Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr10 Μαΐ 2010

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ ΡΟΔΟΥ

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εν όψει της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου 9 Μαΐου , προστάτης των οδοιπόρων που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για την μετακίνησή τους, πραγματοποιεί για πρώτη φορά δράσεις στις 8 και 9 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου με σκοπό την καθιέρωση των δράσεων με την ονομασία « ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ».
Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Χριστοφόρου, Προστάτη των ΟΔΗΓΩΝ, αποστείλαμε μελέτη προσωρινής σήμανσης ασφαλείας στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Δωδ/σου και του Δήμου Ροδίων, προκειμένου να αποφευχθεί η στάθμευση των οχημάτων επί της Εθνικής οδού Ρόδου –Λίνδου με γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών, πεζών, προσκυνητών του Αγίου Χριστοφόρου.
Θα πραγματοποιηθούν δράσεις:
1) Την Παρασκευή 7 Μαΐου και ώρα 13.00 στην πλατεία Κύπρου μια καινοτόμος δράση που αφορά τους μοτοσικλετιστές
2) Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας
3) Τα μέλη και οι εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα βρίσκονται στον Ιερό Ναό προκειμένου να πληροφορούν τους προσκυνητές για την οδική ασφάλεια.
Η οδική ασφάλεια αποτελεί για τη χώρα μας, όπως γνωρίζετε πρόβλημα μείζονος σημασίας, με ολέθριες επιπτώσεις, οι οποίες εκφράζονται με την απώλεια ανθρώπινων υπάρξεων, τον τραυματισμό άλλων δίχως να παραγνωρίζεται το ψυχικό κόστος που προκαλούν.
Ο άνθρωπος που δεν πείστηκε ακόμη για την σοβαρότητα του θέματος δημιούργησε, συντηρεί λανθασμένες αρχές και αντιλήψεις-πεποιθήσεις. Αγνοεί την επικινδυνότητα που παρουσιάζεται στην κυκλοφορία, αγνοεί τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης και δεν συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος πολίτης.
Το πρόβλημα της συμπεριφοράς μας στους δρόμους είναι θέμα που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνική συνείδηση του ανθρώπου. Είναι θέμα πολιτισμού.
Γι αυτά και όχι μόνο η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, προσπαθεί να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο- χρήστη της οδού σε θέματα της οδικής ασφάλειας για τα αίτια πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.
Θέλουμε και επιθυμούμε να « περάσουμε» στους πολίτες τη φιλοσοφία που κινείται στο σεβασμό, στην προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητας, στην διασφάλιση καλύτερων συνθηκών κυκλοφορίας και της επικινδυνότητας κάθε παράβασης και των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: