010H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης για τη συμπεριφορά στο δρόμο, παράλληλα με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.
Στόχος: Η ευγένεια στο δρόμο είναι πολιτισμός και θα πρέπει να γίνει στάση ζωής
Η επιθετική οδήγηση αντιπροσωπεύει την οδήγηση κατά την οποία ο οδηγός θεωρεί τους άλλους οδηγούς σαν εμπόδιο στην πορεία του. Περιγράφεται ως οδήγηση υπό την επήρεια συναισθηματικής φόρτισης, η οποία δημιουργεί συμπεριφορά που συντελεί σε αύξηση του κινδύνου τροχαίου ατυχήματος. Είναι μια παράβαση ή ένας συνδυασμός παραβάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο οδηγός ή και οι άλλοι οδηγοί.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για το πρόβλημα της επιθετικής οδήγησης, έτσι μπορούμε να αποφύγουμε να γίνουμε θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, παράλληλα μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο ασφαλές οδικό περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν τεχνικές που μπορούν απόλυτα να μας προστατέψουν. Όμως υπάρχουν αρχές και που είναι δυνατόν να προσφέρουν πολλά σε καταστάσεις δύσκολες που κινδυνεύουν να εκφυλλιστούν με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όμως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση και ελαχιστοποίηση του φαινομένου αυτού. Τα θύματα θα μειωθούν με την κατανόηση από όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες του δρόμου.
Μαζί μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές. Είναι ώρα για δράση.

Συνεργαζόμενοι Φορείς
: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδ/σου, Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Νομαρχίας Δωδ/σου, Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού Νομαρχίας Δωδ/σου, Δήμος Ροδίων, Δήμος Κώ, Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ », Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδ/σου, Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Διεύθυνση Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης Δωδ/σου ( Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας ), Α΄ΕΛΜΕ Δωδ/σου Κολλέγιο Ρόδου, Ροδίων Παιδεία , Αστυνομική Διεύθυνση Δωδ/σου ( Τροχαία Ρόδου ), Δημοτική Αστυνομία Ρόδου, Προξενείο Γαλλίας, Προξενείο Αγγλίας, ΤΕΕ Δωδ/σου, Τμήμα Μεταφορών –Επικοινωνιών Νομαρχίας Δωδ/σου, Δήμος Καλλιθέας ( Πηγές της Καλλιθέας ), Δήμος Πεταλούδων, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δήμος Ιαλυσού, Γ. Ν. Ρόδου, Πολυχώρος « ΧΑΡΑΥΓΗ» Ιαλυσός, Παιδικός Σταθμός « ΠΑΛΑΤΑΚΙ».
Σύλλογοι: Σύλλογος της Διατήρησης της Αρχιτεκτονικής & Πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεσαιωνικό Ρόδου, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας « Η ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Σορωνής «ΑΜΠΕΡΝΑΛΙ», Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «ΚΑΜΑΡΙ», Σύλλογος Πολιτισμικών Οικογενειών Ρόδου, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ρόδου, Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών Ρόδου, Ε.Ε.Σ, Σώμα Διασωστών, Σύλλογος Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ρόδου
Ομάδα Μπάσκετ Κολοσσός ΒΑΠ ,
ΒΑΚΑΡ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΟΤΟ, Praxis plus, Security Force
Εθελοντές ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και τα Μ.Μ.Ε
Θα μοιραστεί το ενημερωτικό έντυπο κατά την διάρκεια της παρέλασης στους Δήμους Ρόδου. Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Καλλιθέας προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τους κανόνες της καλής οδηγικής συμπεριφοράς και να γίνουν αποδέκτες του μηνύματος της Ευγένειας στο δρόμο, στοιχείο πολιτισμού και ασφάλειας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ευχαριστεί τους συνεργαζόμενους φορείς, τους Συλλόγους, τις Εταιρείες που συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών με στόχο την πρόληψη και την μείωση των Τροχαίων Δυστυχημάτων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε στο νησί της Ρόδου. Μακάρι να υπήρχε σε κάθε Νομό κάτι αντίστοιχο.

Κώστας Στυλιάδης
ΓΓ Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας
Μέλος του ΙΟΑΣ για το Ν. Φλώρινας
e-mail : styliadis at sch.gr