Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















17 Νοε 2010

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Η κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα της θύμησης
για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας

Το κοινό σύνθημα που προτείνεται για τη "δεκαετία δράσης το 2011-2020 είναι:
"Θυμόμαστε τις ζωές που χάνονται και δεν ξεχνάμε τους τραυματίες"
Με 10 διαφορετικά μηνύματα για κάθε έτος μέχρι το 2020
Η ανάμνηση ζει για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων


Οι οργανώσεις θυμάτων καθιέρωσαν αυτή τη μέρα,
ημέρα θύμησης για να δώσουν έμφαση στην ερήμωση που προκλήθηκε από τις οδικές συντριβές, να αναγνωρίσουν το βάσανο και την παραμέληση των θυμάτων οδικής συντριβής και να ευχαριστήσουν όλους εκείνους που βοηθούν τα θύματα μετά από τροχαίο δυστύχημα.
Από το 2003 και μετά ο Π.Ο.Υ υποστηρίζει την αναγνώριση αυτής της ημέρας από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2005 όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 60/5 των Η.Ε από τη γενική συνέλευση, η οποία καλωσόρισε ... την πρόταση να υποδείξει την τρίτη Κυριακή του Νοέμβριου ως παγκόσμια ημέρα της ενθύμησης για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας σε αναγνώριση της απώλειας των θυμάτων οδικής κυκλοφορίας και των οικογενειακών απωλειών τους και βασάνου, και προσκάλεσε τα κράτη μέλη ` και τη διεθνή κοινότητα " να αναγνωρίσει αυτήν την ημέρα.
Μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ( FEVR) Mr. Jeannot Mersch
Η Παγκόσμια Ημέρα έχει διαδοθεί ήδη σε όλες τις ηπείρους και επεκτείνεται σε περισσότερες χώρες σε κάθε ήπειρο κάθε έτος. Αυτή η ημέρα είναι όχι μόνο σημαντική για τα θύματα αλλά και για εκείνους που τους υποστηρίζουν, θεωρηθείτε από πολλούς σημαντική ημέρα για να δώσει έμφαση στους οδικούς θανάτους και στις αναπηρίες
Κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, θυμόμαστε τα θύματα των συντριβών οδικής κυκλοφορίας:
Αυτή η ημέρα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους οργανισμούς θυμάτων, οι περισσότεροι από τους που ιδρύονται από τα ίδια τα θύματα για να δώσουν έμφαση στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν μετά από ένα οδικό τραύμα. Οι οδικές συντριβές συμβαίνουν πάντα χωρίς προετοιμασία και αλλάζουν τις ζωές τόσο ξαφνικά, από μια στιγμή στην επόμενη.
Πρέπει να περιλάβουμε στις σκέψεις μας όχι μόνο εκείνων που έχασαν τις ζωές τους, αλλά επιμένουμε ότι αυτή η ημέρα ενθύμησης αφιερώνεται επίσης σε εκείνα τα θύματα που επέζησαν με τους σοβαρούς τραυματισμούς, τους φίλους και τις οικογένειες.
Ευχαριστούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που εργάζονται για τις υπηρεσίες διάσωσης, την Αστυνομία και τα Νοσοκομεία που μοιράζονται καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα των οδικών συντριβών. Καμία εικόνα, καμία λέξη δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσο επίπονες αυτές οι καταστάσεις είναι.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης δεν πρέπει να παραλείψουμε να εναποθέσουμε την ευθύνη των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων να καταστήσουν τους δρόμους λιγότερο επικίνδυνους: πρέπει να εφαρμόσουν τα καλά γνωστά μέτρα που μπορούν να μειώσουν τα μοιραία περιστατικά και τους αυστηρούς τραυματισμούς στο άμεσο, κοντινό η ακόμα και στο πιο μακρινό μέλλον.
Κάθε έτος, δεδομένου ότι τα Η.Ε έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτήν την ημέρα ενθύμησης, ο αριθμός γεγονότων και των εκδηλώσεων της ενθύμησης σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται. Αυτή η παγκόσμια αλληλεγγύη μας εξουσιοδοτεί για να απαιτήσουμε την καλύτερη υποστήριξη για τα οδικά θύματα, έτσι για να μην αισθάνονται εγκαταλειμμένα.
Συνεχίζουμε να κάνουμε εκστρατεία για μείωση του κινδύνου στους δρόμους κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και επομένως, ελπίζουμε, στη μείωση του αριθμού χαμένων ζωών - στις χώρες μας, σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μήνυμα του Dr Etienne Krug, Προέδρου του Ο.Η.Ε για την Οδική Ασφάλεια και Διευθυντή του Π.Ο.Υ για την Οδική Ασφάλεια προς τους Μ.Κ.Ο Οδικής Ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας η σκέψη μου είναι σε εκείνους των οπίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από τα οδικά δυστυχήματα και τις τραγικές συνέπειές τους.
Με βάση την επιτυχία της 1ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2009, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε κήρυξε τη « Δεκαετία Δράση » για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας ολόψυχα και πρέπει πράγματι να είναι μια Δεκαετία Δράσης.
Η ελπίδα μου είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις και οι σχετικά ενδιαφερόμενοι να δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους για τη δεκαετία, στις 11 Μαΐου 201, την προβλεπόμενη ημερομηνία για την επίσημη έναρξή της.
Η Δεκαετία Δράσης θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία, στη βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, των οχημάτων, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στη βελτίωση της συμπεριφοράς των ανθρώπων-οδηγών.
Εκείνοι που πλήττονται άμεσα από τα τροχαία είναι οι οικογένειες, οι Μ.Κ.Ο Οδικής Ασφάλειας θα έχουν ζωτικό ρόλο σε όλη την Δεκαετία.
Αυτή η ετήσια Ημέρα Μνήμης θα δώσει την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές αυτών των θυμάτων, των οικογενειών τους που ίδρυσαν τις Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια και μπόρεσαν να μας καθοδηγήσουν για όσα κάνουμε.
Οι συνεργάτες μου και εγώ σας εύχομαι μια επιτυχή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
Μηνύματα εκδόθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και από τους
-Διευθυντή του ETSC Mr. Antonio Avenoso
( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών Ασφάλειας ) , καταλήγοντας: δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τους θανάτους από τα οδικά δυστυχήματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί αυτό το μακελειό.
-τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τροχαίας (TISPOL) Mr. Roar Skjeibred Larsen,καταλήγοντας: υποστηρίζω την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο οδικό δίκτυο. Στην Ευρώπη το περασμένο έτος 35.000 οικογένειες, έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο- ένα γιό-μια κόρη-τη μητέρα- το πατέρα ή το φίλο τους.
Η TISPOL δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους Ευρωπαϊκούς φορείς της Οδικής Ασφάλειας για να επιτευχτεί ο στόχος του 2020 και προτεραιότητά μας θα είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που σκοτώνονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Θέλουμε να αποφύγουν να γνωρίσουν την τραγωδία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και άλλες οικογένειες από τα τροχαία δυστυχήματα. Καλώ όλους να αναλάβουν να αναλάβουν προσωπική ευθύνη όταν κυκλοφορούν να είναι προσεκτικοί και να υπακούουν τον Κ.Ο.Κ ανά πάσα στιγμή και με αυτό τον τρόπο μπορούμε από κοινού να καταστήσουμε τους δρόμους της Ευρώπης ασφαλέστερους για όλους μας.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ( FEVR) οργανώνει από το 2005 εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: